קונים בושם? מינואר אין הנחות מבלבלות

המשביר לצרכן וסופרפארם יפסיקו להציג הנחות ענק פיקטיביות במוצרי קוסמטיקה • המשביר שוקל להרחיב זאת לכל המוצרים

בושם ב־40% הנחה ועוד 20%, ועוד 10% לחברי מועדון? בעוד 3 שבועות תיעלם ממחלקת הבשמים והקוסמטיקה של המשביר לצרכן שיטת ההנחות המצטברות, ועימה גם הפרסום האגרסיבי בטלוויזיה שהבטיח הנחה על הנחה. כך נודע ל"ממון".

 

על כוונת המשביר ניתן ללמוד מדוח דירקטוריון שצורף לדוחות הרבעון השלישי, וציין כי הרשת עוברת למחיר נטו, ללא מבצעים. מ־1 בינואר תציג הרשת מחיר סופי על מוצרי בישום וקוסמטיקה, קבוע לאורך השנה. שלא במפתיע, הוא יהיה נמוך משמעותית מזה שהוצג "לפני מבצע", ולעיתים, נמוך אף יותר מהמחיר אחרי הנחות.

 

הראשונה שיצאה במהלך של מחיר קבוע היא רשת אפריל, שעשתה זאת כבר לפני שנה וחצי. השיטה שנקטו סניפיה קודם לשינוי הייתה הצגת המחיר לפני הנחה כגבוה במיוחד, כדי לפתות את הציבור בהנחות מפליגות, שבסך הכל הפחיתו את מחיר המוצר למחירו הריאלי. כך, בושם שהוצג ב־600 שקל נמכר אחרי הנחה בפחות מ־300. מאז השינוי, הוא פשוט נמכר ב־300, ללא הטעיות והנחות־כביכול.

 

המעבר משיטת מכירה אגרסיבית למחיר קבוע לא נעשית מתוך יוזמת הגינות, אלא בשל פסק דין שהתקבל לאחרונה בתביעה ייצוגית נגד המשביר ואפריל, ובה נטען ששתי הרשתות הציגו הנחות על מחיר קטלוגי גבוה, ולא על המחיר שבו נמכר המוצר בפועל לפני המבצע. במוצרי בישום וקוסמטיקה הדבר בולט במיוחד, כי המחיר הנקוב גבוה מאוד, וה"הנחה" היא משמעותית. יצוין כי ישראל היא משיאניות הצריכה של בשמים לנפש. נציג של אחת היצרניות הגדולות בעולם אמר ל"ממון" באחרונה בעת ביקורו בארץ: "אפשר לחשוב שהישראלים מתקלחים בבושם".

 

בתביעה נטען כי יש במבצעים האלו הטעיה וחוסר שקיפות לגבי המחיר האמיתי של המוצר. בעקבות הפסיקה הודיעה גם סופרפארם שתאמץ לקראת 2017 את שיטת המחיר הקבוע.

 

בשיחה עם "ממון" הודה בעלי המשביר, רמי שביט, כי מבצעי ההנחות כבר לא עובדים על הציבור, שמאז המחאה החברתית הפך לחשדן יותר ודורש שקיפות. לדבריו, הרשת שוקלת לעבור לשיטה של מחירי נטו גם ביתר מוצריה.

 

"העולם הולך למחירי נטו, גם סופרפארם ואפריל עוברים לזה", אמר. "ספקי הבשמים והקוסמטיקה הכתיבו לנו מחירי מכירה גבוהים, ומהם גזרנו את ההנחות. בשיטה החדשה המחירים יירדו. גם אם יהיה מבצע, הוא יהיה שקוף, באחוזי הנחה צנועים, ומחיר הבסיס של המוצר לא ישונה".

 

בעקבות הפסיקה, מעתה לא ניתן יהיה לתת הנחות מצטברות אלא הנחה אחת, זאת משום החשש שהציבור לא יידע לחשב מה באמת תהיה ההנחה המצטברת. עד כה טעות נפוצה הייתה לחשוב, לדוגמה, כי 20% ועוד 40% ועוד 10% הנחה, פירושם 70% הנחה על מחיר המוצר, כלומר שאם מוצר עולה 100 שקל, אחרי הנחה הוא יעלה 30 שקל. ולא כך הוא: המחיר שיתקבל הוא 38, כי החישוב הוא המחיר המקורי פחות 40%, מהתוצאה נגזרים 20% נוספים, ומהיתרה, עוד 10%.

 

שביט אמר עוד כי בעקבות המהפך בתמחור תשונה מדיניות הפרסום של המשביר, שעיקרה הייתה המבצעים. כיום עלות הפרסום ברשת מגיעה ל־75 מיליון שקל בשנה.

 

גם בסופרפארם אמרו ל"ממון" שהצעד יביא לירידת מחירים — מי שקנו מוצר במחיר מלא, יקנו כעת במחיר הנמוך ב־30%, ובנוסף, מדי פעם יהיו מבצעים. גורם בענף אמר ל"ממון" כי "זו הייתה השיטה: מחיר מחירון של בושם הוצג כ־700 שקל, וכאילו יש עליו 50% הנחה כל השנה, ו־60% הנחה לפני חגים. למעשה, מחירו האמיתי הוא 350 שקל, ובחג יש הנחה של 10%, אבל אנשים מושפעים יותר כשאומרים '60% הנחה'. עכשיו הרשתות הבינו שהצרכן יותר חכם, ומתייחס למחיר בפועל".

 

בנוסף הסתבר לרשתות הפארם שהמדיניות הלא שקופה עובדת לעיתים לרעתן. כך, לקוחות נמנעו מלרכוש מוצרים כאלה עקב הפער הגדול שהוצג להם, וחיכו למבצעים. כעת, הפער יהיה קטן, עד 10%־15%, וזאת רק אם יהיה מבצע.

 

בתוך כך, ח"כ רועי פולקמן (כולנו), יו"ר ועדת המשנה לעסקים קטנים, ידרוש היום בוועדת העבודה והרווחה לבטל אגרות לעסקים קטנים ליבוא תמרוקים. לדבריו, "יש להבטיח כניסת עסקים קטנים ובינוניים לשוק, שתייצר תחרות אמיתית עבור הצרכנים". הוועדה תדון בחוק שיאפשר את פתיחת שוק התמרוקים, והתאמתו לרגולציה האירופית.

 

navitz@yedioth.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים