ממתינים לפקודה

כל רחש עלים מעלה את הדופק, כל ניצוץ חשוד מהווה סיבה לדאגה, וכל צלצול בסלולרי מקפיץ את הלב • תושבי עמונה לא לוקחים סיכון ומוכנים לפינוי שעלול לבוא בכל רגע • שומרים הוצבו בכניסה ליישוב, צירי התנועה נחסמו בצמיגים, ועוקב מים ענק הועבר כדי לבלום את כניסת הכוחות • גם בצה"ל נערכים: החיילים נפגשו עם פסיכולוגים • ליברמן מזהיר: "לא נסבול אלימות כלפי החיילים"

הקור המקפיא בהרי השומרון חודר לעצמות. גם הצעיפים, הדובונים והחרמוניות לא תמיד עוזרים. אבל ליותר מאלף האנשים, רובם בני נוער, שהגיעו למאחז עמונה המתינה אתמול דווקא קבלת פנים חמה: מערכת הכריזה ניגנה שירי שמחה, הזמר אריאל זילבר הגיע למקום ופצח בשירה, וחברי מטה המאבק העבירו הנחיות על אופן ההתנגדות ("צלמו כל צעד של החיילים"), חילקו מדבקות להגברת המוטיבציה ("אסרב לפקודה הנוגדת את התורה") ובעיקר חיזקו את רוחם של המתיישבים: "אנו עורכים מאבק צודק, דמוקרטי ולגיטימי".

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תדרוך של תושביי עמונה לקראת הפינוי

 

בוקר לאחר שבעמונה הצביעו נגד מתווה הפשרה, רבים מהתושבים עדיין לא מאמינים שהפינוי המתוכנן ייצא אל הפועל. "לפוליטיקאים אין לב, רק הפוליטיקה מעניינת אותם, והם מבינים את הנזק הפוליטי שייגרם להם מתמונות של הפינוי", טען אחד התושבים.

 

אבל במטה המאבק לא לוקחים סיכון ומוכנים לכל תרחיש בכל רגע נתון: מתנדבים הוצבו ב"עמדות שמירה" כדי להתריע על בואם של כוחות. ואילו ערימות של צמיגים ושל אבנים הוצבו על ציר הכניסה ליישוב, פחונים הועלו לחסום את גגות המבנים, ומכל מים הועבר כדי לבלום את הגישה לעמונה. "ניערך עם בנזין להבעיר את הצמיגים ונשתמש בסלעים אם נצטרך", הבטיחו בני הנוער במקום, רובם לא תושבי האזור. "מי שחשב שנוותר בקלות על אדמת ארץ ישראל טועה בגדול, נעצור בגופנו את הפינוי. לא אכפת לנו שאלה חיילים שמקבלים הוראות, מי שמפנה הוא בוגד".

 

על אף הלשון הלוחמנית, היו מי שדאגו להבהיר כי מדובר ב"מאבק פסיבי". יעקב בנימין, למשל, מנהל תלמוד התורה בעמונה ותושב המאחז כבר 13 שנה, השלים עם הפינוי — אך לא מתכוון לעזוב מרצון. "יש סיכוי שזו השבת האחרונה שלנו פה. עמדתי ליד המזוזה ונפרדתי מהבית, ישבתי ובכיתי נורא", סיפר. עם קבלת הפקודה הוא מתכוון להעביר את ילדיו הקטנים לאחותו ביישוב רחלים ולהישאר עם ילדיו הגדולים בביתם. "אני לא מתכנן סצנות מיוחדות, אבל לא אפתח להם את הדלת. לא אגיב באלימות, אני לא מאמין בזה", הוא אמר. "אבל לכל חייל ושוטר שיבוא לפנות משפחות בעמונה יש אחריות. כולם יקבלו עונש מהקב"ה. הם הורסים פה לאנשים את החיים".

 

צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי

 

אף שיעקב ויתר ותיקי היישוב הבטיחו להימנע מאלימות, שר הביטחון אביגדור ליברמן, שהביע אכזבה מהחלטתם של תושבי עמונה שלא לקבל את מתווה הפינוי מרצון, שיגר לעברם מסר אזהרה ברור. "אני מקווה שברגע האחרון יימצא פתרון שמקובל על התושבים ושאנחנו לא נצטרך באמת לפנות בכוח תוך כדי התנגדות אלימה", אמר, "אבל צריך להיות ברור שלא תהיה שום הבנה ושום סובלנות לאלימות כלפי חיילי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון. אני רואה שם התארגנות, אני שומע קולות שמדברים על התנגדות אלימה. אני קורא לכל תושבי עמונה ולכל האורחים שהגיעו להוריד את זה מסדר היום".

 

גם המשטרה החלה לפעול כדי להקדים תרופה למכה: אתמול חילקו שוטרים פתקי אזהרה ל־15 נערים במטרה להרחיקם מאזור עמונה. על הפתקים נכתב: "לא להפר את הסדר בפינוי הצפוי".

 

בצה"ל השלימו את מרב ההכנות לפינוי וכעת מתמקדים בשיפור החוסן המנטלי: לוחמי יחידות החי"ר והמשטרה צבאית, שצפויים לסייע לכוחות המשטרה, היס"מ ומג"ב בפינוי, עברו בימים האחרונים סדנאות פסיכולוגיות שכללו שיחות, תדרוכים והסברים. המטרה: להכין את החיילים, רובם בשירות סדיר בני הגילים 21-18, עם הלחץ הנפשי שעימו ייאלצו להתמודד כאשר יפנו את הנשים והילדים ביישוב או יסתערו על בית־הכנסת.

 

"עליכם להישאר ממלכתיים, לא צריך להיגרר לפרובוקציות שלהם, לא צריך להיגרר אחרי התבטאויות", הסביר אחד המפקדים לחייליו בסדנאות. החיילים והחיילות גם נפגשו עם פסיכולוגים כהכנה רגשית. "מסבירים לנו שאנחנו מייצגים את הצבא ואנחנו נשלחים למשימה כחיילים במסגרת התפקיד שלנו", סיפר ע', אחד הלוחמים שהשתתף בסדנאות. "בסוף זה לא קל לאנשים להתמודד עם מאבק ביהודים כי התגייסנו להילחם במלחמות ולא לפנות יהודים, אבל זו משימה שאנחנו נדרשים לה כחיילים ואין ברירה". לדבריו, "הכל תלוי בצד השני — אם הם לא יתעמתו איתנו זה יעבור בשלום. זה לא עניין אישי, אלא החלטה של המדינה ואנחנו הקבלן המבצע".

 

אמש נמשכו חילופי האשמות בתוך הימין על האחריות לכישלון המתווה. מצד אחד תקפו את תושבי עמונה על חוסר נכונותם להתפשר. "הם הכניסו את המערכת לסחרור מסוכן מאוד שלא ברור איך נצא ממנו, הם היו צריכים לגלות אחריות על כל ההתיישבות כולה", טען גורם בכיר בהנהגת הימין. אך במטה המאבק של עמונה סירבו לשאת באשמה: "לא ניתן את זה לבנט, הוא רוצה לצייר אותנו כימין קיצוני ופורע חוק, אז אנחנו נעשה את הכל לפי הספר, לא נרים יד על שוטר או חייל".

 

בהכנת הידיעה השתתף יובל קרני

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים