זה לא למצלמה

התיכוניסטים צולמו מדליקים סיגריה בהפסקה? מצלמת האבטחה תיעדה תלמידה נכנסת לבית־הספר בלי תלבושת? המורה נתפסה מפטפטת במסדרון ומאחרת לכיתה? • מהיום מנהלים לא יוכלו לעשות שימוש בצילומי המצלמות במעגל סגור כדי לאכוף משמעת על תלמידים ולפקח על מורים

התלמיד שהשליך את עטיפת הכריך בחצר, המורה שאיחרה לשיעור והתיכוניסטים שחמקו לעשן במחששה לא הבינו איך עלו עליהם. אבל מצלמות האבטחה המותקנות ברוב בתי־הספר רואות הכל, ועד היום שימשו מנהלים לפיקוח על הסדר והמשמעת. כעת קובע משרד המשפטים לראשונה כי הדבר פוגע בפרטיות המורים והתלמידים — ולכן אסור.

 

לקראת פתיחת שנת הלימודים פירסמה הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים הנחיות חדשות לשימוש במצלמות במעגל סגור במוסדות חינוך, המחמירות מאוד את הכללים שפירסם לפני כשנה משרד החינוך. ההחמרה העיקרית מתייחסת לאיסור השימוש בתמונות שתועדו במצלמה לצורך אכיפת משמעת בבתי־הספר ומגבילה את השימוש במצלמות אך ורק להגברת האבטחה ולמניעת אלימות וונדליזם.

 

כללי השימוש במצלמות אבטחה בבתי ספר
כללי השימוש במצלמות אבטחה בבתי ספר

 

בשנים האחרונות גבר מאוד השימוש במצלמות במעגל סגור בבתי־ספר. זה התחיל כפיילוט שאישרה ועדת החינוך של הכנסת בניסיון להילחם בתופעות של אלימות ובריונות בשעות הלימודים, והלך והתרחב לעוד ועוד מוסדות חינוך, בחלק מהמקרים כיוזמה של המנהלים או של ההורים. נכון להיום, ברוב בתי־הספר מותקנות מצלמות כאלה.

 

במשך שנים דיברו כולם על כך שצריך לנסח תקנות לשימוש במצלמות שיגדירו מה מותר ומה אסור, אולם רק לפני כשנה פירסם משרד החינוך חוזר מנכ"ל בנושא. החוזר פירט בין השאר היכן מותר להתקין את המצלמות (רק בשטח הציבורי ולא בחדר מורים, בכיתות או בשירותים), מי רשאי לצפות בחומר המצולם (רק המנהל או מי שהוסמך לכך על ידיו) וכמה זמן מותר לשמור את החומרים (עד שלושה ימים).

 

 
עו"ד אלון בכר
עו"ד אלון בכר

 

 

אלא שבשנה האחרונה התקבלו ברשות להגנת הפרטיות תלונות רבות על כך שמצלמות האבטחה הפכו בידי מנהלים לכלי לאכיפת משמעת באופן שפוגע בפרטיות התלמידים והמורים. כך למשל המצלמות תיעדו תלמידים שלא הגיעו בתלבושת אחידה, שהשליכו פסולת בחצר או שעישנו — והמנהלים הענישו. גם מורים לא יצאו נקיים, וחלקם נתפסו מאחרים או מתמהמהים בדרך לכיתה — וננזפו.

 

באחד המקרים מנהל בית־ספר חרדי בירושלים הציב מצלמה באחת הכיתות בלי ליידע את התלמידות, שנהגו לתומן להחליף בגדים בכיתה אחרי שיעור התעמלות. במקרה אחר השתמש מנהל בית־ספר בקיבוץ בצפון במצלמת האבטחה כדי לתפוס תיכוניסטים שעישנו ב"מחששה" ולהעניש אותם.

 

בעקבות מקרים אלה ואחרים פירסמה הרשות תקנות חדשות ומחמירות, שבמסגרתן ייאסר על המנהלים להשתמש בתיעוד מהמצלמות לצורך אכיפת ענייני משמעת או פיקוח על מורים. למעשה, המנהלים יצטרכו להגדיר מראש ובמדויק את מטרת הצבת המצלמות מתוך רשימה סגורה שכוללת הגברת אבטחה, טיפול באלימות ומניעת ונדליזם בלבד — ויוכלו לעשות במצלמות שימוש רק למטרות אלה. בנוסף יצטרכו המנהלים להציב ליד כל מצלמה שלט המעיד על קיומה וכן לעדכן בתחילת השנה את המורים ואת התלמידים על מיקומן המדויק של המצלמות.

 

אם לא די בכך, הרי שבנוסף שוקלים ברשות לחייב מנהלים לנמק מדוע החליטו להתקין מצלמות במעגל סגור בבית־הספר ואת מידת הנחיצות שהם רואים בכך, וכן להסביר מדוע החליטו להתקין אותן במקומות שבהם הותקנו.

 

ברשות מדגישים כי יש להם סמכויות אכיפה כמו למשטרה, וכי הם רשאים להיכנס לבתי־ספר ולהחרים ציוד צילום שנעשה בו שימוש החורג מהמטרות המותרות או בכל מקרה של הפרה אחרת של התקנות. לדבריהם שימוש מוגזם בטכנולוגיות המעקב יעמיד את המנהלים בסיכון לסנקציות מנהליות ופליליות ובחשיפה לתביעות אזרחיות. כך, למשל, חוק הגנת הפרטיות קובע קנס על פגיעה בפרטיות בסכום שנע בין 500 שקל לאדם פרטי ל־25 אלף שקל לארגון.

 

"ההנחיות נובעות מחוק הגנת הפרטיות, המגן על זכות יסוד במשפט הישראלי", מסבירה עו"ד לימור שמרלינג־מגזני, מנהלת הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים. "בעולם הדיגיטלי הפרטיות שלנו נמצאת תחת מתקפה באופן שנעשה יותר קל לפגוע בה. השימוש הנרחב במצלמות מחייב לבחון את האיזון בין ביטחון הציבור לבין הפגיעה בפרטיות ולוודא שתהיה מינימום פגיעה בפרטיות ושזו תיעשה רק במקרה שאין ברירה. מצב שבו מנהל בית־ספר משתמש במצלמות כדי לצפות מחדרו על השער ולראות מי הגיע עם חולצת תלבושת — זו פגיעה בפרטיות. גם סיטואציה שבה מנהל מסתכל במצלמה כדי לראות כמה זמן המורה דיבר במסדרון בדרך לשיעור או מתי הגיע לבית־הספר — זו פגיעה בפרטיות".

 

"הקלטות ממצלמה שהתקין המעביד למטרות ביטחוניות או לשמירה על שלום הנוכחים ולמניעת אלימות אינן יכולות לשמש למטרות ניהול ומשמעת כגון שמירה על הניקיון או משך זמן הפסקות", מסביר גם עו"ד אלון בכר, ראש הרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע (רמו"ט) במשרד המשפטים. "באזורים שבהם קיימת לתלמיד או למורה הזכות למרחב פרטי, אסור לצלם אותו ללא ידיעתו. לכן אין להתקין מצלמות נסתרות, אפילו למטרה לגיטימית, ואסור גם להקליט קול".

 

יו"ר ארגון המורים העל־יסודיים, רן ארז, בירך על החמרת התקנות. לדבריו "עד היום, בכל מקרה שבו נודע לנו על כוונה להתקין מצלמות בחדרי מורים, נאבקנו כדי למנוע זאת. כעת זה יהיה ברור גם למנהלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים