מכינים את החיסונים
החורף עוד נראה רחוק, אבל בקופות החולים כבר ממתין מלאי של 2 מיליון חיסונים נגד שפעת • הרופאים ממליצים להתחסן לפני חודש אוקטובר, שבו יהיו המרפאות סגורות חלק גדול מהזמן בגלל החגים • ובניגוד לשנים קודמות, הפעם אי־אפשר להשתמש בחיסון מוחלש הניתן לילדים באמצעות ספריי לאף
בחוץ עוד חם, המגזנים פועלים רוב שעות היממה, אבל ההכנות לחורף כבר מתחילות, ומבצע החיסונים נגד שפעת בקופות החולים נפתח בימים אלה. בקופות קוראים למבוטחים למהר ולקבל את החיסון כדי להקדים את התחלואה העונתית, שמתחילה בדרך כלל בחודש נובמבר.
החיסונים נגד השפעת העונתית הניתנים בזריקה בישראל מכילים ברובם תרכיב מומת כנגד שלושה זנים. החיסון יעיל בצמצום תחלואה ואשפוז, ויעילותו תלויה בגורמים שונים כמו התאמתו של החיסון לזן השפעת העונתי, מצבו החיסוני של המתחסן, התקופה בה ניתן החיסון ביחס למועד החשיפה לנגיף השפעת ועוד.
החיסון נגד שפעת מכיל השנה את הזנים A קליפורניה (שפעת החזירים), A הונג קונג ו־B בריסבאן. השינוי הגדול לעומת העונות הקודמות הוא שהפעם אין אפשרות להשתמש בחיסון המוחלש הניתן לילדים באמצעות ספריי לאף, משום שהתגלה כלא יעיל.
מבצע חיסוני שפעת בקופת חולים כללית החל אתמול. השנה הצטיידה הקופה במלאי של 1,070,000 חיסונים. אשתקד התחסנו ב"כללית" כ־1,020,000 לקוחות, כאשר שיעורי ההתחסנות גבוהים במיוחד בקרב מטופלים השייכים לאוכלוסיות בסיכון. ב"מכבי שירותי בריאות" החלו לחסן כבר ביום ראשון, ובמרפאות מצפה מלאי של 425 אלף חיסונים, שישה אחוזים יותר מבשנה שעברה. עד היום חוסנו שם למעלה מ־1,000 ילדים. קופת חולים מאוחדת החלה את מבצע החיסונים כבר ביום שני, ובקופה הוזמנו 250 אלף חיסונים לעומת כ־220 אלף חיסונים בעונה הקודמת.
גם השנה ירוכזו המאמצים בחיסון אוכלוסיות היעד הנמצאות בסיכון גבוה לחלות ולפתח סיבוכים של המחלה: ילדים מגיל חצי שנה, בני 65 ומעלה, חולים כרוניים, שוהים במוסדות ומרותקים לביתם, נשים הרות, נשים המתכננות הריון ולאחר לידה, ומטופלים הנמצאים בסיכון גבוה לאשפוז עקב דלקת ריאות.
למרות שמחקרים מראים כי חיסון מוקדם מדי אינו מומלץ, שכן רמת הנוגדנים המגינים מפני המחלה בגוף עלולה לדעוך עד לשיא התפרצות המחלה, בחודשים ינואר־פברואר, השנה כדאי למהר ולהתחסן. הסיבה לכך שהיא שבחודש אוקטובר יש מעט מאוד ימי עבודה, ומרפאות קופות החולים יהיו סגורות חלק ניכר מהחודש, בגלל החגים. מבחינה רפואית, לעומת זאת, מומלץ לקבל את החיסון עד סוף אוקטובר, משום שלוקח מספר שבועות עד שהגוף מפתח נוגדנים נגד הנגיף. אולם ניתן לקבל אותו גם בשלב מאוחר יותר, משום שהתפרצות המחלה עשויה להימשך עד חודש מאי.
איגוד רופאי הילדים קורא להורים להיערך להתפרצות השפעת הצפויה ולחסן את ילדיהם נגד המחלה.
האיגוד דיווח אתמול על עלייה עונתית בתחלואת הילדים, עם החזרה לבתי הספר ולגנים. מדובר באלפי מקרים בכל רחבי הארץ, עלייה ניכרת לעומת השבוע שעבר. התופעה חוזרת על עצמה כל שנה עם החזרה ללימודים, המקלה את ההדבקה מילד לילד. כדי למנוע הדבקה ממליצים באיגוד לא לשלוח ילדים לגנים ולבתי הספר במקרים הבאים:
• חום – עד חלוף 24 שעות מירידת החום.
• שלשולים – עד חלוף 24 שעול ללא שלשולים.
• פצעים בפה המלווים בריור - עד חלוף הריור.
• דלקת עיניים עם הפרשה מוגלתית – עד תום ההפרשה.
• אבעבועות רוח - עד שהפצעים יבשים.

