הנדל"ן דוהר

גם שר האוצר החדש לא מספק את הסחורה: מחירי הדירות עלו השנה ב־9%

מי יעצור את העלייה הבלתי נגמרת של מחירי הדירות? מנתונים שפירסמה לשכת שמאי המקרקעין, בראשות אוהד דנוס, עולה כי בשנה האחרונה המשיכו המחירים לעלות, לצד מגמה ברורה של מעבר קונים פוטנציאלים רבים מדירות חדשות לשוק דירות יד שנייה.

לפי נתוני הלשכה, הקצב השנתי של עליית מחירי הדירות בכל הארץ עומד על 9%, כשברבעון השלישי עלה המחיר הממוצע ב־2.3% לעומת הרבעון שקדם לו. נתונים אלה התבררו גם בבדיקת "ממון" שפורסמה לאחרונה.

בחלוקה לפי ערים, המחירים עלו השנה בתל־אביב ב־17%, ברמלה ב־15% וברחובות ב־13%. בתל־אביב עולה כיום דירת 4 חדרים 3.15 מיליון שקל בממוצע, לעומת 3.09 מיליון ברבעון הקודם – עלייה של 2%. נתון זה משלים, כאמור, עלייה שנתית של 17% במחירי הדירות. עליות משמעותיות נרשמו גם בראשל'צ (12% בשנה), במודיעין ובאילת (11%) וכן באשקלון ובנתניה (10%). עליות קלות נרשמו בחולון (5%) ובחיפה (2%). באף אחת מ־16 הערים שנדגמו לא נרשמה ירידה שנתית במחירים. הנתונים מתייחסים לדירות 4 חדרים.

ברוב הערים נרשמו עליות ממוצעות ב־2%־3% ברבעון, למעט באר־שבע ואילת בהן מחירי הדיור עלו ב־1% בהשוואה לרבעון הקודם. לעומת זאת, בהרצליה ובאילת המחירים ברבעון לא השתנו.

כצפוי, עדיין לא ניתן להבחין בהשפעה כלשהי של תוכנית מחיר למשתכן על המחירים. זאת בשל גידורה המוצהר לטובת חסרי דיור בלבד והן בגלל העדר פרויקטים מסוג זה בערים הנסקרות שהגיעו לכדי מימוש (עריכת עסקאות שדווחו).

בעוד שכמות העסקאות הרלוונטית ירדה בין שני הרבעונים בכ־6% בלבד, הרי ששיעור חלקן של הדירות החדשות בכלל העסקאות רשם ירידה חדה של כ־21%. המשמעות היא שחלקים נרחבים בציבור פונים לשוק היד השנייה, מגמה התורמת לעליות המחירים, מאחר שלמוכרי דירות יד שנייה אין את המגבלות והאילוצים במסגרתם פועלים יזמים וקבלנים. בנוסף, דירות יד שנייה מצויות בכמויות גדולות יותר בלב אזורי הביקוש, וגם לכך השפעה מיידית על תוצאות הסקירה.

ofer–pt@yedioth.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים