משחקים עם קלאס
שובם של משחקי החצר האהובים קפיצה בגומי, תופסת ודג מלוח • תוכנית חדשה של משרד החינוך מחזירה את משחקי ההפסקה הקלאסיים לגני הילדים — בניסיון להקנות להם ערכי חינוך גופני כבר מגיל צעיר
הרבה לפני המחשב, הטאבלט והטלפון החכם שהשתלטו על זמנם הפנוי של הילדים, הם היו נצפים מתרוצצים בחוץ בין משחקי הקלאס, תופסת, דג מלוח, מחבואים וגומי. כעת משחקי ההפסקה הקלאסיים עושים קאמבק אל מגרש המשחקים בגני הילדים — במסגרת תוכנית חדשה של משרד החינוך לעודד אותם לעסוק בפעילות גופנית ולהטמיע בהם הרגלי ספורט כבר מגיל צעיר.
מחקרים רבים עוסקים בשאלה כמה ילדי ישראל מבצעים פעילות גופנית, והממצאים מצביעים על כך שכל תלמיד רביעי בארץ בגיל יסודי וחטיבת ביניים משחק במחשב במשך ארבע שעות ביום, ואילו 30 אחוזים מקדישים יותר מארבע שעות ביום לצפייה בטלוויזיה. בשל כך התוכנית החדשה מיועדת לא רק לקדם פעילויות ספורט בגני הילדים במטרה לעודד פעילות גופנית ואורח חיים בריא כבר בגיל הרך, אלא גם לפתח יכולות חברתיות ויכולות מוטוריות וספורטיביות.
אז מה משחקים? המשחקים כוללים מנעד רחב של פעילויות, החל מחיבוקים מוזיקליים, שבהם הילדים ינועו בזוגות לקצב של מנגינה המושמעת ברקע כאשר כל ילד מחבק ילד אחר בעת עצירת המנגינה, דרך משחקי זיהוי אובייקטים באמצעות פנטומימה וכלה במסירת כדור ענק בלי להפילו. אליהם יצטרפו גם משחקים כמו חם־קר, גשר מזהב, תופסת, ים־יבשה, דג מלוח, קלאס ומשחקים אהובים נוספים שהותאמו על ידי גורמי המקצוע לגיל ילדי הגן — ואוגדו בספר פעילות והדרכה בן 74 משחקים על ידי המפקח הארצי על החינוך הגופני אברהם זוכמן ומנהלת האגף לחינוך קדם־יסודי סימה חדד.
לפי התוכנית, התלמידים יפתחו כישורי דיוק ותנועה דרך משחקי חברה תוך שימוש במגוון פעילויות ספורטיביות שיתבצעו כמה פעמים בשבוע, בהתאם לשיקול דעתה של הגננת. זוכמן מסביר כי החינוך הגופני חשוב לבריאותם של כל תלמידי ישראל, ומן הראוי לדאוג לנושא הזה בשלב מוקדם ככל האפשר. "ישנם הרואים במשחק תחביב ושעשוע, אך אצל ילדי הגן המשחק הוא תחום ההתפתחות העיקרי שלהם", אמר. "לכן חשוב מאוד שיתחילו כבר בגיל הזה ויאמצו את הפעילות הגופנית לאורח החיים הבריא". יחד עם חדד הם מדגישים כי הגן הוא תקופה שבה מתבססת ההתפתחות התקינה. "בעידן הזה הילדים לא מרבים לעסוק בפעילות גופנית בשעות הפנאי", אמרו זוכמן וחדד, "חובתנו לשנות זאת ולהרגיל את ילדינו לאמץ אורח חיים פעיל".

