במדינת הגמדים

פאבים מגניבים, קתדרלות קודרות, לוקיישנים של סרטי מרגלים וצבא של 315 גמדים. ברוכים הבאים לוורוצלב, העיר הכי מערבית במזרח אירופה

נתחיל באנקדוטה קולנועית: כשסטיבן ספילברג וטום הנקס חיפשו לוקיישן שמזכיר את מזרח ומערב ברלין של שנות ה־60 עבור מותחן הריגול "גשר המרגלים", הם התמקמו בוורוצלב שבמערב פולין. ספילברג וחבריו עלו על העניין: ורוצלב היא בעצם ברלין הקטנה. היסטוריה מרתקת שמשלבת בין עבר מפואר, הווה נינוח ועתיד מסקרן? יש. ארכיטקטורה שמשלבת בין מזרח למערב אירופה, בין קתדרלות ישנות לבניינים מודרניים? יש. חשמליות שיגרמו לכם להרגיש כמו ברומן של אריק קסטנר? יש. אווירה קוסמופוליטית של עיר עם אוכלוסיית אמנים וסטודנטים גדולה? יש. חיי לילה עם פאבים מגניבים? יש ויש. אז שווה לבקר בוורוצלב - רק 50 דקות טיסה מוורשה, או שלוש שעות וחצי נסיעה ברכב, ואותו זמן נסיעה מפראג (מדרום) ומברלין (מצפון).

 

פצעים מהעבר

 

ורוצלב היא העיר הרביעית בגודלה בפולין - כמעט 700 אלף תושבים - והמערבית ביותר מבין הערים הגדולות בפולין. היא קרובה הן לגבול צ'כיה והן לגבול גרמניה. ורוצלב היא הבירה ההיסטורית של שלזיה, שעברה לאורך השנים בין נסיכויות גרמניות וצ'כיות שונות. ההשפעה הגרמנית על האזור ניכרת היטב - בארכיטקטורה, בתרבות ובמנטליות. עם זאת, אסור לשכוח את ההיסטוריה המורכבת של העיר: ב־1945, אחרי מצור קשה שהטילו הצבא האדום והצבא הפולני, הוחלפו המתיישבים הגרמנים בפולנים.

 

קרקוב למתקדמים

 

הגמדים של וורוצלב | צילום: Krzysztof Belczynski/flickr
הגמדים של וורוצלב | צילום: Krzysztof Belczynski/flickr

 

 

יסודותיה של ורוצלב במרכז ההיסטורי שצמח בימי הביניים על גדות נהר האודר, והתפתח בתקופות הרנסנס והבארוק. מרכז העיר עתיר במבנים היסטוריים ובליבו שוכנת כיכר רינק היפהפייה. למעשה, מרכז ורוצלב הוא גרסה הרבה פחות תיירותית של קרקוב, שכבר הפכה לצומת תיירות מרכזי בפולין, לא מעט בגלל הקִרבה למחנות ההשמדה. מעט צפונית משם מצוי "אי הקתדרלות", שבו מספר כנסיות וקתדרלות מרשימות, העתיקה שבהן מתוארכת למאה העשירית לספירה. לא רחוק ממרכז העיר נמצאת אטרקציה היסטורית וגם צרכנית - חנות הכל־בו הענקית והאלגנטית "רנומה", שנפתחה ב־1930 על ידי משפחת ורטהיים היהודית (כמובן).

 

פוקימון לעצלנים

 

בין שלל הדברים החמודים שתמצאו במרכז ורוצלב, יש אחד שיבדר במיוחד את הילדים: גמדים. בשנת 2001 החלו אמנים מקומיים להציב בפינות רחוב פסלים קטנים של גמדים, מחווה לתנועת מחאה שפעלה בשעתו בעיר. בעיריית ורוצלב תמכו ביוזמה, וכיום מפוזרים ברחבי ורוצלב 315 גמדים בשלל צורות. הילדים יתענגו במרדף אחר הגמדים לפי מפה שמחולקת במרכז מידע ליד העירייה. למעשה, מדובר במשחק האיטי ביותר בעולם של "פוקימון גו", כי הגמדים העצלנים לא בורחים לשום מקום.

 

עיר הסרטים

 

הגמדים של וורוצלב | צילום: Krzysztof Belczynski/flickr
הגמדים של וורוצלב | צילום: Krzysztof Belczynski/flickr

 

 

בעיר מתקיימים שני פסטיבלי קולנוע איכותיים: אחד מהם, הנערך ביולי, הוא פסטיבל "אופקים חדשים" שבו התארחתי, והוא הגדול מסוגו בפולין - עם מאות סרטי איכות מרחבי העולם וקולנוענים שאפתנים שמנסים לקדם את הפרויקטים שלהם. השני הוא פסטיבל הקולנוע האמריקאי שמתקיים באוקטובר.

 

עבר יהודי מפואר

 

כיום חיים בוורוצלב כמה מאות יהודים בלבד, אבל על ההיסטוריה העשירה של המקום אפשר ללמוד בבית הכנסת המרכזי בעיר - "החסידה הלבנה" (White Stork Synagogue), אחד מבתי הכנסת המרשימים במזרח אירופה. בית הכנסת נבנה בתחילת המאה ה־19, ושירת בשיאו קהילה של כ־20 אלף יהודים. בית הכנסת נבזז ונפגע קשות ב"ליל הבדולח" וננטש במהלך מלחמת העולם השנייה. ב־2010 הוא נפתח מחדש לאחר שיפוץ מסיבי, וכיום הוא משמש בעיקר כמוזיאון - זיכרון לקהילה מפוארת שהייתה ואיננה עוד.

 

הכותב היה אורח המכון הפולני בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים