איך לזהות עין עצלה?
"מיד עם יציאת התינוק לאוויר העולם, מתחילות העיניים להעביר מידע חזותי למוח. בעזרתו מתפתחים תאי המוח ומקבלים עליהם את תפקיד פענוח המידע הזה, כדי לקבל חדות ראייה טובה", מסביר פרופ' יאיר מורד, מנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים ולפזילה במרכז הרפואי אסף הרופא. "אם העיניים אינן מעבירות תמונה ברורה וחדה, תיתכן פגיעה בראייה, שאם לא תאובחן בזמן עלולה לגרום להתפתחות עין עצלה.
לקראת חודש המודעות למניעת עיוורון שמקדמת עמותת "לראות", הפועלת לחקר בריאות העין ולמניעת עיוורון, הנה כמה סימנים להופעת עין עצלה. במקרים הבאים יש לפנות מיד לבדיקת עיניים:
• אם הילד מרבה לעצום עין אחת.
• אם הילד מתקרב לטלוויזיה כדי לצפות.
• אם מופיעה אצלו פזילה.
• אם הילד מתקשה לזהות עצמים מרוחקים.
כיוון שלרוב הילדים עם עין עצלה אין שום סימן חיצוני לבעיה, מומלץ לבדוק כל ילד באופן שגרתי כדי לשלול זאת.
האבחון
"אבחון עין עצלה נעשה בקלות יחסית על ידי רופא עיניים", אומר פרופ' מורד. "ראשית, יש לבדוק את חדות הראייה. אם ישנה ירידה בראייה בעין אחת או בשתי העיניים – הדבר חשוד מיד. בשלב שני יש לבדוק האם יש פזילה בבדיקת תנועות העיניים ויכולת המיקוד. בשלב שלישי, החשוב ביותר, יש להזליף לילד טיפות להרחבת האישונים ולבדוק את התשבורת ("המספר") של העיניים. חשוב לדעת שרק בדיקה עם הרחבת אישונים תיתן תשובה אמינה, משום שלילדים יש עדשה גמישה מאוד ורק שיתוק של השריר המפעיל את העדשה מאפשר לבדוק בצורה אמינה את המספר של העיניים. עין עצלה יש לתקן מוקדם ככל האפשר: בגיל שנתיים־שלוש התיקון הוא יחסית קל. בגיל מבוגר יותר – קשה יותר לתקן את הראייה, ומעבר לגיל 10־9 זה נעשה קשה ביותר".
הטיפול
• טיפול ברטייה: מדביקים רטייה על העין הטובה כדי שהילד ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה. זה טיפול יעיל ויחסית מהיר, אלא שלא כל הילדים מבינים את חשיבות הטיפול וחלקם מורידים את הרטייה. כדי להקל עליהם מומלץ להתחיל את הטיפול בסגירה למשך זמן מוגבל ולהאריכו בהדרגה ולשלבו בפעילות אהובה כמו צפייה בטלוויזיה.
• טיפול בעזרת טיפות מטשטשות (המשמשות להרחבת האישונים): מזליפים את הטיפות פעם ביום או יומיים ואין צורך בהתעסקות עם הילד ובמאבקים איתו, אלא שהן יעילות רק אם מדובר בעין עצלה בחומרה קלה, הטיפול ממושך בהרבה ועלול לגרום להסמקה, לדופק מהיר, לעור חם ויבש ולסינוור בשמש.