כתב עישון

ידענו שהוא גורם לסרטן אבל לא ידענו עד כמה: לא פחות משמונה מכל עשרה גברים שחלו בסרטן ריאות — עישנו • מחקר חדש: העישון הוא בין הגורמים ליותר מ־12 סוגי סרטן שונים • מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן: "שווה להפסיק לעשן"

כ־81% ממקרי סרטן הריאה בקרב גברים וכ־58% בקרב נשים נגרמו כתוצאה מעישון. כך עולה ממחקר חדש שפירסמה אתמול האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות, לקראת פתיחת מבצע "הקש בדלת" שייערך ב־31 באוקטובר.

 

המחקר, שנערך בראשותה של פרופ' ליטל קינן־בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, בדק את תרומתם היחסית של גורמי סיכון שניתנים למניעה — עישון, אלכוהול, תזונה וכו' — לתחלואה בסוגי סרטן שונים.

 

החוקרים השתמשו במדד שכונה "תוספת הסיכון המיוחסת באוכלוסייה", שתיאר את שיעור התחלואה בסוג מסוים של מחלת הסרטן שיכול היה להימנע אילו נמנעה החשיפה לאחד מגורמי הסיכון למחלה.

 

מהנתונים עולה שמלבד סרטן הריאה, העישון הוא גורם סיכון משמעותי גם בכתריסר סוגי סרטן נוספים, השכיחים בהם סרטן חלל הפה והלוע, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן כיס השתן, סרטן הכליה וסרטן הוושט.



 

 

על פי נתונים נוספים שפירסמה אתמול האגודה למלחמה בסרטן, בשנים 2013-1990 אובחנו בסך הכל 232,688 מקרים חדשים של סרטן הקשורים לעישון — 40% מכלל 551,905 המקרים החדשים שאובחנו באותה תקופה.

 

ב־1990 עמד חלקם היחסי של סוגי הסרטן הקשורים לעישון על 44% מכלל האבחנות החדשות באוכלוסיית ישראל, ואילו ב־2013 נרשמה כבר ירידה קלה וחלקם היחסי עמד על 38%.

 

בחלוקה לפי מין וקבוצת אוכלוסייה נמצא שחלקם היחסי של סוגי הסרטן הקשורים לעישון ירד באותן שנים בקרב גברים יהודים ונשים יהודיות, וכן גם בקרב נשים ערביות, אבל דווקא עלה בקרב גברים ערבים.

 

"הנתונים מצביעים על קשר ישיר וחזק בין עישון כבד למחלות סרטן שניתנות למניעה ומוכיחים כי שווה להפסיק לעשן", אמרה אתמול מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן. "ידענו שעישון גורם לרוב מקרי סרטן הריאה שאותם ניתן למנוע, אולם הנתונים מצביעים גם על קשר ישיר לסוגי סרטן נוספים ובהם סרטן הלוע, סרטן כיס השתן, סרטן חלל הפה, סרטן הגרון, סרטן הלבלב, סרטן הכליה, סרטן הוושט וסרטן הדם".

 

לדברי זיו מדובר בתחלואה שכ־40% ממנה ניתן למנוע: "על אף צמצום שיעורי העישון, גברים ערבים רבים הם עדיין מעשנים כבדים והם אלו שחולים יותר במחלות סרטן שקשורות בעישון".

 

לא מעט סלבריטאים בארץ ובעולם, שרובם הלכו לעולמם בטרם עת, חשפו בעשורים האחרונים באומץ רב את סיפור מאבקם במחלות סרטן שקשורות בעישון. הראשון שבהם היה השחקן יול ברינר שחלה בסרטן הריאות, ולפני מותו הקליט תשדיר עבור האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן, שאף שודר בישראל ב־1986.

 

גם במאי האנימציה והבידור המיתולוגי וולט דיסני, שהיה מרבית חייו מעשן כבד, הלך לעולמו בגיל 65 בעקבות סרטן הריאות. השחקן השרמנטי המפרי בוגארט מת בגיל 57 בלבד מסרטן הוושט, והבדרן, הזמר והשחקן האמריקאי סמי דיוויס ג'וניור, שהיה מעשן כבד, חלה בסרטן הגרון ומת בהיותו בן 64.

בישראל ניתן למנות את השחקן והפנטומימאי שייקה אופיר, שהיה מעשן כבד ונפטר בגיל 58 מסרטן ריאות, את המשוררת כלת פרס ישראל לאה גולדברג, שהייתה אף היא מעשנת כבדה ונפטרה מסרטן ריאות בגיל 59, ואת השחקנית והבמאית רונית אלקבץ שנפטרה לפני כשבעה חודשים, בגיל 51 בלבד, לאחר מאבק ממושך בסרטן הריאות.

 

 

וולט דיסני
וולט דיסני

 

לאה גולדברג
לאה גולדברג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים