פרויקט יוקרה, בלי ספרדים
"ההצטרפות מותנית באישור ועדת קבלה", נכתב בפרסומת לפרויקט "פנינת הרכס" בשכונת רמת שלמה בירושלים • נציג המכירות אף פירט באוזני לקוח: "יש פה משפחות טובות עם מיעוט ספרדי" • היזמים: "טעות של פרסומאי, הדלתות פתוחות"
יזמי פרויקט "פנינת הרכס" בשכונת רמת שלמה בירושלים מצאו דרך מקוממת, שלא לדבר על בלתי חוקית, לשווק את דירות היוקרה שלהם. כשלקוח פוטנציאלי התקשר לאחרונה לנציג מכירות כדי לברר את אופי האוכלוסייה בפרויקט, נאמר לו: "באופן טבעי זה חבר'ה יותר מבוגרים כי אלה דירות יותר יקרות ויש פחות אברכים. משפחות טובות". כשחזר הלקוח על השאלה ענה לו הנציג: "אם אתה שואל ישיר, מיעוט ספרדי".
מדובר בפרויקט של ארבעה בניינים הכוללים 82 יחידות דיור שנבנה על אדמות של מנהל מקרקעי ישראל. במודעה שפירסמו יזמי הפרויקט, לצד הבטחות לאכלוס בתוך שנתיים, הם מדגישים כי "ההצטרפות מותנית באישור ועדת קבלה", דבר האסור לפי החוק. גורמים חרדיים אומרים כי "מדובר בתופעה ידועה, שבמסגרתה רוכשי דירות זקוקים לקבל אישורים מסוימים על האוכלוסייה שאיתה יגורו, אך הדבר נעשה באופן בלתי פורמלי ולא מוצג כתנאי מוצהר".
מכמה שיחות עם נציג המכירות בפרויקט לא ניתן היה להסיק מי יושב בוועדת הקבלה. בחלקן נאמר שהיא כוללת רבנים מתושבי השכונה, ובשיחות אחרות הוסבר שמדובר רק באמצעי סינון של אנשי המכירות. "שלא יבואו אנשים כמו במכרזים של מחיר למשתכן, שיבינו שזה אזור חרדי לגמרי", הסביר מנחם זייבלנד, המשווק את הפרויקט. נציג מכירות אחר אמר לעומת זאת כי ועדת הקבלה בודקת שהמשפחה הרוכשת היא "משפחה חרדית, איכותית וטובה".
אף שבחמש שיחות עם זייבלנד ועם נציגי המכירות הם התייחסו לוועדת הקבלה, בתגובה הרשמית לכתבה מסר זייבלנד: "כל אחד מוזמן לקנות בפרויקט דירה. הפרסום על ועדת הקבלה היה טעות של פרסומאי. הדלתות פתוחות לכל קונה".
ניסיון למנוע מאדם לרכוש דירה, בלי קשר לדת, מין, גזע או לאום, הוא כאמור מנוגד לחוק. "כל הגבלה מסוג של ועדות קבלה או סינון אחר של רוכשי הדירות אסורה באיסור חמור בהיותה נוגדת את עקרון השוויון", מסביר עו"ד גלעד ברנע, מומחה למשפט חוקתי ומנהלי. "בנסיבות אלו רשות מקרקעי ישראל מחויבת לאכוף את עקרון השוויון ולמנוע מהיזם לקבוע את זהות הרוכשים. הדברים מקבלים משנה תוקף בעיר כמו ירושלים שכוללת קהילות רבות".
חנן רובין, חבר מועצת עיריית ירושלים (התעוררות): "יש לאפשר לאנשים לחיות לפי תפיסת עולמם בשכונות שלהם גם כשזה פחות מתאים לציבורים אחרים. כל מהלך כזה נעשה באופן עדין ובשיתוף התושבים ועל פי רצונם בלבד, כך שלא יעלה על הדעת שיבוא יזם פרטי ויחליט מי יגור על פי צבע הכיפה שעל ראשו או אם ההורים שלו עלו ממרוקו או מפולין. ירושלים אינה יישוב קהילתי אקסקלוסיבי אלא עיר 'שחוברה לה יחדיו', ובה מגוון גדול של ציבורים ואנשים".
מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "אנו רואים בחומרה את הפרסום. לכאורה מדובר באפליה האסורה על פי תנאי הסכם החכירה שנחתם עם הרשות. הפרסום ייבדק, ובמידת הצורך יינקטו צעדים משפטיים נגד היזם, כמתחייב מהחוק והדין".

