הפרעות קשב? יש לרפואה המשלימה מה להציע
היפראקטיביות, הפרעות קשב וקושי בריכוז הם בין הגורמים הנפוצים למתן תרופות באופן קבוע לילדים. הרפואה המשלימה מציגה נקודת מבט שונה על הילד עם הפרעות קשב וריכוז ומציעה מגוון טיפולים שאינם דורשים טיפול תרופתי. לדברי ד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי ברשת מרפאות כללית רפואה משלימה, ניתן להסתייע ברפואה משלימה גם אם הילד מטופל בתרופות ובכך לצמצם את מינון הטיפול התרופתי. הנה עצותיו:
• צמצום חשיפת הילד למסכים – ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם מבחינת שעות החשיפה של ילדים למסכים. מחקרים שנעשו בנושא הוכיחו שקיים קשר חד־משמעי בין משך החשיפה למסכים לבין הסיכוי לפתח הפרעות קשב וריכוז.
• צמצום צריכת הסוכר – צריכת מזונות ומשקאות ממותקים עלולה לגרום לתנודות חדות ברמת הסוכר בדם, ואלה עלולות להוביל למצבים של קושי בקשב ובריכוז ולהיפראקטיביות. ההמלצה החשובה ביותר בטיפול בילדים היפראקטיביים היא הפסקה או צמצום משמעותי בצריכה של מזונות המכילים סוכר תעשייתי כמו עוגות, ממתקים, דגני בוקר, משקאות ממותקים ועוד.
• טיפול בעודף חום – מנקודת מבטה של הרפואה הסינית, התזונה המערבית עשירה בחומרים מזיקים כמו צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוד. חומרים אלה גורמים לעלייה בחום בדם ובכבד, וזה גורם לתופעות של פעלתנות יתר, קושי במנוחה, אדמומיות בעור, הזעה ועוד. כדי לטפל בעודף החום בגוף מציעה הרפואה הסינית שינוי תזונתי שכולל הימנעות ממזון תעשייתי, לצד דיקור סיני בנקודות שונות בגוף שמסייע בשחרור החום.
• טיפול באמצעות מגע – לטיפול באמצעות מגע יש השפעה מיטיבה ומרגיעה על ילדים ובני נוער שסובלים מבעיות קשב וריכוז, ובעיקר על היפראקטיביות.
• צמצום הצפת יתר חושית – חלק מהילדים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז סובלים גם מהצפת יתר חושית. לכן מומלץ לא לקחת אותם למקומות רועשים וסואנים מדי. בנוסף מומלץ לעצב את חדר הילדים כך שלא ישדר עודף גירוי וישרה רוגע על הילד. בגילים הצעירים מומלץ להימנע מצעצועים אלקטרוניים רועשים ועם תאורה מהבהבת כדי לצמצם הצפה ולמנוע מצב שבו מתרגלים לעודף גירויים.
• ביופידבק – מדובר באחד מכלי הטיפול הטובים ביותר בתחום. במסגרת הטיפול בביופידבק מפתחים המטופלים שליטה בתכונות שונות תוך קבלת משוב מיידי על הצלחתם בתהליך. כך ילד עם קשיים בריכוז ילמד לשפר את יכולותיו ולהירגע תוך כדי "משחק" עם המחשב, כאשר עליו לבצע פעולה כלשהי שאותה הוא יצליח לעשות רק כאשר יגיע לדרגות רגיעה וריכוז מתאימות.
• הימנעות מצריכת זרחן – זרחן הוא חומר שגורם לגירוי במערכת העצבים וניתן למצוא אותו ברוב המשקאות המוגזים, במוצרי בשר מעובד ועוד. מומלץ להימנע מצריכה שלו ככל האפשר.

