תנובה מאיימת: "מפעל הבשר בבית־שאן ייסגר"
בתגובה על הכוונה לבטל מכסים על בשר טרי, אומר המנכ"ל אייל מליס: "צריך להחליט אם רוצים תעשייה בפריפריה או תעסוקה לפולנים"
"האוצר מאלץ אותנו להפוך מתעשיינים ליבואנים, לסגור את מפעל אדום־אדום בבית־שאן ולפטר 200 עובדים. האוצר צריך להחליט אם הוא רוצה תעשייה בפריפריה, או לדאוג לתעסוקה לפולנים" – כך אומר ל"ידיעות אחרונות" אייל מליס, מנכ"ל תנובה, בתגובה לרפורמה שמתכנן שר האוצר משה כחלון בענף הבשר הטרי. האוצר מתכוון לבטל כליל תוך שנתיים את המכס על בשר טרי מיובא, וכן את המכסות המגבילות את הכמות המיובאת.
לדברי מליס, "בעשר השנים האחרונות מפעל אדום־אדום, שתנובה השקיעה בו 350 מיליון שקל, הפסיד במצטבר 140 מיליון שקל שתנובה מימנה מקופתה. חובה על המדינה לראות את התמונה הכוללת ולמצוא דרך לתמוך גם בתעשייה המקומית. אנחנו מבקשים לפרוס את פתיחת היבוא על פני שבע שנים ולא שנתיים, ולתת הקלות לתעשייה כמו שנתנו למגדלי הבקר, כדי שנוכל להתמודד עם התחרות מצד היבוא. אני מאמין שאם יאפשרו לנו את זה, גם יירדו המחירים וגם נדע לקיים את המפעל. אנחנו גאים שאנחנו מעסיקים 4,000 עובדים בפריפריה, שמייצרים מזון איכותי, ואנחנו רוצים להישאר תעשיינים".
גם אלי בן־לולו, מנכ"ל חטיבת המזון בתנובה, האחראי על אדום־אדום, אמר אתמול בתגובה לכוונת האוצר: "אנשים לא מאמינים שתנובה תסגור את מפעל אדום־אדום, אבל המציאות תוביל אותה לשם. תנובה הביאה לישראל את מהפכת הבשר הטרי כשהקימה בהשקעה של מאות מיליוני שקלים את המפעל המתקדם של אדום־אדום. היא זו שהשקיעה בחינוך הציבור למעבר מבשר קפוא עם פוספטים לבשר טרי, תוך ספיגת הפסדים לאורך שנים, מתוך תקווה להגיע לרגע שבו תוכל לקטוף את פירות ההצלחה. התקווה הזאת סוכלה עכשיו".
לדבריו, "כחלון תומך בתעשיית הבשר הפולני על חשבון התעשייה המקומית. הממשלה הפולנית מסבסדת כל ראש בקר ב־500 שקל, שלא לדבר על כוח העבודה הזול שם, המים והמרעה שבחינם, ולמרות זאת השירותים הווטרינריים נאלצו להשמיד לאחרונה מכולות של בשר טרי מיובא מפולין בגלל בעיית איכות. זאת בעוד שאנחנו עומדים בתקנים ובפיקוח הכי מחמירים".
על הטענה כי פתיחת השוק ליבוא נועדה כדי להגביר את התחרות ולהוזיל במהירות את מחיר הבשר לצרכן, אומר בן־לולו: "ההוזלה היא לא חזות הכל. גם האיכות חשובה, גם ביטחון המזון חשוב. אם חס וחלילה יגיע בשר מקולקל, אפשר למות מזה. ואם לא ידאגו להישרדות של אדום־אדום, שיהווה תחרות מקומית, בעתיד היבואנים יעלו את מחיר הבשר".
"אנחנו לא נוסעים במרצדס"
בן־לולו הסביר מדוע מחיר הבשר הטרי בארץ גבוה יותר: "חצי מבשר העגל אינו כשר ונמכר בזול למגזר הערבי. יש אגרות והיטלים שהמדינה משיתה עלינו בגובה 7.5 מיליון שקל בשנה, ועלות הכשרות, ועלות העובדים ביחס לפולין. יש תדמית שאנחנו מרוויחים כי הבשר יקר, אבל אנחנו מפסידים, ולא נוכל להמשיך להפסיד. אנחנו לא גוזרים קופונים ונוסעים במרצדס. זה דווקא היבואנים שיגזרו קופונים. חלקם, אגב, רשתות שיווק, שהחלו לייבא בשר לבד. בשנה האחרונה הורדנו את מחיר אדום־אדום לקמעונאים, ואף שקל מההוזלה לא גולגל לצרכן. אנחנו לא נגד התחרות, אבל תנו לתעשייה המקומית כלים להתמודד מול היבוא בתנאים שווים, כמו ביטול אגרות וסיוע למפטמים כדי להוזיל את מחיר העגל, ותאפשרו גם לנו לייבא לצד הייצור".
גם יו"ר ועד עובדי תנובה, אחיאב שמחי, זנח באופן זמני את העימותים מול ההנהלה בנושא תוכניות ההתייעלות והפיטורים שלה והתגייס כדי לסייע לה להיאבק בכוונת האוצר. בסוף השבוע הוא שלח לשר האוצר מכתב שבו כתב: "המתווה הינו מהלך חד־ממדי המנסה לפתור סוגיה אחת ובדרך יוצר פגיעה חמורה בעובדי אדום־אדום, בבחינת 'הדרך ללשכת הרווחה רצופה בכוונות הטובות של האוצר'. האם מישהו חשב שני צעדים קדימה בנוגע לפגיעת צעד מסוג זה בביטחון המזון של מדינת ישראל? אירועי ביטחון רחבי היקף הם עניין של אחת לכמה שנים פה בארץ, ומה יקרה בפעם הבאה כשבאירוע כזה האוניות לא יגיעו לנמלי המדינה, ומטוסים יסרבו לנחות בנתב"ג המטווח? מהיכן יגיע אז בשר טרי ואיכותי לאזרחי ישראל?"
ביום חמישי הפגינו עובדי מפעל אדום־אדום בצומת צמח נגד הרפורמה ונשאו שלטים שבהם נכתב: "אל תפקירו את התעשייה בפריפריה", "כחלון נותן כסף לבר רפאלי" (עדי עזרא, בעלה של רפאלי, הוא בעליה של יבואנית הבשר נטו – נ"ז), ו"כחלון – שר אוצר אנטי־חברתי".
ראש עיריית בית־שאן, רפי בן־שטרית, שלח גם הוא מכתב לשר האוצר שבו ביקש ממנו לשקול שוב את הפחתת המכסים. מכתב תמיכה דומה בעובדים שלחו יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש.
באוצר אומרים כי הבשר יוזל ב־ 20%
באוצר מעדיפים להתייחס לאיום הסגירה של המפעל כטקטיקה של תנובה בניסיון להילחם בפתיחת השוק לתחרות. באוצר טוענים כי הרפורמה תשים סוף לריכוזיות בשוק הבשר ולשליטה של תנובה וחברת דאבח בענף. במשרד מאמינים כי התחרות בין יבואני הבשר תביא להוזלה ניכרת של כ־ 20% במחיר הבשר הטרי, ומקווים כי היבוא המוגבר יעודד תחרות בין הרשתות על בשר ממותג. לפי נתוני האוצר, יבוא הבשר הטרי עד כה, שהוגבל בכמויות, הביא לירידה של 25% במחיר ק"ג בשר טרי.

