לחץ אמריקאי מעכב את עסקת המל"טים של ישראל בגרמניה
משרד הביטחון הגרמני החליט לחכור מל"טי הרון TP מתוצרת התעשייה האווירית, ב־580 מיליון יורו • אולם ג'נרל אטומיקס האמריקאית לא מוותרת, ועירערה בפעם השנייה על הפסדה במכרז • התוצאה: עסקת הענק תתעכב במספר חודשים
אחרי שהסכם הסיוע הביטחוני החדש בין ישראל וארה"ב צפוי לגרום לפגיעה משמעותית בתעשיות הביטחוניות בארץ, מנסות יצרניות אמריקאיות לסכל עסקאות משמעותיות של חברות ישראליות בחו"ל. המטרה כעת: סיכול החכרת מספר מל"טים מדגם הרון TP מתוצרת התעשייה האווירית, בעסקת ענק בשווי 580 מיליון יורו (650 מיליון דולר).
לפי דיווח של סוכנות רויטרס, משרד ההגנה הגרמני הודיע השבוע למחוקקים בברלין כי עסקת המל"טים עם ישראל תתעכב מספר חודשים, לאחר שיצרנית המטוסים ללא טייס האמריקאית ג'נרל אטומיקס פתחה בהליכים משפטיים נגדו בעקבות החלטות להעדיף את המל"טים של התעשייה האווירית על פני אלה מתוצרת ארה"ב.
היצרנית נהנית גם מתמיכת הממשל בוושינגטון, שלוחץ על הגרמנים להעדיף תוצרת אמריקאית במסגרת חברותם בברית נאט"ו.
לפני חצי שנה הודיעה שרת ההגנה הגרמנית אורסולה פון דר ליין כי הצבא הגרמני בחר לחכור מל"טים הרון TP במקום לרכוש מלט"ים פרדיטור־B אמריקאים. הרון TP, המשרת גם בחיל האוויר ומכונה "איתן", הוא אחד המל"טים המבצעיים הגדולים בעולם. מוטת הכנף שלו מגיעה ל־26 מטר, הוא מסוגל לשהות באוויר 70 שעות ברציפות, ולשאת יותר מ־5 טון מטען. השרה הגרמנית הודיעה כי הוא נבחר בין השאר בזכות יכולתו לנשיאת חימוש.
הפרדיטור־B מופעל בידי חיל האוויר האמריקאי ומדינות נוספות, ומשמש בין השאר לתקיפות של מטרות טרור באפגניסטן. הוא קטן משמעותית, עם מוטת כנף באורך 20 מטר, שהות מרבית של 14 שעות האוויר וכושר נשיאה של 1.7 טון. עם זאת מחירו עומד על כמחצית מזה של הכלי הישראלי, כ־17 מיליון דולר.
גרמניה היא לקוחה ותיקה של המל"טים הישראליים. חיל האוויר הגרמני מפעיל בהצלחה מל"טי הרון מהדגם הרגיל זה מספר שנים באפגניסטן, ולאחרונה חתם עם התעשייה האווירית על עסקת רכש נוספת לכלים.
התעשייה האווירית מוכרת לגרמנים את המל"טים שלה בשיתוף עם קונצרן איירבאס, שאחראי על התחזוקה שלהם, ובעל כוח כלכלי ופוליטי רב בגרמניה. בחירה במל"טים אמריקאים תסכל את האפשרות שבעתיד ירכשו הגרמנים מל"טים מתוצרת איירבאס.
יצוין כי ערעור ראשון של ג'נרל אטומיקס על ההחלטה נדחה כבר במאי. "הצעד של ג'נרל אטומיקס מאוד מתסכל, בעיקר משום שהנימוקים שלנו התקבלו לגמרי בעתירה הקודמת", כתב בכיר במשרד ההגנה הגרמני במסמך שממנו ציטטה סוכנות רויטרס.
גם הפעם מעריכים במשרד ההגנה הגרמני כי העתירה תידחה, אך היא צפויה לעכב בשלושה עד תשעה חודשים את החתימה על העסקה, שהייתה צפויה להתקיים בתחילת 2017.
דוברת של החברה האמריקאית מסרה בתגובה לפרסומים כי "העתירה נועדה להבטיח שהתחרות תהיה פתוחה ושמשרד ההגנה הגרמני יבחר במוצר העדיף טכנולוגית וכלכלית".

