"מעוותים את האמת כשמייחסים לי את ההסתה"

21 שנה אחרי הרגע הנורא, בפוסט לרגל יום הזיכרון לרבין, טען נתניהו שלא היה לו קשר לליבוי היצרים שקדם לרצח • בשמאל זעמו: "ביבי היה ונותר המסית הראשי", כתב אהוד ברק

ראש הממשלה בנימין נתניהו העלה אמש פוסט בעמוד הפייסבוק שלו לרגל יום השנה לרצח רבין שבו גינה את הניסיונות לייחס לו את ההסתה שקדמה לרצח. נתניהו גם התנער, לראשונה, מדבריו של יו"ר הקואליציה שלו דוד ביטן שלפיהם רצח רבין לא היה רצח פוליטי.

 

 

רבין מדבר על ההסתה והאלימות שלושה ימים לפני הרצח

 

בפוסט כתב נתניהו: "רצח רבין היה רצח פוליטי מזעזע שכולנו מוקיעים אותו. מאז הרצח ישנם ניסיונות מתמשכים לעוות את האמת ההיסטורית ולייחס לי את ההסתה שקדמה לרצח".

 

 

נתניהו צירף לפוסט שלו סרטון ערוך ובו כמה מ"הדברים החד־משמעיים שאמרתי בגנות דברי הנאצה שכוונו נגד ראש הממשלה" והוסיף: "תשפטו בעצמכם".

 

  

נתניהו באמירה על דברי המפגינים "תחדלו עם זה"
נתניהו באמירה על דברי המפגינים "תחדלו עם זה"

 

צרת בחירות נתניהו לתומכיו "הוא איננו בוגד"
צרת בחירות נתניהו לתומכיו "הוא איננו בוגד"

בין השאר, מופיע נתניהו בסרטון בנאום באפריל 1995 — 7 חודשים לפני הרצח — משתיק קריאות 'בוגד' שנשמעות מהקהל ואומר להם שרבין איננו בוגד אלא טועה בגדול וכי יש להתייחס אליו כיריב פוליטי ולא כאויב.

 

ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, מיהר לצייץ בטוויטר: "ביבי לא אשם ברצח רבין, אבל היה ונותר המסית הראשי אז בכיכר ציון וב'לוויה' ברעננה, והיום בתגובות ל'עובדה' ולוייץ, בגיבוי ביטן ובפוסטים בכייניים".

 

גם חברי האופוזיציה מיהרו להגיב לנתניהו: ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) כתבה: "ראש הממשלה מכחיש הסתה מלפני 21 שנה, תוך שהוא מתעלם מהסתה שיטתית שמאפיינת את התנהלותו גם היום. ערבים, ארגוני השמאל, התקשורת ועוד הם מושא להסתה על בסיס קבוע של נתניהו".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה בתגובה: "למרות ניסיונותיו הרבים של ראש הממשלה — את ההיסטוריה אי־אפשר לשכתב. נתניהו חלש בהנהגה, חזק בהכחשה. הוא היה ועודנו ברון ההסתה, זו דרכו וכך תיזכר כהונתו".

 

ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) המשיך באותו הקו: "מסית נשאר מסית. אף אחד לא יוכל להעלים את תהלוכת ארון הקבורה שבראשה נתניהו צעד, אף אחד לא יוכל למחוק את עצרת ההסתה בכיכר ציון שבה נתניהו היה הנואם המרכזי לקול ההמון שצעק 'רבין בוגד'".

 

מסע הלוויה: נתניהו צועד ואחריו ארון קבורה שנשאו המפגינים
מסע הלוויה: נתניהו צועד ואחריו ארון קבורה שנשאו המפגינים

 

 

הבוקר ייפתחו אירועי יום הזיכרון לראש הממשלה יצחק רבין ז"ל בשורה של טקסים בבתי־הספר ברחבי הארץ ובטקס ממלכתי בהר הרצל בירושלים. השנה תקיים לראשונה קואליציית "זוכרים את הרצח — נאבקים על הדמוקרטיה", בהובלת תנועות הנוער בישראל ותנועות חברתיות, אירוע של מעגלי שיח בשעה 18:00 בכיכר רבין בתל־אביב, בגן האם בחיפה ובגן הורדים בירושלים — תחת הכותרת "אסיפה ישראלית".

  

יצחק רבין ז"ל. 21 שנים מליל הרצח שטלטל מדינה שלמה | צילום: מיכאל קרמר
יצחק רבין ז"ל. 21 שנים מליל הרצח שטלטל מדינה שלמה | צילום: מיכאל קרמר

בסקר מיוחד שנערך לקראת האירוע שיתקיים הערב בכיכר רבין בתל־אביב, ובוצע על ידי מכון מדגם בשיתוף ipanel, בקרב מדגם מייצג ארצי של 500 מרואיינים בגילאי 18+, עולה כי 66 אחוזים מאזרחי ישראל חושבים שיש לקיים את העצרת בכיכר רבין.

 

מהסקר עולה כי 66% סבורים כי צריך לקיים את עצרת רבין מדי שנה בעוד 28% סבורים שלא צריך לקיים את העצרת. כמחצית מהנשאלים השיבו, כי הם סבורים שצריך שבכל יישוב יתקיים טקס לציון רצח רבין. כ־90% סבורים כי חשוב שתלמידים ילמדו על רצח רבין, ו־84% סבורים שרצח רבין יהיה ארוע משמעותי וחשוב לכל אזרח.

 

37% מהמשיבים השתתפו בלפחות טקס אחד בחמש השנים האחרונות, מרביתם (16%) במסגרת חינוכית (בי"ס או אוניברסיטה) ושיעור מעט נמוך יותר (7%) השתתפו בעצרת המרכזית לפחות פעם אחת בחמש השנים האחרונות. לא פחות מ־63% לא לקחו חלק באף טקס, כך עולה מהסקר.

 

 

לשאלה האם חשוב שילמדו על רצח רבין בבתי־הספר השיבו 79% מהחילונים שזה מאוד חשוב, לעומת 57% בקרב מסורתיים. בקרב דתיים האחוזים יורדים דרמטית ל־25% ובקרב חרדים ל־8% בלבד.

 

"אחרי שהתלבטנו כיצד יש להמשיך ולהנציח את זיכרון הרצח, ואיך אנו יכולים לתמוך ולחזק את הדמוקרטיה שלנו, הגענו למסקנה שלא ניתן להסתפק בעצרות ונואמים, ולייסד את האסיפה הישראלית״, סיפר אמש תומר שמוקלר מתנועת דרור ישראל. ״דווקא את האירוע שמסמל את המשבר הכי גדול שלנו כחברה נהפוך ליום של עוצמה דמוקרטית והתמודדות עם המחלוקות״.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים