לא סופרים את המורים

מערכת הצינורות התת קרקעית בה זורם המידע על מספר המורים שנושרים ממערכת החינוך בכל שנה, על אף היותה אלטרנטיבה בלתי ממסדית, דווקא עושה את עבודתה ביעילות כבר משנת 1999: הנתונים מגיעים מן השטח בסוף כל קיץ כמו שעון, עת זועקים מנהלים באמצעי התקשורת לתוספת כוח אדם, הם מועברים אלינו מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומספרים על 37% מהמורים בחטיבה העליונה ו־23% ממורי היסודי שבוחרים לעזוב את המקצוע תוך חמש שנים.

 

הם גם נחקרים במוסדות אקדמיים שכבר יודעים כי נושא השכר הוא הגורם המשמעותי והמשפיע ביותר על עזיבת מורים צעירים את המקצוע.

 

המפלצת העלומה אותה מנסים להסתיר מתחת לשולחן של המזכירה במשרד החינוך קרוב לשני עשורים ומכונה "נשירת מורים ממקצוע ההוראה", מרימה את ראשה בזמן הזה של השנה בו מתמלאות טבלאות האקסל של מנהלים ומנהלות שלא יכולים לתת לכיתה שעות לימוד רק כי אין מורה שילמד אותן. התקופה הזו בה מתחוור שוב כי המנגנון הממשלתי אינו מסוגל לתת מענה בסיסי לשאלה ספציפית כמו "כמה מורים לעזאזל עוזבים בכל שנה את המערכת שלא עקב פרישה לגמלאות, ומה למען השם יודעים פקידי החינוך הבכירים על כמה מורים צריכים להכשיר בכל מקצוע אם הם לא יודעים כמה מורים חסרים?".

 

זאת לא בושה, ישראל אינה היחידה בעולם המערבי המתמודדת עם בריחת מוחות ממערכת החינוך, מדובר בבעיה כלל עולמית שמפרנסת מאות מחקרים ברחבי העולם, מעסיקה את ארגון מדינות האו־אי־סי־די, וכבר ב־2004 הטריפה את מבקר המדינה דאז אליעזר גולדברג.

 

"למשרד החינוך", כתב המבקר, "אין מאגר מסודר ומעודכן של נתונים על צורכי מערכת החינוך, אלא אומדנים ונתונים חלקיים בלבד, המצביעים לכאורה על מחסור במורים במקצוע מסוים. אין הערכות מעודכנות, אמינות ומבוססות על מספר המורים שצפוי ללמד בשנים הקרובות במחוזות המשרד השונים בכל אחד ממקצועות הלימוד ולכן לא ידוע כמה מורים חדשים יהיה צורך להכשיר בכל מקצוע".

 

לא רק גולדברג, גם דוחו"ת של מחלקת המחקר בכנסת משנת 2007 ומ־2013 שעסקו בנושא, קובלים על כך שהמדינה לא מספקת נתונים על נשירת מורים.

 

"אין כיום בידי משרד החינוך נתונים מדויקים על מחסור קיים או צפוי במורים בישראל" (2007), "יש להדגיש כי מידע על מחסור במורים ועל מדיניות המשרד בנושא זה, לא התקבל עד למועד השלמת המסמך, למרות פניות חוזרות ונשנות מצדנו" (2013).

 

מדינת ישראל הרשמית מסרבת להכיר בבעיה, שכן היא עוד עלולה להידרש ולהביא לפתרונה. במשרד החינוך אמנם לא סופרים את המורים, אבל אולי בכל זאת ירצו להתעדכן שם שהתחזית לשנת 2018 מדברת על מחסור של 7,669 מורים. מזל שיש מי שיודע לספור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים