אין מגרשים חדשים? נבנה על הישנים
בדיקת "ממון": במחוז תל־אביב נבנות יותר דירות בפינוי־בינוי או כתוספת לבניין קיים מאשר בנייה חדשה רגילה • בפריפריה מדובר באחוזים בודדים
המרכז עוקף את הפריפריה בפרויקטים של התחדשות עירונית. בעוד הממשלה דחתה את קביעת אופן החישוב של זכויות הבנייה בפרויקטים כאלו, ויו"ר קבינט הדיור אביגדור יצחקי הגיש בתוך שבועיים שתי הצעות שונות לשיטת החישוב, מסתבר כי במחוז ת"א התחדשות עירונית עוקפת את הבנייה הרגילה. מניתוח "ממון" של נתוני הלמ"ס עולה כי דווקא בפריפריה, שם הסיכון לבניינים מרעידת אדמה או טילים גבוה יותר, מדובר באחוזים בודדים מסך הבנייה הרוויה.
התחדשות עירונית מתייחסת לדירות שנבנו כתוצאה מהריסת בניין ישן (פינוי־בינוי), או כתוספת לבניין קיים. חברות הבנייה המסורתיות מגבירות את פעילותן בתחום במרכז הארץ, ובחציון הראשון של השנה פרויקטים כאלו תפסו 54% מהתחלות הבנייה במחוז תל־אביב. במחוז מרכז (מחדרה עד גדרה, ללא מחוז תל־אביב) הנתון עומד על 20%.
בחציון הראשון הוחל במחוז תל־אביב בבניית 3,661 דירות (בנייה רוויה, ללא צמודי קרקע). מתוכן, 1,557 דירות נבנו בהריסת בניין ישן ובהקמת בניין חדש, ועוד כ־421 כתוספת לבניינים קיימים. במחוז מרכז הוחל מתחילת השנה בבניית 633 דירות על ידי הריסה ובנייה מחדש, ועוד 334 כתוספת לבניינים קיימים. סך הכל, 967 דירות, כ־20% מתוך 4,939 דירות בבנייה רוויה במחוז כולו.
אתמול נערך כנס בנושא התחדשות עירונית של חברת מידע כנסים. יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת, ח"כ אלי כהן, אמר בכנס שמדובר בפתרון חשוב לשוק הנדל"ן. "בהתחדשות עירונית יש פוטנציאל של מעל 500 אלף דירות חדשות", אמר. "ב־2015 ניתנו היתרי בנייה ל־4,500 דירות כאלו, ולהערכתי ב־2018 מעל 20% מהתחלות הבנייה בארץ יהיו במסגרת כזו - 10,000 דירות בשנה".
לדבריו, הוא ממליץ ליזמים שלא להמתין לפרסום המדיניות ולהתחיל לקדם פרויקטים. בעקבות התייקרות הדירות הוא אמר כי "הכדאיות עולה, זכויות הבנייה הופכות לשוות יותר, והתחדשות עירונית יוצאת מגוש דן. לפני חודש חנכנו התחדשות עירונית בקריית־גת".
לדברי אודי בלום, מנכ"ל חברת מטרופוליס, המתמחה ביזמות אורבנית ובייזום ופיתוח פרויקטים של התחדשות עירונית, "התחום הזה הוא עיקר הפוטנציאל להוספת דירות ברוב הערים במחוז תל־אביב, בהן אין כמעט עתודות קרקע להקמת שכונות חדשות. פרויקט כזה מצעיר את השכונה ומשפר את איכות החיים של תושביה על ידי הוספת חניון תת־קרקעי, שטחים ירוקים משותפים ושדרוג תשתיות. כך נוצרת חוויית מגורים אטרקטיבית, שמצליחה למשוך אוכלוסיות חדשות וחזקות".
לדברי איתי וייס, מנכ"ל משותף ומבעלי כרכם מקבוצת א. וייס, שכיום יש לה חמישה פרויקטים ברמת־גן, "זו דוגמה לעיר שבה רוב הבנייה החדשה היא של פרויקטים כאלה. לולא זמן ההמתנה הארוך לאישור מיזמי תמ"א 38 בעיר, המספרים היו הרבה יותר גבוהים. ברגע שתאושר התוכנית העירונית נראה זינוק בהיקפי הבנייה במסגרת הזו".
הגברת הפעילות של חברות הבנייה בתחום ההתחדשות העירונית נובע גם מכך שכיום משווקים שטחים רק עבור מיזמי מחיר למשתכן, ואין מכרזים רגילים. בין החברות הללו ניתן למנות את צרפתי שמעון, שהחלה לפעול ברמת־גן, חולון וראשון־לציון; אפי קפיטל, שהחלה לפעול ברמת־גן ובבת־ים; ובסט, שהחלה לפעול ברמת־גן ובגבעתיים. לדברי אבי צרפתי, סמנכ"ל בחברת צרפתי שמעון, "חשבנו זמן־מה להיכנס לתחום, והעובדה שאין מכרזים רגילים של המינהל תרמה לכך".

