החובות יעלו פחות
החשבת הכללית החליטה להפחית משמעותית את ריבית הפיגורים במשק • במקום ריבית אחידה, יונהגו מדרגות • המהלך צפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2017, ולחסוך אלפי שקלים לחייבים סכום גבוה
החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, תפחית את ריבית הפיגורים המונהגת במשק, הנקבעת בידי האגף שבראשו היא עומדת. המשמעות: חיסכון של אלפי שקלים בתשלומי ריבית לחייבים סכומים גבוהים. השינוי צפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2017.
ריבית הפיגורים עומדת כיום על 6.5% בתוספת לריבית הפריים (1.6% כיום). הריבית החדשה נועדה להתאים לסביבת הריבית הנמוכה במשק בשנים האחרונות, וצפויה להקל משמעותית על החייבים.
אתמול שלחה עבאדי־בויאנג'ו מכתב בנושא שינוי מנגנון ריבית הפיגורים והפחתתה ליועמ"ש אביחי מנדלבליט, וביקשה את עמדתו בנושא. לדבריה, "במסגרת השיקולים לבניית המנגנון, הובאו בחשבון שיקולים הנובעים מהצורך להתאמתו לסביבת הריבית הנוכחית, וכן שיקולים שמטרתם להקל על לווים להתמודד עם עומק הפיגור".
ריבית פיגורים היא הריבית שגובה המדינה לפי החוק, מחייבים המפגרים בתשלומים למוסדותיה. היא נקבעת באגף החשב הכללי באוצר, ואומצה בחברות ממשלתיות ובגופים אחרים, כמו בנקים למשכנתאות, וכן כריבית שמשלמים משרדי הממשלה לספקים. מנגנון החישוב שלה נקבע ב־98' ולא השתנה מאז. המנגנון החדש נועד להקטין את התוספת הקבועה לריבית הפריים לעד 4.5%, ובמקום ריבית אחידה, יונהגו מדרגות ריבית. כך, למשל, במקום חיוב ריבית מיום הפיגורים הראשון, יינתנו לחייבים 90 יום שבהם לא יחויבו בריבית פיגורים כלל. אחריהם היא תעמוד על 1.5% שיתווספו לריבית הפריים, ועל 3.1% בסך הכל במקום 8.1%. בשנת הפיגורים השנייה היא תעמוד על 3% בתוספת לפריים, ומהשנה השלישית ואילך על 4.5% בתוספת פריים, כלומר 6.1% לכל היותר.
השינוי בגובה ריבית הפיגורים של אגף החשב הכללי, צפוי להשפיע על חברות רבות שאימצו את השימוש בריבית זו, בהן חברות ממשלתיות כמו חברת חשמל או תאגידי המים העירוניים. היא גם אומצה בבנקים למשכנתאות כריבית הפיגורים המקובלת.
עד כמה משמעותי השינוי? בדיקה שבוצעה עבור חוב של 10,000 שקל מלמדת כי בתקופה של 3 שנים, יכול החייב לחסוך תשלום ריביות של 1,155 שקל – ובמקום 2,079 שקל ריבית פיגורים, לשלם 925 שקל בלבד. ככל שסכום החוב עולה, גדל גם החיסכון, ובחוב של 100 אלף שקל, הוא יכול להגיע ל־11,545 שקל.
במהלך יש גם בשורה למשרדי ממשלה שמפגרים בתשלומים לספקים, כיוון שגם הם ייהנו מירידת הריבית. מי שייפגעו מכך הם אותם ספקים, שייאלצו להסתפק בתשלום מופחת על הפיגור בהעברת התשלומים אליהם.

