yed300250
הכי מטוקבקות
    חיים הורנשטיין
    חדשות • 22.09.2016
    ניצחון הנקודות
    זה היה "חומה ומגדל" של הדרום: 11 נקודות יישוב שהוקמו באישון ליל בנגב הצפוני כדי למנוע השתלטות ערבית על האדמות • עכשיו חוגגים היישובים 70 להקמתם • דב נוימן, שמגדל כבר דור רביעי במושב: "אז לא הבנו שאנחנו חלק ממבצע היסטורי"
    מתן צורי

    בקיבוץ בארי שבנגב הצפוני נערך אתמול כנס גדול של התנועה הקיבוצית, לציון 70 שנה לעליית 11 הנקודות — אחד המבצעים החשובים בהיסטוריה של מדינת ישראל, שסייע בעיצוב גבולותיה של המדינה שבדרך.

     

    במוצאי יום הכיפורים, בלילה שבין 5 ל־6 באוקטובר 1946, עלו על הקרקע 11 יישובים חדשים: בארי, נירים, חצרים, שובל, קדמה, כפר־דרום, אורים, גלאון, משמר־הנגב, נבטים ותקומה.

     

    המבצע החשאי, שנערך תחת אפו של השלטון הבריטי, נועד להעמיק את האחיזה היהודית בקרקע ובכך לסמן את גבולות הארץ באופן ברור. היה זה מבצע מסוכן ומסובך לוגיסטית, שתוכנן ובוצע על ידי מטה ההגנה, ושכל ההכנות לקראתו נעשו בסודיות מוחלטת. בודדים מהחלוצים שהקימו את אותן נקודות נותרו עדיין בחיים. אחד מהם הוא דב נוימן (90), שייסד באותו לילה את הנקודה שהפכה למושב תקומה, שבו הוא מתגורר עד היום עם רעייתו שושנה ושלושת הדורות הבאים במשפחה: הבת דבורה, הנכד בועז והנין ערן.

     

    עבור נוימן, ניצול שואה ששרד את מחנה ההשמדה אושוויץ, מדובר בניצחון אישי של ממש.

     

    נוימן (עומד במרכז) בימים הראשונים להקמה
    נוימן (עומד במרכז) בימים הראשונים להקמה

     

     

    "היינו בסך הכל 25 צעירים", סיפר אתמול. "20 גברים וחמש נשים. היינו בני 19. עברנו הכשרה חקלאית בכפר הרא"ה, וערב אחד הודיעו לנו שאנחנו יורדים לנגב להקים נקודה. לא הבנו שאנחנו חלק ממבצע היסטורי. רק לימים הבנו את המשמעות. הגענו לנקודה, שאז נקראה סומרה, ופשוט התיישבנו ועסקנו בחקלאות. המטרה הייתה לקבוע עובדה בשטח ולמנוע התפשטות של הערבים בנגב. היום, בדיעבד, אני חושב שהמבצע הזה היה חשוב מאין כמותו ואני מאוד גאה שהייתה לי הזכות להיות אחד החלוצים".

     

    "מבצע 11 הנקודות הוא מבצע היסטורי בעל חשיבות ממעלה ראשונה", אמר אתמול בטקס מפקד פיקוד הדרום, אלוף אייל זמיר. "המבצע כלל ערכים ועקרונות — תחבולה, נחישות ודבקות במשימה, הקרבה אישית ושיתוף פעולה בין ארגונים ותנועות שונות — ערכים ועקרונות שצה"ל משתמש בהם גם היום".

     

    ב־8 בנובמבר, ביוזמת חבר הכנסת (יש עתיד) חיים ילין, ייערך בכנסת הטקס הרשמי לציון 70 שנה לעליית הנקודות, בנוכחות ותיקי הנקודות וראשי היישובים והרשויות כיום.

     

    yed660100