טעימה מהולנד

מסעדה איטלקית בבעלות ישראלית, המבורגרים ענקיים כמו באמריקה, מטבח סורינאמי עם השפעות אינדונזיות, ופלאפל לצד מרק יפני בשוק של רוטרדם • מי אמר שאין מה לאכול בהולנד

אחת מקלישאות חו"ל החביבות במיוחד קובעת ש"אין מה לאכול בהולנד". זה היה נכון אולי בשנות ה־70, כשהישראלים רק גילו את קסמיה של אמסטרדם והתחילו להגיע אליה בהמוניהם. אבל בעשורים שחלפו מאז נפתחה הולנד לגלי הגירה גדולים, שהעשירו מאוד את ההיצע הקולינרי שלה; במיוחד באמסטרדם, אבל לא רק. היום הולנד מציעה מגוון אדיר של אפשרויות קולינריות — החל במסעדות מפוארות של שני כוכבי מישלן ועד מסעדות קטנות ודוכני רחוב של מהגרים המציעים גם אוכל טורקי, סורינאמי, רוסי, אסיאתי ואפילו ישראלי. יצאנו למסע שבו ניסינו להתחקות אחרי טעמיה של הולנד העכשווית, ומצאנו אותה מגוונת ומסעירה. הנה רשמינו והמלצותינו.

 

1

בוא אלינו ללאונג'

 

באמסטרדם עצמה אפשרויות האכילה כיום כמעט בלתי־מוגבלות. האופנה האחרונה היא של לאונג'ים הנפתחים במלונות פאר ומאפשרים גם למי שאינם לקוחות המלון ליהנות מהם. הלאונג' הוא בעצם מרחב פתוח – מעין לובי מורחב ומעוצב להפליא – בדרך כלל עם חלונות גדולים מאוד המשקיפים אל חלק מסוים של העיר. לאורך הקיר הנגדי פועלים בר ומסעדה, שאפשר לאכול או לשתות בהם בכל שעות היום, החל מארוחות בוקר משובחות ועד לדרינקים ליליים מאוחרים, אחרי ארוחת הערב.

 

Trattoria Panini Leiden
Trattoria Panini Leiden

 

 

לאונג' מפואר כזה תוכלו למצוא במלון W, בסמוך לכיכר הדאם. המלון, שאותו עיצבו האדריכלים הישראלים אירנה קרוננברג ואלון ברנוביץ, מרהיב ביופיו. הוא שוכן בשני בניינים עתיקים שנועדו לשימור: האחד נבנה ב־1908 ושימש כבנק, והאחר הוקם ב־1928 ואיכלס את משרדי הדואר העירוני. במשך עשור סירבה עיריית אמסטרדם להצעות שונות שהוגשו לה לחידוש בניין הדואר, והוא עמד ריק. מה ששיכנע אותה להפוך אותו למלון היה הרעיון להשתמש בקומת הגג שלו כחלל ציבורי — וזהו הלאונג' שבו מדובר.

 

כיום פועלת בו מסעדת הבשר "מיסטר פורטר", שמציעה גם ארוחות בוקר מדהימות ב־35 יורו. את פני הבאים למסעדה מקבל מקרר ענק ושקוף שבו נתחי בשר מיושנים מסוגים שונים. תפריט הערב כולל פיוז'ן מתוחכם של מסעדת בשר משובחת ואוכל אסיאתי, וכמה מהמנות אפשר לקבל בכלי הגשה מרכזי לחלוקה בין הסועדים.

 

ואם כבר הגעתם למלון הזה, גשו אל מסעדת "הדוכסית" המהממת, הנמצאת למטה, במה שהיה פעם האולם הגדול של בניין הדואר הישן. אם לא לאכול בה, אז לפחות לראות אותה. אל תופתעו מהתפריט הים־תיכוני. יצר אותו השף חיים כהן והוא נע בין איטליה, צרפת ויפו־ת"א. הקונספט הוא של מנות לחלוקה, בהן בין השאר קרפצ'יו חצילים, סשימי דג ים, ניוקי ברוטב ספיחה (עגבניות, שום ופלפל חריף), ניוקי עם חמאה לבנה וקוויאר, דג במלח, מרק דגים, ריזוטו עם בצל חום ופירות ים וביף וולינגטון. הכל טעים מאוד, אבל לא זול.

 

Y Hotel W Amsterdam, כתובת: Spuistraat 175, 1012 VN Amsterdam

 

 
גלי ההגירה העשירו את ההיצע הקולינרי. הבוצ'ר אמסטרדם THE BUTCHER | צילום: Franklin Heijnen/flickr
גלי ההגירה העשירו את ההיצע הקולינרי. הבוצ'ר אמסטרדם THE BUTCHER | צילום: Franklin Heijnen/flickr

 

 

2

המבורגר על הדרך

 

באווירה שונה לגמרי: אם אתם מסתובבים בעיר ובא לכם פתאום לנעוץ שיניים באיזה המבורגר טוב באמת, לכו לבוצ'ר — בר המבורגרים הנחבא בשוק בגדים ומזכרות גדול. האוכל כאן מעולה, אבל ההפתעה האמיתית היא בשעות הערב, כשבחלקו האחורי של המקום נפתח קוקטייל בר סודי לארוחות ערב ולשתייה אל תוך הלילה. וההמבורגרים, המוגשים כאן עם שלל רטבים ותוספות, לא פחות ממדהימים.

 

Y The Butcher, כתובת: Paleisstraat 14, 1012 RB Amsterdam. טלפון: 8113388 20 +31

 

 
גלי ההגירה העשירו את ההיצע הקולינרי. Trattoria Panini LeidenThe Netherlands  | צילום: יח"צ
גלי ההגירה העשירו את ההיצע הקולינרי. Trattoria Panini LeidenThe Netherlands | צילום: יח"צ

 

 

3

למי קראת קניבל?

 

עוד אופציה טובה לחובבי הבשר נמצאת ב"קניבל רויאל", מסעדה קטנה במרכז איזור התיירות של העיר. כאן אפשר לקבל את כל סוגי הבשר הידועים, כולל אסאדו, צלעות, המבורגרים ענקיים ואפילו סטייק בפיתה. המקום לא קטן, אבל אין סיכוי לאכול פה בערב בלי להזמין מקום עוד בשעות הצהריים.

 

Y Cannibale Royale, כתובת: Lange Niezel 15, 1012 GS Amsterdam. טלפון: 2120 218 20 +31

 

 
Trattoria Panini Leiden
Trattoria Panini Leiden

 

 

4

לבקר אצל ריאז

 

המטבח הסורינאמי הוא אחד הפופולריים בהולנד. משתקפת בו התערובת האתנית המשונה של המדינה הדרום־אמריקאית הקטנה, שהייתה במשך כמעט 300 שנה קולוניה הולנדית ונקראה גינאה ההולנדית. כיום חיים בסורינאם כחצי מיליון בני אדם, ואילו בהולנד חיים כ־300 אלף מהגרים סורינאמים.

 

המטבח הסורינאמי מבוסס על מוצרים דרום־אמריקאיים ומטבח הודי־אינדונזי עם השפעות אירופיות. ברחבי העיר אפשר למצוא כמה סוגים של המסעדות הקטנות והמלהיבות האלה: אם הבעלים ממוצא אינדונזי, האוכל חריף או לפחות פיקנטי. אם הוא דווקא מהצד הקריאולי, תמצאו אצלו הרבה דגים ואורז המוגשים על עלי בננה. במסעדת "ריאז" הקטנה הכיוון אינדונזי יותר. יש כאן דגים חריפים, מרק בוטנים מופלא ואפילו בירת ג'ינג'ר תוצרת בית. ובכל מקרה, מדובר בתחנה נחמדה בדרך לטיול בוונדלפארק, שבו מומלץ לבקר בלי קשר.

 

Y Riaz. כתובת: Bilderdijkstraat 193, 1053 KS Amsterdam. טלפון: 6836453 20 +31

 

 

למה לא הפי־הפי?

 

גם אם לא תאכלו בה כלום, כדאי להגיע למסעדת "הפי־הפי ג'וי־ג'וי" בשביל העיצוב, כי באמת מדובר באחד המקומות היפים בעיר. מומלץ להגיע בשעות הערב, כשהמקום הומה צעירים, אבל לא בלי להזמין מקום מראש, כדי לא להיתקע בחוץ. למעשה מדובר במסעדה המלקטת את המיטב מכל מטבחי אסיה: דים סאם ולחמניות באו ממולאות מהמטבח הסיני, מרקים תאילנדיים וקוריאניים, מטעמי קארי הודיים, ואפילו דגים חריפים בנוסח מאלזי. הביצוע טוב, כנראה בזכות העובדה שכל הטבחים בו הם באמת מהגרים אסיאתיים. המטבח ענקי, אז המנות מגיעות מהר, והמחירים לא בשמיים.

 

Y Happyhappyjoyjoy. כתובת: Bilderdijkstraat 158HS, 1053 LC Amsterdam. טלפון: 6433 344 20 +31

 

6

איטליה בליידן

 

אבל הולנד היא לא רק אמסטרדם. בהמלצת חברים יצאנו מהעיר כדי לאכול בטרטורייה "פָּניני", מסעדה איטלקית קטנה וחדשה בעיר ליידן (30 דקות מאמסטרדם). כשהגענו לשם הופתענו לגלות שבעל המקום הוא בחור ישראלי בשם מאיר, ירושלמי לשעבר, שחי כבר שנים רבות בהולנד, ואחרי ביקורים רבים באיטליה פיתח התמחות במטבח האיטלקי. אכלנו אצלו מרק מיניסטרונה מעולה, פסטות טריות המוכנות במקום, בהן רביולי במילוי פטריות ופטוצ'יני ברוטב אלפרדו, מרק מיניסטרונה וטירמיסו אלוהי.

 

Y Panini. כתובת: Doezastraat 41, 2311 HA Leiden. טלפון: 8949 542 071

 

7

שוק האוכל ברוטרדם

 

רוטרדם, חצי שעה בסך הכל ברכבת המהירה, שונה מאוד מאמסטרדם. במלחמת העולם השנייה הפציצו הגרמנים ללא רחם את מרכז העיר והנמל, 900 מתושבי רוטרדם נהרגו ו־80 אלף נותרו ללא קורת גג. אחרי המלחמה החליטו ההולנדים להפוך את רוטרדם למגרש המשחקים של הארכיטקטורה המודרנית, ומרכז העיר נבנה מחדש ומתהדר כיום בחזות עתידנית, בשונה משאר הערים ההולנדיות שלהן מראה מסורתי, המושתת על ארכיטקטורה עתיקה.

 

לרוטרדם כמה מוקדי משיכה תיירותיים, בהם גשר ארסמוס על נהר המז. מלבד המבנה המרשים, תלוי בינו לבין הגדה פסל סביבתי שתושבי העיר מכנים "חבל הכביסה". וגם: בניין הקונצרטים דולן, אצטדיון פיינורד, גן החיות בליידורפ, וכן מרכז העיר ומתחמי הקניות העצומים "ליינבאן" ו"קולסינגל".

 

אחד המבנים הבולטים בעיר הוא שוק האוכל המקורה (מרקטהאל) שנבנה בצורת פרסה. בשכבה החיצונית שלו נמצאות דירות מגורים, ובפנים תמצאו שוק מקורה מהגדולים בעולם, הגדוש בסחורה מקומית לצד אינספור סניפים של רשתות הולנדיות ודוכנים רבים שבהם אפשר לקנות מכל הבא ליד: סלטים, דגים כבושים, מרקי ראמן יפניים, פלאפל, שייקים של פירות וירקות, ומסעדות ים־תיכוניות, איטלקיות ואסיאתיות. נוכחות בולטת מאוד יש כאן למחלקת הקינוחים שתופסת את רוב דוכני השוק: ופלים, קרפים, גלידות ועוד מתוקים נפלאים.

 

ואם אתם כבר ברוטרדם, אל תוותרו על סיור ימי בנמל שלה, הנחשב לשני בגודלו בעולם אחרי נמל סינגפור. במהלך הסיור, הנמשך 75 דקות ונערך בספינה שקופה, ניתן לצפות בקו הרקיע של העיר עם המבנים המרשימים, ולאחר מכן לסייר במעגנים ובמספנות שבהם פועלת מערכת העברת סחורות מודרנית להפליא, המטפלת במאות אלפי מכולות מדי יום.

 

Y נקודת היציאה לסיור: Willemsplein 85, בבסיס גשר Erasmus. יציאות לשיט: כל השנה, 9־10 פעמים ביום, בשעות משתנות. מחיר: 12.50 יורו למבוגר, 7.50 יורו לילד (גילים 4־11)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים