yed300250
הכי מטוקבקות
    המלחמה בעודף הכולסטרול, הדור הבא | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 24.09.2016
    המלחמה בעודף כולסטרול, הדור הבא
    אצל רוב הסובלים מכולסטרול גבוה, סטטינים מספיקים כדי להגיע לאיזון • אבל יש כאלה שצריכים טיפול חזק יותר, ואחרים סובלים מתופעות לוואי מהסטטינים • משפחת תרופות חדשה, מעכבי PCSK9, מורידה את הערכים בהצלחה גם במקרים המסובכים ביותר ועוזרת למנוע מחלות לב קשות
    שיר־לי גולן

    על הסכנות שיש ביתר כולסטרול אין ויכוח. הוא עלול לסכן חיים. הנחיות טיפול חדשות, שפורסמו לאחרונה בכנס האיגוד האירופי לקרדיולוגיה, מכניסות למערכה נגדו נשק נוסף: טיפול באמצעות מעכבי החלבון PCSK9 לאנשים שנמצאים בסיכון גבוה והטיפול המסורתי אינו מספיק כדי לאזן את רמות הכולסטרול בגופם.

     

    לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מחלות לב וכלי דם הן גורם התמותה המוביל בעולם (24% מסך מקרי התמותה). ההערכה היא שכולסטרול גבוה אחראי ליותר ממחצית ממקרי מחלות הלב. בארץ מחלת לב היא הסיבה השנייה למוות בכלל הגילים והראשונה בקרב נשים בנות 75 ומעלה. נתון מדאיג נוסף: כרבע מבני ה־45 ומעלה סובלים מעודף שומנים בדם.

     

    במצב של יתר כולסטרול (היפרכולסטרולמיה), ערכי הכולסטרול בדם גבוהים בשל עלייה ברמת הכולסטרול הרע (LDL). ערכים גבוהים אלה מובילים להיווצרות טרשת בדופנות העורקים, גורמים לעלייה בלחץ הדם ובמוקדם או במאוחר גם למחלות לב וכלי דם מסכנות חיים.

     

    הכבד אחראי

     

    מכיוון שמרבית הכולסטרול בגוף אינו מגיע מהמזון, אלא מיוצר על ידי הכבד ומגיע באמצעות הדם לכל תא בגוף, לא פעם כושלות הדיאטה והפעילות הגופנית בהפחתת רמתו בדם ויש צורך בטיפול תרופתי. מחקרים רבים הוכיחו שהורדת רמת הכולסטרול הרע באמצעות סטטינים מפחיתה משמעותית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. ככל שגורמי הסיכון של המטופל רבים יותר, התועלת בטיפול גדולה יותר וערכי ה־LDL שאליהם רצוי שיגיע נמוכים יותר.

     

    ד"ר דב גביש, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים וולפסון ומומחה לקרדיולוגיה מניעתית, מסביר: "בין האנשים בסיכון גבוה לאירועים לבביים נמצאים מי שכבר סובלים ממחלת לב ובפרט כאלה שעברו לאחרונה התקף לב; אנשים עם יתר כולסטרול משפחתי – מחלה גנטית נפוצה הגורמת לכך שכבר מגיל צעיר הגוף אינו מסוגל לסנן כולסטרול מהדם ולכן רמות הכולסטרול הרע אצלם גבוהות מאוד והסיכון להתקפי לב בגיל צעיר גבוה עד פי 20; וחולים במחלות כרוניות שמעלות את הסיכון לתחלואה קרדיו־וסקולרית כמו סוכרת ואי־ספיקת כליות. בקרב הסובלים מיתר כולסטרול משפחתי התגלה ביטוי יתר של אחד החלבונים שהכבד מייצר, PCSK9, שתפקידו לווסת את רמות הכולסטרול. הדבר יכול לגרום להאטה בפינוי הכולסטרול מהגוף, מה שיכול להוביל להתפתחות מחלת לב טרשתית בגיל צעיר מאוד. במקביל נמצא שפעילות נמוכה של אותו חלבון מובילה לערכי כולסטרול נמוכים במשך כל החיים, ואלה גורמים להורדה ניכרת בסיכון לפתח מחלת לב טרשתית. ידע זה הוביל לפיתוח תרופות מדור חדש, שמעכבות את פעולת ה־PCSK9 וכך מורידות משמעותית את ערכי הכולסטרול הרע".

     

    הסטטינים, היעילים מאוד בדרך כלל בהורדת רמת ה־LDL, אינם מספיקים תמיד, גם כשהם ניתנים במינון מקסימלי, ואינם מביאים את כל החולים ליעדי המטרה. שימוש בתרופות החדשות, נוסף על הסטטינים, יכול להביא את רוב המטופלים לערכי המטרה המומלצים. בנוסף, ישנם מטופלים הסובלים מאוד מתופעות הלוואי של הסטטינים, בעיקר כאבי שרירים עזים, ולכן מפסיקים את הטיפול. מתן התרופות החדשות, מציין גביש, יכול לסייע גם לחולים אלה להגיע לערכי המטרה המומלצים עבורם.

     

    לפני כשנה נרשמה פריצת דרך טיפולית עם אישור הדור החדש של התרופות מעכבות ה־PCSK9. התרופות האלה גורמות לתהליך שבו נתפסים ומורחקים עוד ועוד חלקיקי LDL מהדם, במנגנון שונה מהסטטינים. הן הוכחו במחקרים שונים כיעילות עד 61% יותר בהפחתת הכולסטרול הרע בהשוואה לטיפולים המקובלים. השימוש בהן הביא לירידה של 50 אחוז ברמתו של הכולסטרול הרע בדם, נוסף על ההפחתה שכבר הייתה קיימת כתוצאה מהשימוש בסטטינים. ירידה זו לוותה בהפחתה משמעותית גם בתחלואה הלבבית.

     

    אחת מהן היא פרלואנט (PRALUENT) שפותחה על ידי סאנופי ורג'נרון. היא מיועדת לטיפול ארוך־טווח במבוגרים עם היפרכולסטרולמיה, בהם אלה עם יתר כולסטרול משפחתי ואחרים המצויים בסיכון גבוה לתחלואת לב וכלי דם מסיבות אחרות.

     

    בכנס האיגוד האירופי לקרדיולוגיה שהתקיים לאחרונה ברומא ציין פרופ' אלברטו קטאפאנו, יו"ר צוות המשימה של האיגוד האירופי לטרשת עורקים: "סטטינים צריכים להמשיך להיות הקו הטיפולי הראשון, אחריהם שילוב סטטינים עם אזטרול ומעכבי ה־PCSK9 כקו הטיפולי השלישי. לאלה יש השפעה משמעותית מעל ומעבר לטיפול המקסימלי המסורתי והם מהווים התקדמות אמיתית עבור חולים ביתר כולסטרול משפחתי".

     

    הטיפול במטופלים בסיכון גבוה מאוד לאירועים לבביים ומוחיים צריך לכוון להשגת יעד של רמת LDL נמוכה מ־70 מ"ג/ד"ל או להפחתה של 50 אחוז לפחות ברמתו אם נקודת ההתחלה היא בין 70 ל־130 מ"ג/ד"ל. בקרב חולים בסיכון גבוה, אך שאינם "פצצות מתקתקות", הוגדר יעד מתון יותר: רמת LDL נמוכה מ־100 מ"ג/ד"ל או הפחתה של 50 אחוז לפחות אם נקודת ההתחלה היא בין 100 ל־200 מ"ג/ד"ל.

     

    לצורך כך המליצו המומחים בכנס להתחיל עם טיפול בסטטינים. מי שהגיע למינון הנסבל הגבוה ביותר ולא אוזן, או מי שיש להם אי־סבילות לסטטינים, יכולים להיעזר באזטרול או בתכשיר לעיכוב ספיגת הכולסטרול במעי. הפרלואנט, שהיא אחת משתי התרופות מהדור החדש שאושרו על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (השנייה היא רפאטה של חברת אמג'ן), מיועדות למטופלים בסיכון גבוה וגבוה מאוד לאירועי לב ומוח ועם רמות LDL שנותרות גבוהות לאורך זמן למרות הטיפול בסטטינים במינון הנסבל ביותר בשילוב עם אזטרול, או בקרב מי שמגלים אי־סבילות לסטטינים והטיפול בהם כולל אזטרול בלבד. באמצעות התרופות החדשות הגיעו 80% מהמטופלים האלה ליעדי ה־LDL הרצויים, שנעים באזור ה־50 מ"ג/ד"ל.

     

    זריקה פעם בשבועיים

     

    הטיפול בפרלואנט ניתן אחת לשבועיים בזריקה תת־עורית בזרוע, בירך או בבטן (הנעשית עצמאית לאחר הדרכה) בשני מינונים אפשריים. ככל הידוע, השימוש בתרופה כרוך לכל היותר באי־נעימות קלה וחולפת באזור ההזרקה. במקרים בודדים יש תחושה דמוית שפעת החולפת בתוך שעות או ימים. היא רשומה בארץ וזמינה למבוטחים בביטוח המשלים של הכללית וכן במסגרת ביטוחי בריאות פרטיים.

     

    עדויות נוספות בדבר יעילותה ויעילות התרופה המקבילה לה בהפחתת אירועים לבביים ומוחיים יגיעו, כך מקווים המומחים שעימם שוחחנו, במחקרים המבוצעים בימים אלה ותוצאותיהם יפורסמו במהלך השנה הקרובה. ירידה של 15% באירועים לבביים ומוחיים תוביל, כך נראה, לקביעת מטרות טיפול חדשות בחולים הרלוונטיים.

     

    shirgos@gmail.com

     

    הכותבת הייתה אורחת חברת סאנופי בכנס האיגוד האירופי לקרדיולוגיה

     


    פרסום ראשון: 24.09.16 , 20:15
    yed660100