הזהב שלהם
אחרי שזכו אשתקד במדלית כסף בתחרות היוקרתית בבוסטון – הפעם הצליחו התלמידים מקריית שמונה להביא את הניצחון
גאווה ישראלית: בתחרות בין־לאומית שהתקיימה באוניברסיטת אם.איי.טי בבוסטון – ובה השתתפו אלפים מרחבי העולם – זכו תלמידי המגמה הביוטכנולוגית בבית הספר התיכון דרכא דנציגר, מקרית שמונה.
התחרות היוקרתית Igem קיימת כבר 13 שנים. בשנה שעברה פיתחו תלמידי המגמה בבית הספר "דרכא דנציגר" ערכה אישית לזיהוי גלוטן במזון – וזכו במדליית כסף. השנה הם עמלו על שינוי גנטיקה של טעמים. התלמידים פיתחו פאנל לסריקה גנטית המגדיר את רגישות האנשים לטעמים שונים, באמצעות בדיקת רוק פשוטה המתבצעת על שבב גנטי. וכך, אחרי עבודה מפרכת יחד עם המורות מגי מועלם ועינב בר־חנין – גם זכו במקום הראשון. וזה לא הכל: הם היו תלמידי התיכון היחידים מישראל שהשתתפו בתחרות, לצד אוניברסיטאות כמו בן־גוריון והטכניון.
הפיתוח עתיד לסייע להורים שילדיהם אינם יכולים לבלוע כדורים בשל טעמם המר: הרעיון הכללי הוא לייצר תרסיס המשנה באופן זמני את הגנטיקה של הקולטנים בפה, ולהפוך את החוויה לנסבלת עבורם.
פרופ' דני ברקוביץ, המנהל מעבדה בקצרין העוסקת באבחונים גנטיים, ליווה את התלמידים. "הייחוד בפיתוח הוא בכך שעד כה בבדיקות הקיימות ניתן היה לבצע בכל פעם בדיקת רגישות לטעם אחד בלבד. כאן נבנה פאנל שלם המאפשר באמצעות בדיקה אחת לגלות רגישות לכל הטעמים", סיפר.
ראש עיריית קרית־שמונה, ניסים מלכה, אמר אתמול: "אני גאה בתלמידים ועל היותם שגרירים של קריית שמונה ומדינת ישראל".

