מי יסייע לסייעות
משלבות שהוצבו במוסדות חינוך כדי לעזור לילדים עם קשיים מיוחדים נשלחו לבצע עבודות משרדיות ומשימות ניקיון • משרד החינוך: "תפקיד הסייעת מוגדר וברור" • מחר: דיון דחוף בכנסת על מוכנות החינוך המיוחד לפתיחת השנה
סייעות ששובצו בכיתות כדי לסייע לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים הלומדים בבתי־ספר רגילים מנוצלות במקרים רבים לעבודות משרדיות בכיתה ובבית־הספר ונדרשות לעזור בטקסים, בקישוט ובגזירה. בגני הילדים סייעות אף התבקשו לסייע לילדי הגן בשירותים במקום להיות עם הילד המשולב. כך עולה מעדויות קשות שהגיעו אל יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר.
סייעות סיפרו כי העסקתן במשימות אחרות על חשבון הילד המשולב שלא קיבל תמיכה הובילה לשליחתו לחינוך המיוחד. "הילד הגיב בחומרה במצבים מסוימים משום שאנו נשלחנו לבצע משימות אחרות במקום להיות איתו, ואז הוועדות נימקו שהילד אינו מסוגל להשתלב בחינוך הרגיל", טענה סייעת ותיקה.
סייעות אמרו לוועדה כי הן נשמעות להנחיות המורות והגננות וחוששות כי הן יאבדו את מקום עבודתן אם לא יסכימו לבצע את שנדרש מהן. "מאוד מתסכל אותי לסדר ניירת, לבדוק מבחנים ולעזור בהכנת טקסים במקום להיות צמודה לילד המשולב", סיפרה סייעת. "המשמעות היא נטישת הילד שניתנה לו הזדמנות ללמוד בחינוך הרגיל ועם תיווך וסיוע להצליח בכך, אך בפועל הוא אינו מקבל את מלוא הסיוע והתמיכה".
לדבריהן, ההורים של הילדים לרוב אינם מודעים לכך. מעדויות נוספות עולה כי סייעות נדרשו לנקות את הכיתה בתום יום הלימודים, ללוות טיולים שבהם התלמיד המשולב כלל לא השתתף, לטפל בילדים אחרים שאינם חשים בטוב, לבדוק מבחנים של הכיתה ואפילו לעסוק בבעיות משמעת כיתתיות, לצאת מהכיתה עם תלמיד אחר שהפריע ולבצע שליחויות שונות. "ביקשו ממני להשגיח על ילדי הכיתה בהפסקה שהיא זמן קריטי לשילוב בשל המורכבויות החברתיות לילד המשולב", סיפרה סייעת. "במצב הזה ברור שלא ניתן לשלב ילדים בחינוך הרגיל".
מחר ייערך דיון חירום בוועדה לביקורת המדינה, שתתבע ממשרד החינוך פתרונות מיידיים כדי לאפשר פתיחה תקינה של שנת הלימודים עבור תלמידי החינוך המיוחד. "משלבים אינם חולץ הפקקים של הכיתה", אמרה אלהרר. "תפקידו של המשלב לסייע לתלמיד להשתלב באופן הטוב ביותר בכיתה ובמילוי המטלות האישיות בכיתה רגילה. כל זמן שהמשלב לא עושה את עבודתו בלבד הוא פוגע בשילובו של הילד ומדרדר את מצבו".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הטענות האמורות אינן מוכרות למשרד. תפקיד הסייעת מוגדר היטב בחוזר מנכ"ל, אשר מבהיר בבירור את פירוט התפקידים שעל הסייעת למלא. במידה שקיימת מסגרת חינוכית שאינה עובדת בהתאם להנחיות, יש להסב לכך את תשומת לב הרשות המקומית או מנהל המתי"א (מרכז תמיכה יישובי־אזורי)".

