מועצת הכבלים: הסדרה "שכונה" מעודדת הימורים בקרב בני נוער
דורשת מהוט להוריד חלק מפרקי העונה השנייה מה־VOD • החברה המפיקה טוענת: "גיבורי הסדרה דווקא מתנגדים להגרלות"
מועצת הכבלים והלוויין הורתה אתמול לחברת הטלוויזיה בכבלים הוט להסיר משירות ה־VOD שלה פרקים מתוך העונה השנייה של סדרת הילדים והנוער "שכונה", בגלל קידום ועידוד הימורים. לטענת המועצה, בפרקים נעשה קידום לכאורה של הגרלות הלוטו ומפעל הפיס.
המועצה הורתה להוט לחדול מיד משידור הפרקים עם התכנים הבעייתיים, או לשנות את מתכונתם, ולהסירם משירות ה־VOD.
על פי הודעת המועצה, מחלקת הפיקוח שלה מצאה בכמה מפרקי הסדרה, המופקת בערוץ ניקלודיאון, תכנים המקדמים הימורים והגרלות. בין השאר - מילוי טפסי לוטו מוצג כפעילות משפחתית, וההגרלות מוזכרות שוב ושוב בהקשר חיובי ולא ביקורתי. מלבד זאת, הצבעים המזוהים עם לוגו מפעל הפיס בולטים על המסך, ובפרקים מתקיים שיח רב סביב ההימורים.
"שכונה" היא מסדרות הנוער המצליחות בטלוויזיה. יוצרה הוא גיורא חמיצר, והיא משודרת בהוט מנובמבר 2014. העלילה עוסקת במערכות היחסים המתפתחות בין חבורות בני נוער עניים ועשירים, המכונים "שכונקים" ו"נרקיסים". ב־2014 זכתה בתואר סדרת השנה של מגזין הנוער 'ראש אחד', ובתום העונה הראשונה שלה אף הופיע ספר המבוסס עליה.
יו"ר המועצה לכבלים ולוויין, ד"ר יפעת בן־חי־שגב, אמרה אתמול, כי "הקישור בין הימורים ובין הצלחה בחיים, ומיצובם כאמצעי לשיפור מעמד חברתי, הוא משחית. כשזה קורה בסדרה המיועדת לילדים ולנוער, תוך כדי שימוש בכוכבים, זה חמור שבעתיים. בהימורים קיימת סכנת התמכרות שיש בה נזקים הרסניים מוכחים".
המועצה הבהירה, כי התכנים הללו מנוגדים לאמנה לשידורים לגיל הרך, לילדים ולנוער, שנחתמה לא מכבר במשותף על ידי כל גופי השידור בארץ, ולפיה "בתוכניות לא יוצגו ערכים של צרכנות וחומרנות כערכים מובילים, כהתנהגויות חברתיות רצויות, או כאמצעי לפתרון בעיות אנושיות ולהשגת תחושת סיפוק וערך עצמי".
מחברת 'ענני תקשורת', המפעילה את ערוץ ניקלודיאון בישראל, נמסר אתמול בתגובה: "אנחנו גאים מאוד בסדרה 'שכונה', שהביאה לראשונה בישראל דיון אמיתי בין ילדים והוריהם על נושאים כמו כסף, מעמד חברתי, ועוד. נבהיר כי אין בעונה השנייה משום פרסום או קידום עניינים של מפעל הפיס, בוודאי לא עידוד להימורים.
"'ההגרלה הגדולה' בסדרה היא מטאפורה לדרך המהירה לעושר, שנראית כמו פתרון קל, אך כבר בפרק הראשון מתברר לא רק שגיבורי הסדרה מתנגדים להגרלה, אלא שהמסר העולה הוא שאין למצוא בכל אמצעי של הגרלות מזל פתרון לשיפור מצב כלכלי. אנחנו עומדים לחלוטין מאחורי התכנים של 'שכונה' ורואים בה סדרה אמיצה ופורצת דרך".

