ירוויחו שעה ביציאה

בזמן שבני זוגן מוקפצים מהיום־יום אל החזית, הן צריכות להמשיך לנהל קריירה - ולדאוג לבד לגמרי לילדים, להסעות, לסידורים ולקניות • הצעת חוק שתעלה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה אמורה להפוך את החיים שלהן לקצת יותר קלים: נשות המילואימניקים יוכלו לעבוד שעה פחות בכל יום שבו הבעל לא בבית

הן נאלצות לטפל בילדים, לשאת בכל מטלות הבית, להמשיך לעבוד כרגיל ולהתמודד עם הדאגה לבעל שנמצא בחזית.

 

עד היום לא זכו נשות חיילי המילואים ל"הנחות" או להתחשבות מצד המערכת. הצעת חוק שיזם ח"כ איתן כבל, אשר תידון היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, תנסה להקל עליהן מעט. לפי ההצעה, הן יוכלו להיעדר מהעבודה שעה אחת ביום כדי שיוכלו לטפל בילדים ובבית. 20 ח"כים כבר תומכים בהצעה, הקובעת כי המעסיקים יוכלו לקבל פיצוי בשל היעדרות זו באמצעות הביטוח הלאומי, בדומה להסדר הקיים היום בנוגע לחיילי המילואים עצמם. הצעת החוק תחול כמובן גם על עובד שבת זוגו משרתת במילואים.

 

 

ח"כ איתן כבל. "האוצר תומך" | צילום: עמית שאבי
ח"כ איתן כבל. "האוצר תומך" | צילום: עמית שאבי

 

ח"כ כבל מזכיר בהצעת החוק כי לאחר מלחמת לבנון השנייה אחד הלקחים שהופקו היה שהצבא ייאלץ להרחיב את מסגרת שירות המילואים שקוצצה בשנים האחרונות. "הנושאים בנטל המילואים הם לכאורה המשרתים בשירות מילואים פעיל, אך בפועל מי שנושאות בנטל המילואים לא פחות מחיילי המילואים עצמם הן בנות הזוג של החיילים, אשר בעת המילואים מוטלת עליהן עבודה כפולה ומכופלת", נכתב בהצעת החוק.

 

כבל מבהיר בהצעה שבמהלך מבצע חומת מגן נקבע נוהל דומה לחוק המוצע, וכל אישה שבן זוגה שירת במילואים בתקופת המבצע הייתה יכולה להיעדר למשך שעה ביום מעבודתה.

 

ח"כ כבל אמר אמש: "החוק עולה בהסכמה של משרד האוצר ושל שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. הוא זוכה לתמיכת ארגוני הנשים ובעיקר של ארגון נשות אמנה, שמפציר בשרת המשפטים לאשר אותו. זה מאבק שאני מנהל זה עשור ואני מקווה שהחוק החשוב יעבור למען אלה שנשארות ונשארים בבית ונושאים בנטל האמיתי".

 

ומה אומרות אלה שאמורות להרוויח מהשינוי? "זו הצעה טובה, נכונה ומדויקת. אין לי ספק שהיא תתרום המון לנשים במצבי המשפחתי", אומרת קטי גורן (36) מנהלל, שבעלה, רב־סרן במילואים גיא גורן, משרת כ־30 יום בשנה כקצין שריון באוגדת מילואים.

 

בחייו האזרחיים גיא הוא מורה בבית־הספר הדמוקרטי בנהלל ומאמן כדורסל. קטי עובדת כגננת חינוך מיוחד בנצרת־עילית. הם הוריהם של איתי (6) ואוהד (4 וחצי), וקטי נמצאת בימים אלה בהיריון שלישי.

 

"חשוב להגיד שאנחנו ציונים. אין לנו תלונות. גיא יוצא באהבה למילואים, ואני נעזרת המון במשפחה ובשכנים, אבל אם ההצעה תעבור אהיה פחות תלויה בהם והילדים שלי ירוויחו עוד שעה איתי. חיילי המילואים הם אוכלוסייה קטנה, הכי איכותית בישראל, הקבוצה שהכי תורמת, ולכן חשוב להקל עליהם", סיכמה קטי.

 

רונן דהאן (43) מעכו גויס לשירות מילואים כפרמדיק מ־1 בנובמבר ועד 30 בחודש. רעייתו, חן, מורה לחינוך גופני, נשארה עם שלושת הילדים: שילת (4), נעם (שנתיים וחצי) והדר (שנה). "הצעת החוק ממש מצוינת, חבל על הזמן", אומר רונן. "העבודה שלי במשמרות, ולפעמים אני יכול לעזור בבוקר או אחר הצהריים, אבל כשאני במילואים יש בעיה רצינית ולחץ לא רגיל על חן. אני מקווה שההצעה תתקבל. היא תסייע להרבה מילואימניקים מודאגים".

 

 

קטי וגיא גורן מאיפה: נהלל ילדים: איתי  6 ואוהד  4 וחצי במילואים: גיא, קצין שריון, משרת לפחות 30 יום בשנה
קטי וגיא גורן מאיפה: נהלל ילדים: איתי 6 ואוהד 4 וחצי במילואים: גיא, קצין שריון, משרת לפחות 30 יום בשנה

גיא גורן
גיא גורן
 

 

חן מוסיפה: "יש לנו שניים במעון ואחת בגן עירוני. כשרונן במילואים אני צריכה לצאת מוקדם יותר בבוקר כדי לשים אותם שם ועדיין להספיק לעבודה. זה כמובן מלחיץ. מה שאפשר להכין ערב קודם, אני מכינה. לפעמים הילדות אוכלות בדרך. וחוץ מזה, בבוקר, לצערי, אני מקדישה להם פחות תשומת לב, והפרידה מהם יותר קצרה. שעה נוספת בהחלט תועיל".

 

נבו כץ, איש מילואים בגדוד הסיור של בה"ד 1, נשוי ואב לחמישה ילדים, מייסד תנועת "אזרחים במיל'" הפועלת למען מילואימניקים, בירך: "נקודת המוצא חייבת להיות ללכת לקראת המילואימניקים ובני משפחותיהם שתורמים, מגינים ומחרפים נפשם למען כל אחד ואחד מאזרחי מדינת ישראל. מילואים זה מאתגר למילואימניק אך בעיקר למשפחתו — לאישה ולילדים. ברגע אחד כל העול נופל על האישה. חייבים לעשות הכל כדי להקל עליהם. זו דרישה צודקת ולא מתבכיינת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים