חברות ביטוח שלא ישלמו עלולות לספוג קנסות כבדים
הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק שתשנה מהותית את תחום תביעות הביטוח. הצעת החוק של חברת הכנסת שרן השכל וקבוצת חברי כנסת נוספים קובעת כי בחינת תום הלב של חברת ביטוח, שנמנעה מתשלום תגמולים, תיעשה מנקודת מבטו של המבטח הסביר. עוד קובע החוק, כי נטל ההוכחה בנוגע לשאלת תום ליבו של המבטח וסבירות פעולותיו יוטלו על המבטח. בנוסף, מוצע שהמפקח על הביטוח יוכל להטיל עיצום כספי על מבטח שהפר את חובתו לשלם תגמולים במועד הקבוע בחוק.
בדברי ההסבר נכתב: "הסעיף המוצע מטיל פיצויים עונשיים על חברות הביטוח שפועלות פעמים רבות לדחיית תביעות של מבוטחים. חברות הביטוח רואות יתרון בדחיית התביעות, שכן חלק מהמבוטחים מוותרים על זכותם לתשלום ולחלופין, חלקם מגישים תביעה לבית המשפט. לאחר דיונים ארוכים מחויבת חברת הביטוח על ידי בית המשפט לשלם את תגמולי הביטוח שהייתה צריכה לשלם מלכתחילה. כך נפגעת נכונות החברות לשלם את תגמולי הביטוח בזמן".
התיקון קובע כי אם חברת הביטוח דחתה תביעת מבוטח, שהתבררה והתקבלה לאחר מכן על ידי בית המשפט (במלואה או חלקית), היא תחויב בפיצוי עונשי של 30% מסכום תגמולי הביטוח שנפסקו למבוטח. בנוסף, אם קבע בית המשפט כי חברת הביטוח נהגה בחוסר תום לב, היא תחויב בפיצוי עונשי בגובה של 60% מסכום תגמולי הביטוח שנפסקו למבוטח.
ח"כ השכל: "כשאדם מגיע לחברת הביטוח עם כל ההוכחות הוא מקבל תשובה אוטומטית שהוא אינו זכאי, אחרי שהוא שילם את דמי הביטוח כל חייו. להרבה אזרחים אין הכלים והכסף ללכת להליך משפטי אבל גם אלה שעושים זאת, נתקלים בסוללת עורכי דין שמטרתם למנוע ממנו לקבל את מה שמגיע לו כדין, ואין לו סיכוי לנצח גוף עתיר משאבים. מעל לשליש מתביעות הביטוח בביטוח סיעודי מגיעות לבית המשפט. רק 18% מהתביעות נדחות, זה אומר שבית המשפט מוצא כי 48% מהתביעות מוצדקות, ו40% מגיעות לפשרה".

