בלקן זה כאן
הבצק הבלקני המקסים הזה, על בסיס יוגורט ושמן זית, לא דורש אפילו מעבד מזון, והופך לבסיס למאפים מטריפים. אהרוני בצקני
במטבחים הבלקניים ישנן גרסאות שונות לבצק יוגורט. מדובר בדרך כלל בבצק פשוט מאוד, עשוי קמח, שבמקום מים — מוסיפים לו יוגורט. שזה רעיון מצוין, שנותן לבצק מרקם קטיפתי ונעים והופך אותו הרבה יותר טעים ועשיר. אחרי הכל, יוגורט יותר טעים ועשיר ממים.
אני אפילו לא מעבד את בצק היוגורט במיקסר, אלא ביד, בתוך קערה גדולה. פשוט מערבבים קמח ואבקת אפייה, מוסיפים שמן (זית!), יוגורט, ביצה ומלח, לשים שתיים־שלוש דקות, מוציאים למשטח מקומח ולשים עוד רגע. הבצק צריך לצאת חלק למדי, גמיש ונוח ועבודה. בזמן הלישה הקצרה כבר תדעו אם צריך להוסיף לו מעט קמח (אם הבצק דביק מדי), או מעט שמן (אם הבצק יבש מדי).
את הבצק הזה אוספים לכדור, מחזירים לקערה, מכסים בניילון נצמד ומקררים שעה.
מקצה שיפורים: הבצק יוצא מצוין עם קמח רגיל. באמת. לא על תקן ברירת מחדל. אבל אם תכינו אותו מקמח "סמולה" (לחברת "דה צ'קו" יש אחד מצוין), שהוא קמח חיטת דורום צהוב וטחון לדרגה שבין סולת לקמח — יתקבל בצק נפלא ממש, וזאת למרות שהוא מיועד במקור להכנת פסטה.
גם כפית אבקת אפייה תוסיף לו סוג של אווריריות קלה. שמן הזית מצידו נותן לכל הבצק אקסטרה טעם מיוחד ומשובח (למרות שאפשר להמיר גם אותו בחמאה).
הבצק הזה טוב למיני מילוי מלוחים וגם למיני מילוי מתוקים. מאלה ומאלה יובאו כאן מיד.
בצק יוגורט
החומרים הדרושים:
1/2 3 כוסות קמח
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס שמן זית
2 גביעי יוגורט כבשים
1 ביצה
מלח
אופן ההכנה:
1. מערבבים את הקמח ואבקת האפייה בקערה.
2. מוסיפים את שאר חומרי הגלם, מערבבים ולשים לבצק אחיד ונוח.
3. מכסים בניילון נצמד ומקררים שעה.
מאפה דלעת ובולגרית
החומרים הדרושים:
בצק יוגורט קר (ראו מתכון)
1 ביצה, טרופה עם מעט מים
3 כפות שומשום, לבן או שחור
למילוי:
750 גרם דלעת, חתוכה לקוביות של כ־2 ס"מ
3 כפות שמן זית
1 כף דבש
6 עלי מרווה
מעט שבבי צ'ילי חריפים
מלח, פלפל שחור גרוס
250 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
אופן ההכנה:
1. שמים את קוביות הדלעת בתבנית, מוסיפים את השמן, הדבש, המרווה, שבבי הצ'ילי, מלח ופלפל.
2. צולים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות לכחצי שעה, עד שהדלעת שחומה יפה.
3. מוציאים ומקררים לגמרי.
4. מרסקים את הדלעת הצלויה במזלג למחית ומערבבים יחד עם הגבינה המפוררת.
5. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק על משטח מקומח עד לקבלת עלה דק למדי.
6. קורצים עיגולים בקוטר של כ־12־14 ס"מ (ואת השאריות אוספים לשימוש חוזר). שמים במרכז כל עיגול כף מילוי.
7. אוספים את שולי הבצק מעל המילוי לצורת חצי ירח (כמו בורקס), מהדקים היטב את שולי הבצק אלה לאלה.
8. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים בביצה הטרופה, מפזרים מעל מעט שומשום ואופים בחום של 180 מעלות כ־35־40 דקות, עד שהמאפים זהובים ויפים.
מילוי חצילים וגבינה
(תכינו כמות כפולה ומשולשת מהמילוי, כדי שיישאר לכם סלט חצילים טעים במיוחד)
החומרים הדרושים:
1 חציל בלאדי גדול וטרי
3 כפות שמן זית
2 שיני שום, קצוצות
3 בצלים ירוקים, קצוצים
1 כוס כוסברה, קצוצה
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ
מלח, פלפל שחור גרוס
200 גרם גבינה בולגרית, מפוררת
אופן ההכנה:
1. קולים את החציל השלם בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות, כ־30־40 דקות, עד שהוא רך דיו. מוציאים ומקררים לגמרי.
2. קולפים את החציל וקוצצים גס. מוסיפים אליו את שאר החומרים.
3. חוזרים על שלבים 5 עד 8 במתכון הקודם.
מילוי ארטישוק וגבינות
החומרים הדרושים:
1 צנצנת קטנה של ארטישוק משומר בשמן זית
2 שיני שום, קצוצות
1/2 כוס גבינת פרמזן, מגוררת
1/2 כוס גבינת ריקוטה טרייה
1 כף פסטו
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מסננים את הארטישוק, קוצצים גס ומערבבים עם שאר החומרים לתערובת אחידה.
2. חוזרים על שלבים 5 עד 8 במתכון הראשון.
מילוי תפוחים וקינמון
(כן, מילוי מתוק לבצק בשמן זית. זה יוצא נהדר)
החומרים הדרושים:
3 תפוחי גרני סמית, קלופים, מנוקים מליבתם וחתוכים לקוביות קטנות
30 גרם חמאה
1/3 כוס סוכר
1 כפית קינמון
קליפה מגוררת מלימון אחד
מיץ מלימון אחד
אופן ההכנה:
1. מבשלים יחד, במחבת רחבה, את החמאה, הסוכר, הקינמון, מיץ וקליפת הלימון, על להבה גבוהה עד שנוצר מעין קרמל בהיר.
2. מוסיפים את התפוחים ומבשלים יחד שלוש דקות. מקררים לגמרי.
3. חוזרים על שלבים 5 עד 8 במתכון הראשון, אבל לא זורים שומשום לפני האפייה.
4. אחרי האפייה, זורים אבקת סוכר.
מילוי גבינות וצימוקים
החומרים הדרושים:
3/4 כוס צימוקים
מיץ וקליפה מגוררת מלימון אחד
250 גרם גבינת ריקוטה
250 גרם גבינת מסקרפונה
1/4 כוס אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל
אופן ההכנה:
1. משרים את הצימוקים במיץ וקליפת הלימון שעה לפחות.
2. מערבבים את כל החומרים היטב.
3. חוזרים על שלבים 5 עד 8 במתכון הראשון, אבל לא זורים שומשום לפני האפייה.
4. אחרי האפייה, זורים אבקת סוכר.
מילוי נוטלה
ערבבו צנצנת נוטלה עם 1/2 כוס שוקולד צ'יפס ומלאו את עיגולי הבצק בתערובת.
עוגת בננות נהדרת
החומרים הדרושים:
3 בננות בשלות מאוד, מעוכות במזלג למחית חלקה
3 כפות מיץ לימון
1 כף קליפת לימון, מגוררת
1/2 כפית מלח
100 גרם חמאה, רכה מאוד
1/2 1 כוסות סוכר
2 כפיות תמצית וניל
3 ביצים
3 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 1 כוסות חלב או רוויון
אופן ההכנה:
1. מערבבים את הבננות המעוכות עם מיץ וקליפת הלימון.
2. שמים בקערת המיקסר עם וו הגיטרה את החמאה, הווניל, הסוכר והמלח ומקציפים כעשר דקות לתערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים תוך עבודת המכשיר את הביצים, אחת־אחת, עד שהן נבלעות בתערובת.
3. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה לערבול קצר, מוסיפים את החלב או הרוויון ומערבלים לרגע ולבסוף מוסיפים את הבננות לערבוב סופי.
4. מורחים תבנית קפיצית 22־24 ס"מ בחמאה, יוצקים פנימה את תערובת העוגה ואופים בחום של 140 מעלות כשעה, עד שקיסם יוצא ממנה יבש.
פטנט: הכניסו את העוגה החמה למקפיא ל־45 דקות. זה הופך אותה ללחה מאוד. זורים מעל אבקת סוכר.

