yed300250
הכי מטוקבקות
    שלמה בוחבוט. מכהן כראש עיריית מעלות־תרשיחא כ־40 שנה, יותר מכל ראש עיר אחר בארץ
    7 ימים • 21.12.2016
    עלילות מעלות
    סדרת תחקירים שפורסמה בשנים האחרונות ב"ידיעות אחרונות" חשפה כיצד מקדם ראש עיריית מעלות, שלמה בוחבוט, את עסקי בני משפחתו. אלא שבעיירה הצפונית הרוחות ממשיכות לסעור. והפעם על הפרק: כהונת הבת אביטל בתפקיד בכיר ללא מכרז, וגם דוח משפטי שמעלה טענות על תשלומים מפוקפקים לבן אייל, במאי התיאטרון. אביטל: המינוי כדין. אייל: הדוח שקרי
    גיא ליברמן

    האם בנו של ראש עיריית מעלות־תרשיחא הפיק אירועים לעירייה, אבל התשלום הועבר לבת זוגו — דבר שסייע לו לנסות להתחמק מחובותיו השונים? התרחיש הזה, גם אם הוא נשמע דמיוני, עולה מדוח שהוגש לאחרונה לבית המשפט – ושנתמך בחקירה סמויה שביצע חוקר פרטי.

     

    אייל בוחבוט, שחקן עבר ובמאי תיאטרון, הוא בנו של שלמה בוחבוט, שמכהן כראש עיריית מעלות־תרשיחא במשך כ־40 שנה. באמצע ספטמבר האחרון הגיע אייל בוחבוט אל מבנה מצופה אבן ירושלמית, ליד נמל חיפה – משרדו של עו"ד אביב רונן. בתחילת השנה מונה עו"ד רונן על ידי בית המשפט המחוזי בעיר לשמש מנהל מיוחד לנכסיו של אייל בוחבוט, זאת לאחר שהאחרון ביקש להכריז על עצמו כפושט רגל, נוכח חובות של מאות אלפי שקלים שעליהם הצהיר.

     

    הפגישה נועדה לחקור את מצבו ויכולותיו הכלכליות של בוחבוט הבן. בין השאר נשאל בוחבוט על חופשות שיצא אליהן ואפילו על רכישת יהלומים לבת זוגו, אילנית דוידוביץ'. על בת זוגו סיפר בוחבוט כי היא עובדת כעצמאית ומחזיקה "משרד הפקות משל עצמה". עוד הסביר שלמרות העיסוקים הדומים, הם אינם עובדים יחד. "היא מפיקה כל מה שקשור לסגירת לוחות זמנים, לא מדובר בהצגות שלי, אין קשר", הצהיר.

     

    אפילו קשריו עם אביו – ראש העירייה הוותיק בישראל – עלו לדיון. "אני בקשר רופף עימו", השיב בוחבוט הבן, ולאחר מכן נדרש לספק פירוט על אודות עבודות שביצע בשנים האחרונות ברשויות שונות.

     

    אייל בוחבוט. מכחיש שהוא מנסה להעלים כספים
    אייל בוחבוט. מכחיש שהוא מנסה להעלים כספים

     

    "פָרט לגבי עיריית מעלות־תרשיחא", ביקש עו"ד רונן. "לא עובד עם עיריית מעלות. אסור לי", השיב בוחבוט.

     

    ואכן, נושא העסקת קרובי משפחה של ראשי רשויות מוסדר בחקיקה. סעיף 174א לפקודת העיריות אוסר על עירייה להעסיק קרובי משפחה של ראש העירייה ושל סגניו. סעיף 122א(א) מוסיף כי קרובו של חבר מועצה לא יהיה צד לחוזה או לעסקה עם העירייה.

     

    עד כאן ההצהרה של בוחבוט ולשון החוק, וכעת לחגיגות יום העצמאות האחרון כפי ששיקף אותן הצלם שלמה שרביט. בעמוד הפייסבוק האישי שלו ניתן למצוא, כמעט על בסיס יומי, אירועים של עיריית מעלות־תרשיחא שהוא מתעד. "צילמתי כ־800 תמונות בערב המהמם", כתב בעמוד הפייסבוק שלו במאי האחרון. לצד שלל צילומיו הופיעו גם אלו של בני זוג המוכרים היטב ביישוב: אייל בוחבוט ואילנית דוידוביץ'. "לרגע חשבתם ששכחתי ושאין להם מקום בפייסבוק שלי", כתב שרביט והוסיף בפרגון: "בחגיגות העצמאות במעלות־תרשיחא עמדו שניים חשובים מאוד מאחורי הקלעים. שניים בשני קצוות האמפי... הלא הם אייל בוחבוט ואילנית דוידוביץ' מפיקי האירוע, כל הכבוד לכם על העשייה".

     

    "תודה רבה נשמה טובה. אוהבים אותך מלאאאאא", הגיבה דוידוביץ'. "ההצלחה הייתה בזכות עוד אנשים נוספים שזכינו לעבוד איתם", הוסיף בתגובה משלו בנו של ראש העירייה.

     

    אביטל בוחבוט. "לא נפל פגם בהליך המינוי"
    אביטל בוחבוט. "לא נפל פגם בהליך המינוי"

     

    ביקשנו לברר מה עשו השניים באותו ערב. ד', שנמנה עם צוות המארגנים ביום העצמאות האחרון במעלות, העיד בפנינו, כי "אייל היה בערב הזה. הוא היה בקונטרול וזוגתו אילנית הייתה על הבמה, מעין מתזמנת כזו של כל מי שעלה להופיע".

     

    החוקר הפרטי

     

    מידע מפתיע על הקשר שבין בנו של שלמה בוחבוט לבין עיריית מעלות־תרשיחא מצאנו במסמכים שהוגשו לבית המשפט במסגרת הליך פשיטת הרגל של אייל בוחבוט.

     

    מתברר שבמסגרת בדיקותיו של המנהל המיוחד, עו"ד אביב רונן, הופעל חוקר פרטי שהתחקה אחר בוחבוט הבן ועיסוקיו הכלכליים. דוח החוקר הפרטי ממשרד "בן דוד חקירות", שהוגש לבית המשפט, מעלה לכאורה ממצאים מפתיעים. כך, למשל, נטען שם כי בשנת 2015 קיבל אייל בוחבוט 128 אלף שקל מעיריית מעלות־תרשיחא, ועד יולי 2016 (מועד הגשת הדוח) קיבל 41 אלף שקל. בדוח אף נטען כי בהתקשרויות עסקיות שונות, כמו זו במעלות, בוחבוט "מוסר חשבוניות של בת זוגו". בניגוד לדברים שאמר בחקירה אצל עו"ד רונן, נכתב בדוח כי בת הזוג דוידוביץ' מעורבת בעסק של בוחבוט, והוא אף "מנפיק חשבוניות של בת זוגתו והכספים מופקדים בחשבונה".

     

    בחודש שעבר מסר המנהל המיוחד דוח לבית המשפט, שמסכם את ממצאיו בעניין בוחבוט. "מדובר במקרה קיצוני של חייב אשר מתנהל בחוסר תום לב מובהק... מציג את עצמו כחייב בעל קשיים כלכליים ואולם מאידך גיסא, מדובר בחייב שמתקיים ברמת חיים גבוהה", כתב.

     

    בהמשך טען המנהל המיוחד כי בוחבוט "מנהל את מתן החשבוניות בעצמו, אולם הוא מוסר ללקוחות חשבוניות, בין היתר של בת זוגו". בין המוסדות שנטען שנעשית לגביהם פרקטיקה שכזו נכללת כאמור עיריית מעלות־תרשיחא, שבראשה עומד אביו.

     

    "החייב פועל להברחת והעלמת נכסיו, כל זאת על מנת להתחמק מנושיו", כתב בדוח המנהל המיוחד, תוך שהוא טוען ש"לא מדובר בחייב חדל פירעון".

     

    בשבוע שעבר מסר אייל בוחבוט את תשובתו לבית המשפט. לטענתו, "דוח החקירה שהוצג על ידי המנהל המיוחד הינו שקרי, אינו עומד במבחן המציאות ובנתונים שהוצגו בו. הסכומים שהוגדרו בבקשה ובדוח החקירה רחוקים עד מאוד מלהיות נכונים".

     

    בוחבוט הבן טוען עוד כי הוא לא עבד כלל עם עיריית מעלות. לדבריו צירף מסמך שעליו חתום גזבר עיריית מעלות־תרשיחא, ולפיו לא שולם לו כל סכום שהוא בשנים 2015 ו־2016.

     

    בנוסף לכך, אייל בוחבוט מכחיש בתוקף שהוא "מנהל פעילות עסקית עם בת זוגו", ולטענתו יש גם לשלול את האמור כי "בני הזוג חיים ברמת חיים גבוהה". לדבריו, הוא לא "מנסה להעלים נכסים או כספים", ו"יש לדחות את בקשת המנהל המיוחד".

     

    בתגובה לפנייתנו מסר אייל בוחבוט: "מדובר בעלילה חסרת בסיס. כל תגובותיי הינן ממוסמכות ומעידות על ההפך הגמור, והן נמסרו לכבוד בית המשפט".

     

    מעיריית מעלות־תרשיחא נמסר: "אייל בוחבוט לא עבד כלל עבור עיריית מעלות־תרשיחא. אייל בוחבוט ואילנית דוידוביץ', ביחד או לחוד, לא קיבלו שום תשלום מעיריית מעלות־תרשיחא". בעירייה לא השיבו לשאלותינו לגבי אירוע יום העצמאות ועניינו של בוחבוט הבן שם.

     

    קרבות מים

     

    בשנים האחרונות התפרסמה במוסף זה סדרה של תחקירים שחשפה כיצד נוהג שלמה בוחבוט — יו"ר מרכז השלטון המקומי בישראל לשעבר — לערב בין ענייניו הציבוריים לענייניה האישיים־עסקיים של משפחתו, ואיך עם השנים הפך את קידום עסקי בני ביתו למסורת.

     

    בין השאר גילינו כיצד אותו בן, אייל בוחבוט, מונה לנהל תיאטרון במעלות, שלוחה צפונית של התיאטרון הלאומי הבימה, שאביו דחף להקים בעיר. עיריית מעלות, הבימה ובוחבוט הבן מסרו אז בתגובה כי המינוי, בידי הבימה, הוא מקצועי על רקע ניסיונו בתחומי הבמה.

     

    עוד חשפנו כיצד אביטל, בת אחרת של שלמה בוחבוט, הפעילה בריכה ציבורית במתחם אגם מונפורט המנוהל על ידי חברה עירונית. בעלה עופר בורשטיין מנהל עד היום פארק תעשייה מקומי, ועמד בעבר בראש החברה הכלכלית של מעלות. בנו של בוחבוט, ג'ונתן, שימש תמורת אלפי דולרים בחודש יועץ לאיש עסקים שבנה קניון במעלות וייצג אותו ב"קבלת אישורים מהמערכת המוניציפלית", שבראשה עמד אביו. האח יוסי בוחבוט הפעיל מסעדה במתחם השייך לעירייה ושימש כקבלן מערך הסעות עירוני.

     

    שלמה בוחבוט טען אז בתגובה, כי "הכל נעשה כדת וכדין וללא דופי" וכי בני משפחתו התקדמו ופועלים בכוחות עצמם וללא מעורבותו. הבת אביטל הוסיפה שמקור הסיפורים בבעלי אינטרסים פוליטיים.

     

    מתברר שזה ממש לא הכל. בשנים האחרונות עומדת הבת אביטל בורשטיין־בוחבוט בראש תאגיד המים "מעיינות זיו", המספק שירות לעיריית מעלות־תרשיחא ולשלוש מועצות נוספות מאזור הצפון. מעלות היא בעלת המניות העיקרית בתאגיד, וכיו"ר התאגיד משמשת עובדת בעיריית מעלות.

     

    בוחבוט הבת הגיעה לתאגיד המים עם הקמתו ב־2009 ומונתה למנהלת שירות הלקוחות. כעבור ארבע שנים, כך העיד לאחרונה בבית המשפט מנכ"ל תאגיד המים לשעבר, ריכארד חיראדין, הוא נדרש לשדרג את תפקידה לסמנכ"לית.

     

    "מי שביקש ממני זה סמנכ"ל עיריית מעלות... אני מניח שהסמנכ"ל לא היה מעז לבקש ממני בקשה כזו אם לא היה מקבל הוראה מראש העיר", העיד חיראדין, שעזב את תפקידו בינתיים, לדבריו, בין היתר על רקע סירובו לקדם את בתו של ראש העירייה. "לא היה הליך של פיטורים שלי, לא התקיים שימוע, רק הוציאו לי את הנשמה והראו לי את הדלת החוצה... ראש העיר מעלות החליט לפטר אותי..." העיד.

     

    "שקר מוחלט", הגיבו בעיריית מעלות־תרשיחא על דבריו, "אנו דוחים זאת מכל וכל".

     

    עזיבתו של המנכ"ל סללה את דרכה של בוחבוט הבת לא רק לתפקיד הסמנכ"ל, אלא עד לצמרת התאגיד. במאי 2013 היא מונתה לממלאת מקום מנכ"ל בתפקיד זמני וללא מכרז. אלא שהזמני, כפי שניתן לנחש, הפך לקבוע.

     

    כיצד זה קרה? יו"ר דירקטוריון התאגיד, ד"ר גלינה אמדור, ניסתה לתאר את ההשתלשלות בבית המשפט: "הדירקטוריון הכריז על מכרז", סיפרה והוסיפה, כי המועמד המוביל הודיע שהוא מוותר על התפקיד ממש לפני שמונה. במשבצת הפנויה מונתה בתו של ראש עיריית מעלות. "דעתי ודעת כל הדירקטורים – אביטל בורשטיין־בוחבוט עומדת בקריטריונים. זאת הסיבה שהיא ממלאת מקום. זאת לא החלטה שלי אלא של כל הדירקטוריון", הסבירה אמדור, שכאמור מועסקת בעיריית מעלות תחת בוחבוט האב.

     

    העדויות הללו ואחרות נשמעות בימים אלה בבית הדין לעבודה בחיפה, במסגרת תביעה שהגישה מרים לבינסון, מנהלת הכספים של תאגיד המים, לאחר שפוטרה מתפקידה. לבינסון טוענת בתביעתה, כי "מאחר שסירבתי לאשר לאביטל תשלומים אסורים במסגרת השכר ומכיוון שלא נעניתי לבקשותיה להיטיב עם צרכני מים שלא במסגרת החוק, החלה אביטל להתנכל ולרדוף אותי".

     

    בבית המשפט העידה מנהלת הכספים לשעבר על מקרה שבו "היא (אביטל - ג"ל) עמדה מולי במסדרון של התאגיד, צרחה עליי, ניבלה את הפה וכמעט סטרה לי". מתברר כי מיד לאחר אותה תקרית שלחה לבינסון מכתב לחברי הדירקטוריון, שבו תיארה את השתלשלות העניינים וביקשה את עזרתם. "קיבלתי חשבונית דלק של אביטל להחזר כספי. ניגשתי לאביטל והסברתי לה כי אין היא יכולה לקבל החזר כספי... תשובתי הכעיסה אותה", כתבה.

     

    תאגיד המים, במסמכיו לבית המשפט, מסר: "התביעה הוגשה שלא בתום לב ובחוסר ניקיון כפיים תוך אי־דיוקים, ללא בדיקת העובדות".

     

    בוחבוט הבת בתצהירה לבית המשפט כתבה, כי התנהגות העובדת "גרמה לנתק מוחלט ביני ובינה, באופן שבו היה ברור לכל עובדי התאגיד כי איננו מסוגלות לעבוד בצוותא". לדבריה, היא מונתה לתפקידה כדין ובאישור הממונים, ואילו לבינסון "בחרה לנצל את ההליך המשפטי כדי לכזב אותי ואת בני משפחתי, ללא שום קשר לתפקודה האישי, מחדליה, התרשלותה והנזקים שהסבה לתאגיד".

     

    מתברר שהיו שהביעו תרעומת על כהונת בתו של ראש עיריית מעלות־תרשיחא בתפקיד הבכיר. "האם מינוייך כמ"מ מנכ"ל התאגיד הוא מינוי תקין?!?! האם במסגרת תפקידך אינך נמצאת בניגוד עניינים שעה אחר שעה, יום אחר יום, חודש אחרי חודש?" שאל בכעס גבי נעמן, ראש מועצת שלומי — אחת מהרשויות שמקבלות שירות מתאגיד המים – את בתו של בוחבוט במכתב חריף ששלח לה ביוני 2014.

     

    במכתב נוסף ששלח אליה ראש מועצת שלומי, והוגש לבית המשפט, הוא תקף את התנהלותה: "את... מאיימת, צועקת, רומזת לנקמנות ולכן איני יכול לתת לך גיבוי... אפשר אף לומר שהעובדים תחת ניהולך והעובדים מולך, לרבות דירקטורים, מתנהלים מולך בפחד".

     

    "אתה מערב בין עמידה על עקרונות וסגנון ניהול אסרטיבי לבין תוקפנות ושתלטנות", השיבה לו בתו של בוחבוט במכתב משלה. "הינני מנהלת תקיפה ועומדת לא פעם על שלי... אלא שבכך אין כל שמץ של חוסר כבוד או ניסיון לדכא, לפגוע או להתנקם".

     

    זה לא הכל. עוד מתברר כי במסגרת עבודתה בתאגיד המים זכתה בתו של ראש העירייה להטבה נפלאה: היא למדה לתואר ראשון ואחר כך המשיכה לתואר שני, ולצורך כך אחת לשבוע נעדרה מעבודתה במשך יום שלם. ולמרות זאת, את שכרה קיבלה באופן מלא. בתאגיד מסרו השבוע מנגד שבוחבוט קיבלה לכך אישור.

     

    בינתיים, שלוש שנים וחצי עברו מאז שבתו של ראש העירייה קיבלה מינוי "זמני". לפני כחודשיים וחצי התייצבה יו"ר תאגיד המים אמדור שוב בבית המשפט, ונשאלה אם פורסם סוף־סוף מכרז חדש לתפקיד המנכ"ל. "עדיין לא", השיבה אמדור ונאלצה להודות כי אפילו ברשות המים פנו בעניין. "אנחנו מכינים את החומר ונפרסם אותו מיד אחרי החגים", הבטיחה. החגים עברו, שנת 2016 תסתיים בקרוב, והמכרז?

     

    "מכרז לא פורסם, ולהערכתי גם לא יתפרסם", אמר לנו השבוע ראש מועצת שלומי, גבי נעמן. "בכל אופן, אנחנו כמועצה הסרנו כל אחריות שילוחית וכספית למה שקורה בתאגיד המים".

     

    בתאגיד המים מבהירים מנגד כי דווקא בוחבוט הבת היא זו שפונה ולוחצת שוב ושוב לפעול להקמת ועדת איתור למינוי מנכ"ל קבוע, בין השאר כדי "למנוע לזות שפתיים", ומאשימים את מועצת שלומי בטרפוד ההליך.

     

    לצד זאת, בתאגיד דואגים לציין כי בתו של בוחבוט כבר מצוידת בחוות דעת משפטית המתירה לה להתמודד על תפקיד מנכ"ל התאגיד. כשיהיה צורך, כמובן.

     

    "לא נפל פגם בהליך"

     

    מ"מעיינות זיו" נמסר בתגובה: "בורשטיין מונתה כדין למ"מ מנכ"ל בידי דירקטוריון התאגיד. המינוי אושר על ידי הממונה על תאגידי מים וביוב. אין כל שחר לטענה שלפיה נפל פסול או פגם בהליך המינוי. בורשטיין פנתה מיוזמתה לדירקטורים בתאגיד ולממונה על תאגידי המים והביוב בבקשה לזמן ועדת איתור לשם איתור מנכ"ל קבוע. עד שימונה דירקטור חיצוני נוסף לא ניתן לקבל החלטות, לרבות החלטה על מינוי ועדת איתור.

     

    "הלימודים מומנו במלואם מכיסה הפרטי של בורשטיין. המדובר בבקשה להכרה ביום הלימודים כיום עבודה, כמקובל בגופים דומים, וכפי שאושר לה על ידי הגורמים המוסמכים. טענה זו נבחנה בעבר במשרד האוצר ונמצאה לא נכונה.

     

    "מדובר במחזור טענות שאינן אמת המתבררות כעת בבית הדין לעבודה. בית הדין לעבודה דחה את הבקשה למתן צו המניעה שהגישה לבינסון, שבמסגרתה נדונו ונדחו הטענות בדבר 'רדיפתה' בשל הטענה כי בורשטיין 'דרשה' לאשר תשלומים שונים בניגוד לדין. לבינסון פוטרה מהתאגיד וטענותיה נולדו רק לאחר פיטוריה.

     

    "במסגרת הליכי התייעלות של התאגיד הוחלט לפטר קרובת משפחה של ראש מועצת שלומי. צירוף מקרים מעניין הוא כי ביום שבו 'שלומי הסירה את האחריות מהתאגיד' גם נשלח המכתב המודיע לקרובת המשפחה על זימונה לשימוע".

     

    מעיריית מעלות נמסר, כי תאגיד המים "אינו גוף עירוני והוא כפוף לרשות המים, לכלליה ולהנחיותיה בלבד. באשר לטענה כי גלינה אמדור, תברואנית העירייה, היא יו"ר דירקטוריון התאגיד – החוק קובע כי יו"ר הדירקטוריון יהיה עובד הרשות המקומית הגדולה שבשטח הטיפול של תאגיד המים והביוב האזורי".

     

    בא כוחה של גלינה אמדור מסר כי “כהונתה אושרה על ידי הוועדה לבחינת מינויים שבשירות הציבורי כנציגה מטעם עיריית מעלות. מרשתי תמנע מלהתייחס לשאלות משפטיות התלויות בפני בית הדין”. •

     

     


    פרסום ראשון: 21.12.16 , 11:48
    yed660100