הקציצה שהתחפשה
צמחוני או טבעוני נאלץ ללכת עם המשפחה למסעדת המבורגרים. האם הוא ייצא משם שבע, ואפילו מרוצה? • אספנו 13 אנשים שלא נוגעים בבשר והרמנו מבחן טעימה לקציצות האלטרנטיביות של הרשתות הגדולות
לפני כחודשיים הלכתי עם משפחתי למסעדת ההמבורגרים מוזס בראשל"צ. בעלי הזמין ארוחה רגילה, רק בלי בצל, שני הבנים הזמינו ארוחת ילדים - אחת מהן ללא גלוטן והשנייה בלי ירקות בכלל (בשלב הזה המלצרית הלכה להביא עט ופנקס) ואני הזמנתי את המנה הטבעונית מיזורי בורגר, שתוארה כקציצת "עדשים, פטריות, תרד ובצל בציפוי שומשום". תנחשו מי הכי לא נהנה מהארוחה שלו?
הקציצה שקיבלתי הייתה יבשה ודחוסה, ואני בטוחה שבמדינת מיזורי היו נעלבים אם היו מגלים שכזו סוליה קרויה על שמם.
אחרי שניסיתי להטביע אותה בקטשופ, וגם זה לא עזר, ביקשתי להחליף את המנה. במוזס לא התווכחו והמליצו לי בחום על הקציצה הצמחונית קראנצ'י צ'דר. המנה הזו הייתה טובה בהרבה, ואף קיבלנו תוספת חינם וקינוחים על חשבון הבית.
באותו רגע עבר בראשי הרעיון לערוך מבחן טעימה עיוור להמבורגרים הצמחוניים והטבעוניים ברשתות הגדולות.
עכשיו, חודשיים אחר כך, כשאני מסכמת את תוצאות האמת של 13 סועדים, אני רואה שגם הם חשבו כמוני על מיזורי בורגר (עם ציון ממוצע של 4.3 מתוך 10), כשקראנצ'י צ'דר קיבלה ציון כמעט כפול. גם ברשת מוזס עצמה, מתברר, סברו שיש לשדרג את מיזורי. כשפניתי לרשת לבקשת תגובה, הופתעתי לגלות שהמנה הוחלפה בתפריט בתחילת אוקטובר (ימים ספורים אחרי הבדיקה שלנו), ושהיא מכילה כעת קציצה על בסיס פטריות. "מוזס מחפשים את ההמבורגר הטבעוני המושלם כבר זמן מה, מנסים עוד גרסה ועוד גרסה (מאוד מאתגר להצליח עם המבורגר טבעוני). התגובות על המנה החדשה באמת יוצאות דופן, לחיוב", מסרו יח"צני הרשת. אז בכתבה לא תמצאו את הביקורת של הפאנל על גרסת המיזורי שכבר לא קיימת (הנה כמה פנינים: "לא הורגש ציפוי השומשום", "מרגיש כמו המבורגר קפוא", "יבש", "תעשייתי"), אבל בסוף הכתבה נספר לכם איך התרשמנו ממנת המיזורי החדשה, שהגיעה אלינו לטעימה מדגמית רגע לפני שסגרנו את הגיליון.
ממה התמוגגו הטבעונים?
וכך נערכה הבדיקה: קנינו המבורגרים טבעוניים וצמחוניים בסניפי ראשל"צ של מוזס, אגאדיר, בלאק ו־BBB (מהרשתות נמסר לנו כי המתכונים של ההמבורגרים זהים בכל הסניפים. זאת, למרות שחלק לא מבוטל מהסניפים הם בזכיינות).
13 חברי מערכת - 9 צמחונים ו־4 טבעונים - התבקשו לפתוח פה גדול, לנגוס ולדרג מ־1 עד 10, כולל התייחסות לעסיסיות, למרקם וכמובן לטעם. התמקדנו בקציצה עצמה ולא ברטבים. הלחמנייה והירקות קיבלו התייחסות משנית.
את ההמבורגרים הצמחוניים כמובן שהטבעונים לא טעמו. את ההמבורגרים הטבעוניים טעמו רוב המשתתפים.
המנצח הגדול הוא המבורגר הפטריות של אגאדיר, עם ציון ממוצע של 8.5. הטבעונים בכלל התמוגגו ממנו, כש־3 מתוך 4 נתנו לו את הציון 10. ברשת מגלים: "ההמבורגר עשוי מפטריות פורטובלו, שמפיניון ושבבי סויה. לפני כ־10 שנים התחלנו עם ההמבורגר הצמחוני ששודרג לטבעוני. כיום, אחד מכל 12 סועדים מזמין המבורגר טבעוני, ובשנה האחרונה יש עלייה של כ־5% בהזמנות שלו. אפשר לומר בביטחון שמדובר בהמבורגר הכי קרוב לדבר האמיתי. הגענו למתכון ברמה גבוהה כזו שגם הטבעונים/צמחונים שלנו יוכלו ליהנות מהאוכל".
אז השדרוג של ההמבורגרים בהחלט נובע גם מהביקוש. ברשת BBB אומרים, כי בשנה האחרונה יש עלייה של כ־20% בבקשות להמבורגר צמחוני או טבעוני, "והרשת אף שיפרה את המתכונים שלה". מבלאק נמסר: "ההמבורגר מעדשים מונבטות הגיע למקום כה גבוה במכירות, מעל ללהיטים כמו המבורגר מאנטרקוט - עד שיצרנו לו מתחרה בדמות התרד ופטריות. כיום התרד־פטריות היא מנת ההמבורגר הרביעית הנמכרת בקטגוריית ההמבורגרים ברשת". וגם במוזס מיודעתנו מודים: "הביקוש למנות טבעוניות עלה משמעותית בשנים האחרונות, ובהתאם לכך הורחב התפריט של הרשת".
שאלה שעלתה במהלך הטעימה היא האם ההמבורגרים נצלים על אותה פלטה של קציצות הבשר. הפנינו את השאלה לרשתות, וקיבלנו תשובות שצריכות לעניין את הטבעונים והצמחונים שביניכם. באגאדיר רוצים להרגיע: "בכל סניפי הרשת נמצא על הפלנצ'ה פס הפרדה אשר מפריד לחלוטין בין בשרי לטבעוני", וב־BBB מגלים שהקציצה בכלל נאפית בתנור: "ברשת אין מגע של מוצרי בשר בתהליך הכנת הקציצה הצמחונית/טבעונית, שנאפית בתנור ללא טיגון". בבלאק נעשה החימום בתנור: "את ההמבורגרים הטבעוניים צולים מראש בבוקר, על פלטה נקייה, לפני הכנת הבשר, ומחממים בתנור. אנו גם מנביטים במקום את העדשים". ואילו במוזס צריך לבקש במיוחד: "המיזורי בורגר נצלה על הפלנצ'ה. אם לקוח מבקש - מכינים לו את הקציצה בתנור כדי שלא יהיה קשור לבשר".
ואיך המיזורי החדשה? לפי הרשת, מדובר בתערובת של סויה, פטריות, בצל ותבלינים. טעימה בקרב 4 סועדים מעלה: חל שיפור רציני לעומת המנה הקודמת. הקציצה מתובלת טוב, יותר עסיסית ובסך הכל טעימה. המינוס: המרקם דחוס למדי.
סייעו בהכנת הכתבה: שירי שניצר ודנה רז
אגאדיר, המבורגר פטריות, ציון 8.5
(בתמונה הפותחת)
הגדרה בתפריט: המבורגר פטריות טבעוני
מחיר: 49 שקל (59 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 210 גרם
ציון לעסיסיות: 7.2
ציון למרקם: 7.9
ציון ללחמנייה: 8.3
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "טעם הפטריות מורגש", "הקציצה לא מתפרקת", "עסיסיות נחמדה, תיבול טוב ולחמנייה מעולה", "אם אהיה במסעדה לא אתנגד לאכול שוב", "עסיסיות במידה מושלמת. אין צורך ברטבים מרוב שההמבורגר טעים. המנצח מבחינתי. מושלם", "הטעם מזכיר ביותר בשר".
מצד שני: "הקציצה קצת יבשה ולא עסיסית", "צריך עוד פטריות", "יבש לי", "מרקם קצת קשיח מדי", "העסיסיות דורשת שיפור".
בלאק, המבורגר עדשים מונבטות, ציון 6.7
הגדרה בתפריט: המבורגר טבעוני על בסיס עדשים מונבטות עם בצל ופטריות מעל
מחיר: 49 שקל (61 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 153 גרם
ציון לעסיסיות: 7.4
ציון למרקם: 6.5
ציון ללחמנייה: 6.9
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "הקציצה עסיסית ביותר", "התיאור בתפריט מהימן", "טעים אך פחות מזכיר בשר", "ארצה לאכול שוב".
מצד שני: "קצת פרווה", "יותר מדי פלפל", "לא מרגישים את העדשים", "מרגיש תעשייתי. מקום אחרון אצלי", "יבש מדי".
BBB , טבע בורגר, ציון 7.4
הגדרה בתפריט: קציצה עסיסית על בסיס קינואה ופטריות
מחיר: 49 שקל (64 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 112 גרם
ציון לעסיסיות: 6.7
ציון למרקם: 6.7
ציון ללחמנייה: 7.3
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "המנה טעימה", "עסיסיות טובה ולחמנייה טעימה", "מרגישים את הפטריות והקינואה".
מצד שני: "המרקם מתפורר מאוד", "הטעם נחמד אבל לא מדהים", "לא כל כך ארצה לאכול שוב. יבש ולא טעים".
BBB , גארדן בורגר, ציון 7.3
הגדרה בתפריט: קציצה עסיסית על בסיס סויה, פטריות, גזר ובצל
מחיר: 49 שקל (64 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 134 גרם
ציון לעסיסיות: 6.6
ציון למרקם: 7
ציון ללחמנייה: 8.7
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "טעים מאוד, אפילו בלי רוטב", "לחמנייה טובה", "עסיסיות סבירה. לחמנייה מעולה".
מצד שני: "טעם ניטרלי", "לא מרגיש כמו סויה", "הכל נכון בהגדרה שבתפריט חוץ מהמילה עסיסית", "טעם קציצה טבעולי",
"יבש וטחון מדי. הירקות מאבדים זהות".
בלאק, פטריות ותרד, ציון 7.6
הגדרה בתפריט: המבורגר טבעוני, עסיסי וטעים מפורטבלו ושמפיניון עם תרד ושקדים
מחיר: 49 שקל (61 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 197 גרם
ציון לעסיסיות: 8.1
ציון למרקם: 6.1
ציון ללחמנייה: 7.8
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "מנה טעימה וכיפית. הקציצה מעולה", "התיאור בתפריט מאוד תואם למה שקיבלנו", "טעם הקציצה מעולה", "הקציצה העסיסית והטובה מכולן".
מצד שני: "הקציצה מתפרקת מדי" (הערה שחזרה על עצמה שוב ושוב), "לא מתובלת מספיק ומלאה בשמן", "מאוד עסיסי וטעים אך לא מזכיר המבורגר, בגלל המרקם המתפרק".
מוזס, קראנצ'י צ'דר, ציון 8.1
הגדרה בתפריט: המבורגר צמחוני במילוי גבינת צ'דר
מחיר: 59 שקל (60 שקל לעסקית)
משקל הקציצה: 200 גרם
ציון לעסיסיות: 7.5
ציון למרקם: 7.7
ציון ללחמנייה: 9.2
מה אמרו הסועדים?
מצד אחד: "טעימה מאוד"; "מצוין. קריספי מבחוץ, רך מבפנים"; "תיבול טוב"; "קראנצ'י"; "עסיסיות טובה ומרקם שלא מתפרק"; "מנה טעימה, אבל הגבינה מאוד דומיננטית".
מצד שני: "קציצה יבשושית וקמחית, ולא נתקלתי בעסיסיות. הכנתי טובות יותר בבית"; "ציפוי פירורים דומה לשניצל - הוריד לי".

