בית בריא לכולנו
אני למדתי על תזונה נכונה רק לקראת גיל 50. לכם לא כדאי לחכות עד אז
את הכרטיס הצהוב האישי שלי קיבלתי רגע לפני גיל חמישים. עד אז כבר התרגלתי לעובדה שבדיקות הדם שלי מצביעות מדי שנה על עלייה קלה בערכי הסוכר, אבל באותה שנה הם כבר הגיעו לתחום מדאיג, המצביע על בעיה פוטנציאלית.
עד לאותה נקודה לא ידעתי הרבה על המשמעויות של תזונה לקויה, על השלכותיה ועל הסיכונים הכרוכים בה. כשהתחלתי ללמוד את הנושא, הלכה והתחוורה לי מסקנה לא נעימה: הבנתי שאם לא אמהר לקחת את הגורל הבריאותי שלי בידי, אני על המסלול המהיר בדרכי להימנות על חולי סוכרת סוג 2 בעשר השנים הקרובות.
התחלתי ללכת לביקורים קבועים אצל דיאטנית וללמוד מקרוב את נושא התזונה הנכונה. כחלק מאותו תהליך התחלתי בדיאטה, שכללה הפחתה דרמטית של סוכרים, פחמימות ריקות ורמות מלח, יחד עם החלפת מקורות השומן לשומנים איכותיים וטובים ופעילות גופנית סדירה.
אחרי שנה של שינויים הדרגתיים בהרגלי התזונה שלי השלתי לא פחות מ־17 קילוגרם ממשקלי. התוצאות היו מדהימות: קשה לתאר במילים את תחושת הסיפוק והאנרגיות החיוביות שלהן אנו זוכים כאשר אנחנו משנים לטובה את הרגלי התזונה שלנו.
הסיפור האישי שלי אינו יוצא דופן. מגיפת ההשמנה והתזונה הלקויה קיימת לצערנו במדינת ישראל, ונתוניה ניכרים בשטח: אחד מכל שלושה ילדים ישראלים סובל מעודף משקל או השמנה, והגורמים התזונתיים העיקריים לכך הם צריכה עודפת של סוכר ומלח. הישראלי הממוצע צורך פי 2 מלח מהמגבלה המותרת, והרבה מעבר למגבלת ההמלצה של סוכר מוסף — שהיא עד 10% מהקלוריות ליום.
הגיע הזמן להודות: השמנת יתר היא בעיה לאומית. בישראל אין מספיק חינוך בנושאי גיבוש הרגלי תזונה נכונים בגיל צעיר, ובוודאי שלא בגילאים בוגרים יותר. זאת, למרות שלמזון שאותו אנו צורכים, להרגלי התזונה ולפעילות הגופנית שלנו יש השפעה מהותית על מצבו הבריאותי של כל אחד ואחת מאיתנו, ולצערי רבים מבינים זאת רק בגילאים מבוגרים — אחרי שכבר מאוחר מדי.
אנחנו בתנובה, כחברת המזון הגדולה והמובילה בישראל, מאמינים שאנחנו צריכים ויכולים לקחת חלק בפתרון לבעיה הלאומית הזו. כחלק מתובנה זו, השקנו בתחילת 2013 את תוכנית "המצפן התזונתי", הראשונה מסוגה בישראל, במסגרתה התחייבנו לשפר באופן מתמיד את סל המוצרים הבסיסי והיומיומי של הצרכן. עשינו זאת באמצעות הפחתות הדרגתיות של מלח וסוכר במוצרים שלנו, ללא שימוש בממתיקים או בתחליפים למיניהם, עד שהרגלנו את חך הצרכנים לטעם החדש.
המספרים מדהימים: מאז השקת תוכנית "המצפן התזונתי" הפחיתה תנובה ממגוון מוצריה 82 טון מלח ו־989 טון סוכר, שהם 4 מיליארד קלוריות. זוהי תחילתה של מהפכה בריאותית, ואנו תקווה כי תעשיית המזון הישראלית כולה תתגייס למשימה, ותתחייב לשיפור מתמיד ומתמשך בפרופיל התזונתי של המוצרים המשווקים לצרכן הישראלי.
אבל הפחתת סוכר ומלח במוצרי מזון איננה מספיקה. החינוך לתזונה נכונה חשוב לא פחות, אם לא יותר. כמנכ"ל, אני רואה במשימה זו חלק מרכזי ממחויבותה התאגידית של תנובה לקהילה: כחברת המזון המובילה בישראל, על תנובה מוטלת האחריות להוביל את סדר היום התזונתי בישראל, ולספק לצרכניה כלים כדי שיוכלו לפתח — עבורם ועבור ילדיהם — הרגלי תזונה נכונים ובריאים יותר.
ממקום זה נולד פרויקט "בית בריא", שחוגג כבר את שנתו השנייה. הפרויקט, אותו מובילים "ידיעות אחרונות" ו־ynet בשיתוף תנובה, נולד מתוך הרצון לסייע לקוראים ולגולשים לשפר את התזונה המשפחתית שלהם ולהגדיל את המודעות לאורח חיים נכון. מגוון המשפחות המשתתפות מדי שבוע ב"בית בריא" יוצאות מצוידות בכלים חדשים לתזונה בריאה יותר, עבור הורים וילדים גם יחד. יחד, משפחה אחרי משפחה, אנו מקווים לעזור לצרכנים שלנו לגדול טוב יותר ולהגיע לבית בריא משלהם. בהצלחה!

