yed300250
הכי מטוקבקות
    משה כחלון. "המטרה היא להגדיל את ההיצע"
    ממון • 24.12.2016
    לבטל את המס על 3 דירות
    קבוצת אזרחים בעלי שלוש דירות טוענת כי המס פוגע בחוקי יסוד וכי הליך חקיקתו לא היה תקין • שר האוצר כחלון: "אנחנו בעד הזוגות הצעירים"
    עופר פטרסבורג

    המס על דירה שלישית מגיע לבג"ץ: קבוצת אזרחים בעלי שלוש דירות ומעלה צפויה להגיש השבוע עתירה נגד המס שיזם שר האוצר, אשר אושר בוועדת הכספים ואמור להיכנס לתוקף בתחילת 2017.

     

    במקביל לעתירה מתכוון עו"ד בנצי גיספן, נציג העותרים, לכתוב לחברי הכנסת כדי לשטוח את עמדתו ואת עמדת חבריו. "קהל היעד לתוכנית ההתעללות אינו בעלי דירות אמידים וטייקוני נדל"ן כפי שהאוצר מנסה לצייר אותם", אומר גיספן. "רובם אינם אותם ספקולנטים שניצלו סביבת ריבית נמוכה ומינפו משכנתאות להשקעה בדירות. אף לא בעלי תלושי שכר של מאות או עשרות אלפי שקלים בחודש.

     

    "רוב אוכלוסיית בעלי הדירות נשוא המס המוזר הזה הם בני 55 ומעלה. זו אוכלוסייה ותיקה ומבוגרת, מלח הארץ, בני המעמד הבינוני שעבדו כל חייהם ותרמו לכלכלת המדינה. מתברר שבעלות על כמה דירות אינה תמיד אינדיקציה לרמת חיים או לתלוש משכורת שמן. חלקם עצמאים שרכשו דירות בתקופה שבה לא הייתה חובת הפרשת פנסיה והמדינה עודדה רכישת דירות כדי להגדיל את היצע הדירות להשכרה".

     

    יש לציין כי שר האוצר משה כחלון ואנשי משרדו נלחמים על חוק דירה שלישית מתוך רצון לייצר לחץ על המשקיעים להוציא את הדירות לשוק. "המטרה בתוכנית הדירה השלישית היא להגדיל את ההיצע. אנחנו כבר בחרנו, אנחנו בעד הזוגות הצעירים", מסר כחלון במסר שפירסם בעמוד הפייסבוק שלו.

     

     
    נחמה בוגין
    נחמה בוגין

     

     

    לעתירה שתוגש השבוע תתלווה חוות דעת של שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין. לדברי בוגין, הטענות שיועלו בעתירה נוגעות גם לתוכן החוק וגם לאופן החקיקה. לטענתה, החוק פוגע בזכות הקניין ובזכות לשוויון באופן שאינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. לגבי אופן החקיקה טוענת בוגין כי באותו דיון לילי בוועדת הכספים לא ניתן לחברי הוועדה הזמן לרדת לעומק ההצעה, להכיר את החוק ולעבור עליו לפרטי־פרטים. "האופן שבו נחקק החוק הוא פגם היורד לשורשו של הליך, דבר שנאמר גם על ידי היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון", אומרת בוגין.

     

    להערכת העותרים, תוצאת הפגם מחייבת את בית המשפט לבטל את החוק. לדברי בוגין, "חמור מאוד האופן שבו החוק עבר בוועדה, וחמור אף יותר שהחוק לא ישיג את מבוקשו של שר האוצר".

     

    לדברי עו"ד צבי שוב, מומחה לנדל"ן ותכנון ובנייה, "יש סיכוי סביר כי בג"ץ לא ימהר להיכנס לפרטי החוק אלא יתמקד באופן ההתנהלות וקבלתו, אלא אם כן יצליחו לשכנע אותו שיש פגיעה מהותית בקניין שלא נבחנה כראוי. בג"ץ יכול להכריע על דרך קבלת ההחלטה ולהתערב כי נשמעות טענות על כך, כולל מהגורמים המקצועיים ברשות המחוקקת, שהתהליך היה לא תקין. מדובר בהתערבות למחוקק בחקיקה, וזה ממש לא פשוט, בעיקר בענייני מס, נושא מורכב ומסועף. מה שיסייע לבג"ץ להיכנס לפרטי החקיקה הם השינויים שנעשו בהצעה חדשות לבקרים, מה שמעיד כי פרטי החוק לא נבדקו לעומק. סומנה מטרה של העברת החוק, ובדרך לשם כל האמצעים היו כשרים".

     

    בוגין: "החוק פוגע בקבוצת אנשים מסוימת, אך לא מועיל לכלל הציבור. כשהשוק אינו יודע להציע אפיקי השקעה וחיסכון טובים יותר, ובהתחשב בכך שמחירי הדיור עדיין עולים ב־8%־7% בשנה, וכשיש תקרת מיסוי המיטיבה עם בעלי הדירות היקרות יותר, המהלך לא יביא לתוצאה המיוחלת שלה מקווה שר האוצר, לא יוריד את מחירי הדיור ואף עלול להעלות את דמי השכירות. מס ריבוי דירות לא יגרום לשינוי משמעותי בשוק, כי מבחינת תמריצים והתנהגות רציונלית של בעלי הדירות עדיף להם להפנים את נטל המס או לגלגל אותו לשוכרים, מאשר למכור ולשחרר את דירתם לשוק. הדבר גם ייצור קשיים בשוק השכירות, בין בצורה של צמצום היצעים ובין בעליות מחירים".

     

    במקביל, צפויה גם האופוזיציה להגיש היום בג"ץ נגד ההליך שבו התקבל החוק בוועדת הכספים. בראש המהלך עומד ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני. "זה בג"ץ נגד מעשה הבריונות של הקואליציה", אמר אמש רוזנטל. "ח"כ שלקח חלק בהליך הזה הוא כמו רופא שנכנס לניתוח בלי לקרוא את גיליון המחלה".

     

    ofer-pt@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 24.12.16 , 21:41
    yed660100