ליקויים בגלאי רעידות אדמה בבתי ספר
משרד החינוך הורה למוטורולה סולושנס לתקן את המכשירים שלה שמותקנים בבתי ספר ישנים ברחבי בארץ
ליקויים במכשירים של מוטורולה סולושנס, שאמורים להתריע מפני רעידות אדמה: משרד החינוך הגיע להסכמה עם החברה ולפיה היא תתקן את כל מכשיריה שהותקנו בבתי ספר ברחבי הארץ. בעיריית הוד־השרון, למשל, נמצאו ליקויים בחמישה בתי ספר. גם בערים אחרות תיאלץ מוטורולה סולושנס להחליף או לתקן את המכשירים שיימצאו פגומים.
ד"ר חיליק סופר, מומחה לרעידות אדמה ומנכ"ל חברת שיא דיפנס, בחן 7 מתקני התרעה של מוטורולה במספר בתי ספר בהוד־השרון. הוא גילה, כי כל המערכות לא מחוברות לאינטרנט כך שבחברה לא יכולים לעקוב אחריהן. בכל המערכות כפתור התרגול לא פעל. בחלק מהמקרים המערכות הותקנו במרחק גדול מדי ממערכת הכריזה ובחלק אחר הופעלו התרעות שווא.
ד"ר סופר מציין, כי בחמישה מתוך שבעה בתי ספר בהוד־השרון שבהם המערכות מותקנות הן לא היו כשירות מבצעית ולא היו מספקות התרעה במקרה של רעידת אדמה. לדבריו, "רוב התקלות הן מערכתיות".
לפני כארבע שנים קבעה הממשלה, כי בתוך 3 שנים תוקם מערכת לאומית להתרעה על רעידת אדמה ב־1,600 בתי ספר שנבנו לפני 1980. נקבע גם שמשרד החינוך יעשה שימוש בכספים שמתוקצבים לו מדי שנה ל"חיזוק מבני חינוך" (65 מיליון שקל) ויקצה 10 מיליון שקל לטובת מערכות "מקומיות" שיותקנו בבתי ספר ישנים, בהנחה שהם מועדים יותר לחורבן מאשר בתי ספר חדשים יותר שנבנו לפי תקינה מחמירה יותר.
תחום ההתרעה המוקדמת של רעידות אדמה קיים זה עשרות שנים ומתבסס על טכנולוגיות שפותחו במדינות שסובלות מרעידות חזקות בתדירות גבוהה. עיקר הפיתוח נעשה ביפן. כשהתקבלה החלטת הממשלה היו בישראל שתי חברות שפעלו בתחום: EQI־התרעה וביפר תקשורת. שתיהן כבר פעלו בשוק בישראל כמה שנים, כשהראשונה משווקת פתרון שפותח בישראל והשנייה משווקת פתרון יפני.
משרד החינוך פירסם "קול קורא" לרשויות להצטיידות במערכות התרעה, וציין שיש 4 חברות שיכולות להתמודד על העבודה ברשויות: חברת EQI, רשף ביטחון, ביפר ומוטורולה סולושנס.
המערכות נמכרו בתחילה תמורת כ־20 אלף שקל האחת. ב־2014 מחירן ירד ל־12־13 אלף שקל, וכיום מחירן הוא כ־6,500 שקל ליחידה.
לדברי גורם בענף, "הגלאים של EQI, של מוטורולה ושל ביפר עברו את הבדיקה, שנערכה בפיקוח ועדת ההיגוי הבינמשרדית להיערכות לרעידות אדמה בראשות ד"ר אבי שפירא. אלא שהבדיקה הייתה רק לגלאי, שמהווה חלק ממפרט טכני מפורט".
משרד החינוך פירסם טופס בדיקות שאותן אמור לבצע "יועץ מתח נמוך בלתי תלוי", שיבדוק עבור הרשות את המערכות ויוודא שהן פועלות ומתאימות למפרט. אלא שלדברי גורם במשרד החינוך היו מועצות שכדי לחסוך בהוצאות נעזרו ביועץ של החברות.
גורם במשרד החינוך ציין, כי הושגה הסכמה עם מוטורולה סולושנס כך שהיא תתקן את התקלה הטכנית בכל הארץ במקומות בהם הותקנו המכשירים.
מעיריית הוד־השרון נמסר: "חברת מוטורולה היא ספק מאושר על ידי משרד החינוך. החברה התקינה את המערכות בשבעת בתי הספר בעיר אשר נבנו לפני 1980. העירייה שכרה מבעוד מועד את שירותיו של ד"ר חיליק סופר, מומחה לתחום זה ובעל ניסיון עבודה רב עם פיקוד העורף, על מנת שיבדוק את תקינות המערכות. ד"ר סופר העביר בתום הבדיקות דוח ליקויים לעירייה ולחברת מוטורולה, אשר נדרשה על ידי העירייה לתקנם. משלא הצליחה החברה לתקן את הליקויים, הוסכם על הפסקת ההתקשרות עימה ועל הסרת כל המערכות שהתקינה. בימים אלו נמצאת העירייה בהליך לבחירת חברה אחרת להתקנת המערכות".
מוטורולה סולושנס: "למוטורולה סולושנס ניסיון רב, מוכח ומוצלח עם עשרות רבות של פרויקטים מסוג זה. הנושא נמצא בבדיקה".