yed300250
הכי מטוקבקות
    אילן בשור
    24 שעות • 13.12.2016
    שלום אהובה
    אהובה עוזרי לא ויתרה עד הרגע האחרון. "סרטניקו" קראה בחיבה לסרטן שקינן בגרונה, לסרטן שגרם לה לאבד את מיתרי הקול. אבל דווקא השנים האחרונות, שבהן לא יכלה לשיר, היו הטובות בקריירה שלה. הזמרת המזרחית מכרם התימנים, שנחשבה בצעירותה לקול של ישראל השנייה, זכתה לחיבוק מהממסד המוזיקלי. אמנים כמו חוה אלברשטיין וברי סחרוף ביצעו שירים שכתבה, כשהיא מלווה אותם בבולבול טרנג המיתולוגי שלה. אתמול, בגיל 68, עצמה את עיניה בפעם האחרונה
    רז שכניק | צילום: אילן בשור

    סרטניקו" קראה אהובה עוזרי למחלה שפשטה בגופה. "ככה זה חמוד יותר", הסבירה. בחודשים האחרונים, אחרי שגברה לא מעט פעמים על מחלת הסרטן, המחלה גברה עליה. אתמול, בגיל 68, עצמה האמא של המוזיקה המזרחית את עיניה.

     

    אבל עוזרי הלכה לעולמה בחיוך, אחרי שב־16 השנים האחרונות, מאז חלתה בסרטן במיתרי הקול, היא התגלתה מחדש על ידי הקהל ועל ידי חבריה האמנים. יהודית רביץ, הדג נחש, אהוד בנאי, ברי סחרוף, דקלון, סגיב כהן, שי צברי — כולם שיתפו איתה פעולה אחרי שקולה אבד, נהנו מהמגע המוזיקלי המיוחד שלה ומנגינתה על הבולבול טרנג, כלי הנגינה ההודי, שהפך למזוהה איתה כל כך.

     

     

    עוזרי נולדה ב־1948 בכרם התימנים. בת הזקונים אחרי שני אחים מנישואי האב לאשתו הראשונה, ועוד שישה אחים משותפים. שמה המקורי היה אביבה, אבל אביה החליט לכנות אותה אהובה, וכך נשאר. "בבית היה חינוך קשוח מאוד", סיפרה בראיון למוסף "7 לילות". "אוי ואבוי אם מישהו היה מדבר בזמן הארוחה, טראח! אבא עם החגורה". כשהייתה בת ארבע נפטר האב בבית מאסתמה, ועוזרי ראתה אותו שרוע עם ספר תורה ודם על השפתיים. "תמונה שהעבירה בי סיוטים לאורך שנים", סיפרה.

     

    באותה שנה החלה לשיר בשכונה, ובגיל שמונה הפליאה כשהחלה לכתוב שירים. בהמשך הפכה למקוננת של העדה. "אמא שלי אמרה לי, 'יא בינתי, יש לך קול של בכי, ואת כותבת מהר, מלחינה. בואי לבית האבלים. למה הילדים של המת לא בוכים, זה אסור, הם יכולים לקבל התקף לב מצער, וזו המצווה הכי גדולה שאפשר לעשות'".

     

     

    מאות אלפי עותקים. עטיפת התקליט הראשון של עוזרי, "היכן החייל
    מאות אלפי עותקים. עטיפת התקליט הראשון של עוזרי, "היכן החייל

     

    לא שכחה את החברים

     

    בתחילת שנות ה־70 הצטרפה עוזרי למוסד החפלות של הכרם ושבזי, התוודעה למוזיקה הודית והתחברה ללהקה שניגנה באירועים של הקהילה ההודית. היא החלה ללמוד לנגן על טאבלות, בולבול טרנג, סיטאר וכלים נוספים מהמזרח. חבריה מעידים ש"לא היה כלי שלא ידעה לנגן עליו".

     

    הפריצה שלה נרשמה ב־1975, עם השיר "היכן החייל", שנמכר במאות אלפי עותקים ברחבי הארץ, והושמע שוב ושוב בתחנה המרכזית הישנה של תל־אביב. את ההשראה לשיר קיבלה כשהתנדבה לחלק מכתבים במלחמת ששת הימים, אחרי שהצבא ויתר על שירותה. אחת התיבות הלכה והתמלאה במכתבים עד שעוזרי ביררה וגילתה שהחייל נפל. לכך גם הצטרפו געגועים לאחד מידידיה שהיה בחזקת נעדר עד שהוכרז כמת. אלבום הבכורה שלה הפך לאבן דרך במוזיקה המזרחית. עוזרי הפכה לכוכבת של מה שכינו אז "ישראל השנייה", הצליחה לקנות דירה בנווה צדק בזכות מכירות האלבום וההופעות, אבל לא שכחה את החברים מהכרם.

     

    "פעם אחת הלכתי לעזור לחברה טובה שלי, רותי 'בועבוע' מנחם, שהייתה מתופפת שלי. היא בדיוק פתחה בחוף גורדון קיוסק ואמרה לי, 'ססאמק אהובה, בואי תעזרי לי בקיוסק למכור פלאפל'", סיפרה, "אז כשאני הכי מפורסמת, מהתקליט, אני ככה על החוף, ממלאת למישהי פיתה, והיא אומרת לי: 'תגידי, את לא אהובה עוזרי?' עניתי כן. 'ואת לא מתביישת', שאלה אותי. למה שאתבייש? למה לא לעבוד? אמא שלי הייתה אומרת, 'יא בינתי, התהילה זה חמש דקות. החשוב זה איך את ממשיכה‭."'‬

     

    אהובה עוזרי בעטיפת אחד מתקליטיה בתחילת הדרך
    אהובה עוזרי בעטיפת אחד מתקליטיה בתחילת הדרך

     

    עוזרי זוהתה בעקבות "היכן החייל" בעיקר עם שירי שכול וכאב, אבל היה לה אז גם שיר שמח — ההמנון שכתבה לבית"ר ירושלים לכבוד הזכייה ההיסטורית בגביע ב־1976, עם שורה בלתי נשכחת כמו "עם מלמיליאן ודני נוימן הביאו לנו התהילה". לימים גילתה שהיא בכלל לא אהדה את בית"ר, אלא את שמשון תל־אביב כמובן, קבוצת הכרם. "אפילו לא ידעתי מי זה מלמיליאן. כתבתי להם המנון רק כדי לדפוק זמר אחר שכעסתי עליו".

     

    ב־1982, אחרי שהוציאה שישה אלבומים, החליטה לפרוש מהופעות, עבדה במסעדה בכרם ולימדה פיתוח קול, בין השאר את זוהר ארגוב. במקביל, המשיכה להקליט. חייה האישיים נותרו מעורפלים. היא סיפרה פעם על אהבה גדולה שארכה 15 שנים, אבל לא פירטה, וגם על נישואים פיקטיביים בארצות־הברית. בתחילת שנות ה־90 עברה לדירתה חברה מארה"ב שבעלה נפטר, אך עוזרי הכחישה כל קשר לזוגיות. "היה עוזר לי לפרסום אם הייתי מצהירה שאני אוהבת נשים", אמרה, "אבל אני לא". על העובדה שלא זכתה לילדים, אמרה: "בטח שרציתי, אבל יש בעיות בעולם".

     

    "חשבו שאני משוגעת"

     

    ב־1999 כבשה מחדש לבבות עם האלבום "צלצולי פעמונים", שזכה לשבחי המבקרים והקהל. בעקבות ההצלחה, החליטה לחזור לבמה. אבל כמה חודשים אחר כך, בשיא הקריירה שלה, קיבלה עוזרי בשורה כואבת: בגרונה התגלה גידול ממאיר. היא נאלצה לעבור ניתוח לכריתת מיתרי הקול ואיבדה את היכולת לשיר. "הרופאים מיד אמרו לי שאם אני לא עוברת ניתוח, הסיכויים שלי להמשיך לחיות קלושים", סיפרה. "איך שאמרו שמורידים לי את המיתרים, ישר אמרתי לכולם שאני עוד אחזור לשיר. כל הרופאים הסתכלו אז אחד על השני, כאילו אני משוגעת, אבל זה עשה לי טוב, שידעתי. בגלל זה, אני חושבת שהניתוח לא היה פגיעה כל כך קשה".

     

    אהוב עוזרי בצעירותה
    אהוב עוזרי בצעירותה

     

    עוזרי ניצחה את המחלה והמשיכה להקליט ולהופיע. ב־2004 שיתפה פעולה עם להקת הדג נחש, כשניגנה בבולבול טרנג בחלק משירי הלהקה, בהם "שירת הסטיקר". היא התארחה בהופעת הבכורה של האלבום וזכתה לתשואות. "פגשתי אגדה", אמר אז שאנן סטריט. בסוף אותה שנה הוציאה עוזרי אלבום חדש, עם שירים שהקליטה לפני הניתוח וכמה שהקליטה אחריו, במה שנשאר מקולה.

     

    ב־2005 הוציאה שיר חדש עם יהודית רביץ, "האיש ההוא", שהפך להיט. שנה אחר כך הגיע אלבום חדש, "מפתח של זהב", עם המפיק משה דעבול. "כשהקלטתי את השירים משה עמד לידי ובכה", סיפרה למוסף "7 לילות". "די, אני לא אשיר יותר. לא מזרחית, בכל אופן. זה לא מתאים יותר. אני צריכה להבין שהקול שלי הוא כבר לא קול. אני אוהבת את הקול הזה. כשאני שרה עכשיו, כל הגוף שלי רועד‭."‬

     

    ב־2008 זכתה עוזרי בפרס אקו"ם על תרומתה לזמר העברי. חמש שנים לאחר מכן אפילו הקליטה שיר חדש במסגרת אלבום מיוחד פרי יצירותיה, שבו השתתפו בין היתר אהוד בנאי, חוה אלברשטיין, ברי סחרוף, גליקריה, דנה ברגר ושי צברי. "אני יודעת שאין לי קול", אמרה לי אז, "אבל אני שרה בשביל חולי הסרטן, שיראו שיש חיים גם אחרי המחלה הארורה‭."‬

     

    כששאלתי אותה מה שלומה, ענתה: "נהדר. אני אוהבת את החיים. החיים יפים לי ואני יפה להם. ניצחתי את המחלה, אם היא רוצה או לא רוצה. אף פעם לא אמרתי לעצמי: 'אני חולת סרטן'.‬ זו הרי מחלה איומה. אז שיכנעתי את עצמי שחליתי בשפעת בכל פעם שהייתי יוצאת מהרופא‭."‬

     

    השנה זכתה עוזרי בפרס אקו"ם למפעל חיים. לפני כחודש התאשפזה בבית החולים תל השומר. לפני כשבועיים הגיעו רביץ, סחרוף, דקלון וסגיב כהן להופיע בפניה בבית החולים. מוזיקה, עד הסוף. •

     

     


    פרסום ראשון: 13.12.16 , 20:14
    yed660100