סופר הוצאה

מיליון וחצי דולר - כשישה מיליון שקל - תשלם ישראל בעבור שכירת ה"סופר־טנקר" • בדיעבד, הוא לא תרם לכיבוי השריפות, אך השאלה היא אם אפשר היה לנבא מראש שלא יהיה בו צורך בשירותיו

כמיליון וחצי דולר — כמעט שישה מיליון שקל — זה מה שמדינת ישראל תשלם לחברת "גלובל סופר־טנקר" מקולורדו, בעליה של מטוס הכיבוי הגדול בעולם, אשר נחת בישראל ביום שישי האחרון ומצא את עצמו בעיצומה של מחלוקת לגבי נחיצותו.

 

צילום: מוחמד שינאווי

צילום: מוחמד שינאווי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הסופר-טנקר מעל שמי חיפה

 

מדינת ישראל חתמה עם החברה על חוזה שלפיו המטוס יישאר בישראל כחמישה ימים מלאים. נוסף על דמי השכירות, ישראל גם נושאת בעלויות התדלוק שלו ובעלות החומרים מעכבי הבעירה שהועמסו עליו.

 

המטוס נחת בארץ ביום שישי בערב, אך מאחר שמאז סוף השבוע השריפות בשליטה — כמעט לא נעשה בו שימוש. בשבת הוא פיטרל מעל כביש ירושלים-תל־אביב במטרה לכבות שריפות חדשות, אם יהיו כאלה. אתמול הוא חג במשך שעתיים וחצי מול חופי עתלית, עד שלבסוף קיבל אישור להגיע לרכס הכרמל ולשפוך באזור חומר מעכב בעירה. לאחר המשימה, שארכה כשבע דקות, שב המטוס הענק לנתב"ג.

 

גם המעט הזה היה אולי מיותר: בכירי מערך הכיבוי התרעמו על משטרת ישראל שהעלתה את ה"סופר־טנקר" לאוויר ללא התייעצות עימם, ולטענתם, גם ללא צורך ממשי. המטוס צפוי לעזוב את ישראל ביום רביעי.

 

לעומת המטוס הענק, "שחקני חיזוק" אחרים היו מאוד משמעותיים בקרב נגד האש. בעקבות בקשת ישראל לעזרה הגיעו לכאן 21 מטוסי כיבוי ומסוקי כיבוי, כ־325 כבאים ואנשי צוות זרים וכמה משאיות כיבוי. מרוסיה הגיעו שני מטוסי כיבוי ו־24 אנשי הצוותים שלהם; טורקיה שלחה שלושה מטוסים ועשרה אנשי צוות; קפריסין — מטוס, תשעה אנשי צוות, 89 כבאים וארבע משאיות כיבוי; מקרואטיה הגיעו שני מטוסים עם 14 אנשי צוות; מאזרבייג'ן מטוס עם 12 אנשי צוות; מאוקראינה שני מטוסים ו־10 אנשי צוות; מצרפת שני מטוסי כיבוי, מטוס סיוע, 14 אנשי צוות ושישה כבאים; מארה"ב — ה"סופר־טנקר" ו־8 אנשי צוות; מאיטליה — שני מטוסים ו־13 אנשי צוות; מיוון — שלושה מטוסים ו־42 אנשי צוות; ממצרים — שני מסוקים; מהרשות הפלסטינית שמונה כבאיות ו־30 כבאים. מדינות רבות אחרות הציעו סיוע, אך הוא כבר לא היה נחוץ.

 

הכבאים הזרים הצטרפו ל־1,900 לוחמי האש ו־375 רכבי הכיבוי של ישראל, שנאבקו בשריפות מיום שני. לאחר שבוע שבו עבדו שירותי הכבאות וההצלה במתכונת חירום, הודיע אתמול מ"מ נציב הכבאות, טפסר־בכיר שמעון בן נר: "חוזרים לשגרה". לוחמי האש חזרו לתחנות האם שלהם, והבוקר יסתיים שחרור חיילי המילואים שגויסו במהלך השבוע שעבר לסייע ללחימה בשריפות. במהלך מבצע כיבוי השריפות, שזכה לשם "באש ובמים", טיפלו לוחמי האש ב־1,773 שריפות. לפחות ב־25 מהאירועים יש חשד להצתה.

 

מפקדי מערך הכיבוי טוענים כי השבוע החולף הוכיח את המחסור החמור בלוחמי אש, אף שמספרם הוכפל מאז אסון הכרמל. היעד שלהם: 3,500 כבאים. במערך הכבאות מתכוונים לדרוש ממשרד האוצר כמה עשרות מיליוני שקלים לכיסוי עלויות מבצע "באש ובמים": תוספת שכר ללוחמי האש שעבדו מסביב לשעון, חידוש ציוד שנשחק ומילוי מחסני החירום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים