נחיתה אחרונה

טייס נועז, מפקד נערץ, אלוף הפלות של מטוסי אויב: תא"ל (מיל') רן פקר, ה"אס" ששימש דוגמה לדורות של טייסי קרב ישראלים, הלך אתמול לעולמו בגיל 80 • הנשיא ריבלין נפרד: "אגדת טיס, שומר ישראל במרום, לעד תהיה חקוק על לוח ליבה של מדינת ישראל"

הוא נחשב לאחד הטייסים המצטיינים והנועזים ביותר בתולדות חיל האוויר, הוא פיקד על טייסת מיראז' במלחמת ששת הימים, על טייסת פנטום במלחמת ההתשה ועל בסיס תל נוף במלחמת יום הכיפורים — ובסך הכל יצא לכ־350 גיחות מבצעיות והפיל שבעה מטוסי אויב במהלך שירותו בן 27 השנים. אתמול, בגיל 80, נפטר תא"ל (מיל') רן פקר, ה"אס" ששימש דוגמה ומופת לדורות של טייסי קרב ישראלים.

 

רן פקר לבוש לקרב.
רן פקר לבוש לקרב.

פקר נולד ב־1936 בכפר־ויתקין וב־1954 התגייס לקורס טיס. כעבור שנתיים הוא הוצב בטייסת ספיטפייר, התקדם במהירות ובתחילת שנות ה־60 היה לאחד מטייסי המיראז' הראשונים של חיל האוויר. ב־1965, אחרי שצבר ניסיון מבצעי עשיר, מונה פקר למפקד טייסת המיראז' "עטלף". שנה אחר כך השיג פקר את ההפלה הראשונה שלו: הוא נלחם במפקד טייסת ירדני מוערך שטס במטוס הוקר האנטר. אף על פי שהתנאים בקרב שיחקו לידי הירדני, פקר הצליח לבסוף להפילו. עד 1969 הוא הספיק להפיל עוד שישה מיגים מצריים וסוריים ולהפוך לטייס השני בחיל האוויר שזכה לתואר "אלוף הפלות", תואר שמקבל מי שמפיל לפחות חמישה מטוסי אויב.

 

 

ב־1970 נהרג מפקד טייסת הפנטום הראשונה, "האחת", שמואל חץ, מפגיעת טיל מצרי. אף שעמד לצאת עם משפחתו ללימודים בבריטניה, מיהר פקר לקבל את ההצעה להחליפו, אף על פי שמעולם לא הטיס את המטוס האמריקאי. במלחמת יום הכיפורים כבר היה פקר מפקד הבסיס המרכזי של חיל האוויר, תל נוף. בהמשך הוא יצא ללימודי תואר שני באוניברסיטת הארוורד, וכששב ב־1979 הוא היה אמור להתמנות לתפקיד מספר 2 בחיל, ראש להק אוויר. אבל אז שבה ורדפה אותו פרשה מעברו: אחרי מלחמת ששת הימים, סמוך לנהר הירדן, הופגש פקר עם שבוי ירדני שסיפר כי הוא וחבריו הרגו במלחמה טייס ישראלי שמטוסו הופל. בשלב מסוים, כך כתב פקר בספרו האוטוביוגרפי, החל השבוי לרוץ לכיוון מזרח, והישראלים פתחו במרדף אחריו. פקר ירה לעברו שישה כדורים, אך גופתו לא נמצאה, וההנחה הייתה שהוא הצליח לעבור לירדן. פקר נחקר כמה פעמים עד שהתיק נסגר, אך הפרקליט הצבאי הראשי המליץ לרמטכ"ל לשקול את קידומו, ובעקבות זאת הוא פרש מהצבא. "הפצע הזה דימם, אחר כך הגליד, והוא לא יבריא לעולם", סיפר פקר.

 

ב־1989 מונה פקר לקונסול ישראל בלוס־אנג'לס, ובהמשך עסק בסחר בינלאומי ובמקביל החל להדריך חבורה של נערים משכונות מצוקה ויזם את הפרויקט ההתנדבותי "צהלה". פקר סיפר כי כשהיה קונסול נקבעה לו פגישה עם הרבי מלובביץ'. בתחילת הפגישה, שנועדה להימשך עשר דקות, אמר לו הרב: מכל האנשים הנמצאים כאן, אתה היית הכי קרוב לאלוהים. הפגישה נמשכה 45 דקות שבהן סיפר פקר לרב על הניסים שקרו לו.

 

 

 

רן פקר היה נשוי במשך 30 שנה לחרותה, שממנה התגרש ב־1987. לזוג נולדו שלושה ילדים. בספרו סיפר פקר על הפגישה עם חתנו לעתיד: בזמן שלמד בארה"ב סיפרה לו בתו אורית, אז סמלת מבצעים בחיל האוויר, על טייס קרב צעיר שהכירה. בביקורו הבא בארץ הוא ביקש להתאמן בקרב אוויר דווקא מולו.

 

"מבערים מלאים, חליפה קרובה ותחילת קרב אוויר תוך תמרון חריף, מהירויות גבוהות וג'י על המגבלה", תיאר פקר את הקרב. "ביצענו שלושה קרבות אוויר אחד אחרי השני. חשתי לאות, הסרבל שלי היה רטוב מזיעה, אך הלב נמלא סיפוק. אבי הצעיר, טייס קרב בכל רמ"ח איבריו, לא ויתר". אבל הוא לא סיפר מי ניצח באותם שלושה קרבות.

 

הנשיא ראובן ריבלין נפרד אתמול מפקר במילים: "אגדת טיס, שומר ישראל במרום, לוחם אמיץ. לעד תהיה חקוק על לוח ליבה של מדינת ישראל". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר אמש: "פקר, פטריוט ישראלי, היה מבכירי טייסי הקרב של חיל האוויר, השתתף בקרבות רבים וניצח בהם". ואילו ראש הממשלה והרמטכ"ל לשעבר אהוד ברק אמר: "פקר היה אמיץ מכולם בקוקפיט, מנהיג ייחודי ברגעי משבר, אדם, אוהב אדם וחבר נאמן. המריא מאיתנו ולא ישוב. ואנחנו — נזכור".

 

תא"ל (מיל') רן פקר יובא למנוחת עולמים היום ב־15:00 בבית־העלמין בכפר־ויתקין.

 

 

רן פקר 1936 - 2016 | צילום: שאול גולן
רן פקר 1936 - 2016 | צילום: שאול גולן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים