גנרליות בלי מדים

ג'ני גורביץ' רואה בעבודה שלה שליחות, רעות גואטה מרגישה כמו לוחמת, עינת קליין מלאת סיפוק כשהיא רואה טיל פוגע במטרה, ואנני מוסקוביץ' מתרגשת מהעובדה שישראל הפכה למעצמה טכנולוגית. תכירו את מהנדסות התעשייה האווירית שאחראיות על תכנון וייצור מערכות הנשק המתקדמות ביותר של ישראל

הן לא נלחמות בשדה הקרב, אבל יש להן השפעה רבה על עיצובו. הן מעולם לא היו לוחמות חי"ר, אבל הן מכירות את כלי המלחמה של צה"ל יותר מכל גנרל. תכירו את מהנדסות התעשייה האווירית שאחראיות על תכנון וייצור מערכות הנשק המתקדמות ביותר של ישראל.

 

"אני מרגישה שליחות ואפילו ציונות להתעסק בפרויקטים שנוגעים לביטחון המדינה", אומרת ג’ני גורביץ (34), שמשמשת כמהנדסת מערכות מכ"ם במפעל אלתא באשדוד. "זאת גאווה גדולה לעבוד במקום שמאפשר לי להרגיש לוחמת בלי מדים שמסייעת להגן על המדינה", מסכימה גם רעות גואטה (35), אף היא מהנדסת, המשמשת כיום כראש מינהל ניהול האיכות במפעל מל”ט (מטוס ללא טייס) בחטיבת כלי הטיס הצבאיים בתעשייה האווירית.

 

גורביץ, נשואה ואם לשני ילדים, היא בוגרת לימודי הנדסת חשמל באוניברסיטת באר־שבע, וגואטה — נשואה ואם לארבעה — היא בוגרת לימודי הנדסת איכות בטכניון. לשתיהן יש תואר שני במינהל עסקים, ושתיהן הצליחו חרף גילן הצעיר להשתלב כמהנדסות מובילות בפרויקטים פורצי דרך ומסווגים שמסייעים לשמור על כוחו של צה"ל כצבא החזק באזור — האחת בתחום המכ"מים והשנייה בתחום המל"טים.

 

"אני חריגה בנוף בשל גילי הצעיר וגם בשל העובדה שאני אם לארבעה ילדים קטנים", אומרת גואטה, שאחראית על 40 עובדים. "אני מרגישה שאני עובדת בחזית הטכנולוגיה. התעשייה האווירית נוגעת בהמון תחומים — חלל, תקשורת, לוויינים וטילים — ודי אם נזכיר את מערכת כיפת ברזל כדי שיבינו את מקומנו בשיא הטכנולוגיה והחידושים בעולם. העבודה שלי היא כל הזמן לחשוב על פתרונות”.

 

אנני מוסקוביץ . ראש תחום תוכנה במפעל טילים
אנני מוסקוביץ . ראש תחום תוכנה במפעל טילים

 

 

"אמא בונה טילים"

 

אחת ממערכות הנשק החשובות שפותחו בארץ בשנים האחרונים היא מערכת ברק־8, המיירטת באמצעות טיל מתקדם מגוון איומים. בישראל היא תותקן בספינות חיל הים, כולל בספינות הסער־6 החדשות שנבנות בגרמניה, ותאפשר להן להגן על עצמן ועל אסדות הגז גם מפני טילי שיוט מהירים, כמו ה"יאחונט" הרוסי שרכשה סוריה ועלול להגיע לידי חיזבאללה. המערכת פותחה בשיתוף פעולה יוצא דופן עם הודו, שתתקין אותה בספינות הצי שלה, וגם רוכשת גרסה יבשתית שלה. מעבר להישג הטכנולוגי, מדובר גם על מערכת שנמכרה כבר במיליארדי דולרים, ואמורה להיות אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של התעשייה האווירית בשנים הבאות.

 

את ברק־8 פיתחו ומייצרים בחטיבת הטילים והחלל של תע"א. "נהיינו מעצמה בתחום מערכות ההגנה האווירית, ויש לי הרבה סיפוק ותחושת שליחות להיות חלק מזה", אומרת ד"ר עינת קליין, ראש תחום הנדסת מערכות הגנה אוויריות במפעל הגנה אווירית בחטיבת טילים וחלל בחברה. "מדובר במערכת שלא רק תגן על ספינות חיל הים ועל הנכסים הימיים של מדינת ישראל, אלא גם הפכה למוצר יצוא מצליח. עבדתי במהלך הקריירה בחברה בבית תוכנה אזרחי, וכאן העבודה הרבה יותר מאתגרת, גם ברמה המקצועית וגם ברמת הייעוד שלה. אין כמו לראות טיל פוגע במטרה ולדעת שהיה לי חלק בזה".

 

קליין (41), אם לארבעה, למדה פיזיקה ומדעי המחשב באוניברסיטת בר־אילן ומחזיקה בתואר שלישי בפיזיקה. "כבר בתיכון למדתי פיזיקה. לא הטרידה אותי השאלה כמה בנות יהיו איתי בכיתה. הלכתי עם הלב. הטריד אותי רק שיהיה לי מעניין. פעם עוד הייתה סטיגמה למקצועות כאלה, היום זה כבר לא קיים. אצלנו במפעל יש מהנדסות מערכת ראשיות של מגה־פרויקטים".

 

ג’ני גורביץ. מהנדסת מערוכות מכ"ם באלתא אשדוד
ג’ני גורביץ. מהנדסת מערוכות מכ"ם באלתא אשדוד

 

 

בניגוד לעבודה בחברה אזרחית, ד"ר קליין לא תמיד יכולה לספר בבית איך עבר עליה היום במשרד, אבל מוצאת את הדרכים לחלוק. "אני לא יכולה לדבר על הפרטים, אבל רוח הדברים מגיעה הביתה, וזה אחד הדברים הכייפיים. הילדים גאים, וככל שהם גדלים הם גם מבינים יותר במה מדובר. כשהם היו קטנים זה 'אמא בונה טילים בעבודה', היום הם כבר מבינים יותר את האתגר בתכנות ובאלגוריתמיקה".

 

אנני מוסקוביץ', ראש תחום תוכנה במפעל הטילים, עושה כל יום דרך ארוכה במכונית מהבית בבאר־שבע למפעל שבמרכז הארץ. מוסקוביץ' (בת 45, אם לשניים), היא בוגרת תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני במערכות מידע, שניהם מאוניברסיטת בן־גוריון, וכאמור לא האישה הבכירה היחידה במפעל. "30 אחוז מאנשי ההנדסה אצלנו הן מהנדסות, ואני מקווה שהמספר הזה יגדל", היא אומרת. "כדי שישראל תישאר מעצמה טכנולוגית, צריך גם שכמה שיותר בנות ייחשפו לתחום הזה, כבר בתיכון ובטח שבתארים הראשונים באוניברסיטה. נשים צעירות שבוחרות כיוון בחיים צריכות לדעת שבמקצועות ההנדסה יש תועלת רבה, וגם הרבה עניין. בניגוד לדימוי שיש לחלק מהאנשים, יש גם המון מקום ליצירתיות".

 

קרה שנתקלת בהרמה גבה, מה עושה אישה בתפקיד בכיר בפיתוח מערכות לחימה?

 

"לקוחות בארץ מגיבים מצוין, אבל קרה לי בעבודה מול לקוח בחו"ל שקודם שאל בת כמה אני, מה הרקע שלי ומה עשיתי בעבר. מובן שלא היה לו נעים לשאול אותי ישירות. את כל הבדיקות הוא עשה מול המנהלים שלי, לפני שהתחלנו לעבוד ביחד. אבל אחרי שקיבל הסברים ולמד להכיר אותי, הרגשתי את ההערכה. וכשעברתי לפרויקט אחר, הוא מאוד הצטער שעזבתי". •

 

ד"ר עינת קליין. ראש תחום הנדסת מערכות הגנה אוויריות
ד"ר עינת קליין. ראש תחום הנדסת מערכות הגנה אוויריות

 

רעות גואטה . ראש מינהל ניהול האיכות במל”ט
רעות גואטה . ראש מינהל ניהול האיכות במל”ט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים