לפני שנהפוך לדמוקטטורה

אין לי ספק באשר ליכולותיה של איילת שקד, לכן מטרידה אותי תמיכתה בנטרול מערכת המשפט. מדינת ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם המערבי (למעט בריטניה) שאין בה חוקה, ולכן הכרחי, מתוקף הפרדת הרשויות, לקיים בה ביקורת שיפוטית על רשויות השלטון האחרות, במיוחד החלטות מגמתיות פוליטית ושרירותיות.

 

ביקורת שיפוטית החלה בארה"ב כבר בשנת 1803, והחלטות חשובות רבות ויסודיות התקבלו בבית המשפט הרבה לפני שהמחוקקים נתנו את דעתם לסוגיה. למשל איסור על הפרדה בין־גזעית (1954), או תקנת מירנדה המפורסמת משנות ה־60 שהגדירה זכויות חשוד בעת מעצר או חקירה.

 

ישראל הולכת והופכת לדמוקטטורה, ובאין חוקה התהליך מואץ. לכן חשיבותו של בית המשפט העליון גוברת. בית המשפט אינו יוזם התערבות אלא מגיב לפנייה של מי שחש עצמו נפגע. היו מקרים שבית המשפט קיבל החלטות בניגוד לרוח השלטון וזה לא עמד לו לרועץ (קול העם, ישראל שייב).

 

צריך רק לקוות שבית המשפט יעמוד באומץ נגד השיסוי המגיע ממסדרונות השלטון. וגם שהשופטים יתנערו מהגוף שמינה אותם ויחליטו לפי המצב העובדתי ולא לאור אינטרסים. אזכיר רק את מינויו של השופט וורן בארה"ב, שהיה מושל קליפורניה רפובליקני ושמרן ומונה על ידי הנשיא אייזנאאור כסמן ימני אבל הפך לשופט ליברלי ונאור. ואת הצדיק היחיד, בנימין זאב, המקיים את רוחם של ז'בוטינסקי ובגין, אבות תנועת הליכוד.

 

הצוללות והשאלות

 

גם אם החלטתו של ראש הממשלה לרכוש את שלוש הצוללות הייתה נכונה והתנהלותו הייתה תקינה, עדיין יש לשאול את השאלות המטרידות הבאות: הראשונה, ממתי ולמה עוסק ראש הממשלה בכבודו ובעצמו באופן כה אובססי בעסקת צוללות. מה באמת מניע אותו? השנייה, האם גם אם נתניהו לא ידע על הקשר של עו"ד שמרון עם המספנה ומייצגה, האם לא היתה חובה על שמרון לדווח על כך לנתניהו? השלישית, נעלמו מכל הסיפור חיל הים ומפקדיו, שהם הזרוע המפעילה צוללות. מה הם אומרים?

 

ואלה לא כל השאלות המטרידות שצריכות להישאל ולהיחקר. מן הסתם יש עוד חומר לוועדת חקירה שתצלול ותבדוק את הנושא.

 

תפקידים סותרים

 

היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לחוק ההסדרה והודיע כי אינו מוכן לייצג בנושא זה את המדינה בפני בג"ץ. ברור הדבר כי מי שמתנגד לחוק מסוים אינו יכול להופיע בבית משפט ולסנגר עליו. אולם היועץ ראה צורך להודיע על כך, וזאת משום כפל תפקידיו הסותרים זה את זה. מצד אחד הוא יועץ משפטי ובתור שכזה הביע דעתו נגד החוק המוצע, ומצד שני הוא ממונה על פרקליטות המדינה שאמורה להיות עורך הדין של המדינה ולייצג אותה בפני בג"ץ.

 

עקב כפל תפקידיו נגרם נזק משפטי לעמדת הממשלה, שהרי הודעה כזאת היא עדות משפטית פומבית נגד החוק. לכן, הגיעה השעה שהיועץ המשפטי יהיה יועץ בלבד והאחריות על פרקליטות המדינה תעבור לידי ממונה אחר.

 

הגולשים כותבים

 

• בעקבות תאונת השרשרת שנגרמה אתמול כתוצאה מאוטובוס "אגד": יש נהגי אוטובוס שצריך לשלול להם את הרישיון. לא פעם ראיתי נהגים שמצפצפים להולכי רגל במעבר חצייה כדי לא לעצור, מתעלמים מזכות הקדימה ומשמירת מרחק. הבעיה היא שהמשטרה לא עוצרת אותם.

 

 

• במקום להשקיע בפרסומות עדיף ש"אגד" תשקיע בחינוך הנהגים שלה לנהיגה בטוחה ולסובלנות על הכביש. ללמד אותם שהם לא יחידים על הכביש, ובעיקר שהם מסיעים בני אדם ולא שקי תפוחי אדמה, ושהם־הם אחראים על חייהם של הנוסעים שלהם.

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים