yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 11.01.2017
    הטלפון נגנב? החברה תחויב להשבית אותו
    נלחמים בגניבות הסמארטפונים: מפעילות הסלולר יחויבו להוציא משימוש מוחלט כל מכשיר שידווח כגנוב
    ישראל וולמן ומאיר תורג'מן

    משרד התקשורת חובר למשטרת ישראל ביוזמה משותפת למניעת גניבות טלפונים סלולריים באמצעות הוצאתם מכלל שימוש מרחוק.

     

    החל מעוד חצי שנה יחויבו מפעילות הסלולר לחסום ולהוציא משימוש מוחלט כל מכשיר שבעליו ידווח עליו כגנוב. בנוסף, משטרת ישראל תקבל לידיה כלים ומידע, בסיוע חברות הסלולר, שיאפשרו לה מעתה לאתר בייתר קלות סלולריים גנובים.

     

    הרעיון העומד מאחורי המהלך הוא למנוע מהגנב להפיק רווח כלשהו מן הגניבה. נגנב לכם הטלפון? כל מה שתידרשו לעשות הוא לדווח על כך למפעילת הסלולר שלכם, ובמקביל להגיש תלונה במשטרת ישראל במועד הקרוב ביותר לאירוע הגניבה.

     

    החיוב של המפעילות מתבצע באמצעות הוספת הדרישה ברישיונות המפעיל הרשמיים שלהן. כדי לאפשר להן להיערך לכך, יחול הנוהל רק החל מעוד ששה חודשים. עם זאת, ל"ממון" נודע, כי מדובר בנוהל שמפעילות הסלולר בארץ מיישמות כבר ממילא בכל מקרה של פניית לקוח המבקש לחסום את מכשירו הגנוב.

     

    בעבר לא חויבו החברות להשבית אוטומטית גם את המכשיר, ובמשטרה האשימו אותן כי הדבר משתלם להן. בראיון ל"ידיעות אחרונות" בפברואר 2013 אמר נצ"מ איציק גטניו, אז קצין חקירות ומודיעין של משטרת מחוז ת"א: "אתה שם במכשיר הגנוב כרטיס SIM חדש. עכשיו אחד הפך לשניים. מי הרוויח? החברה. מה היא הרוויחה? שיחות. המכשירים לא מעניינים אותן".

     

    מבחינה טכנית, כדי לנתק מכשיר סלולרי ולהשביתו משימוש נדרשות שתי פעולות: הראשונה — ניתוק מרחוק של כרטיס ה־Sim במכשיר הגנוב. השנייה — השבתת פעילות המכשיר עצמו לאחר שהכרטיס הוצא ממנו, כך שלא ניתן יהיה להפעילו באמצעות כרטיס סים אחר.

     

    כדי לבצע את הפעולה השנייה, השבתת המכשיר, צריכה מפעילת הסלולר לדעת את "תעודת הזהות" הייחודית שלו: מדובר במספר בן 15 ספרות המכונה IMEI והוא ייחודי לכל מכשיר אלקטרוני. את המספר הזה "שואבת" כיום כל מפעילת סלולר באמצעות מערכות הקליטה מכל סלולרי הפועל ברשת שלה, והוא מאוחסן במאגריה. לפי הנוהל החדש, כאשר נגנב מכשיר, מחוייבת המפעילה להעביר את מספר ה־IMEI שלו לכל המפעילות האחרות בארץ – ואלה נדרשות לדאוג לכך שכל "שידוך" בין המכשיר הגנוב לבין סים שלהן ייפסל מיד, כך שבפועל לא יתאפשר לגנב לעשות בו כל שימוש סלולרי בארץ.

     

    עם זאת, יש לציין כי מעבדות פירטיות בישראל יודעות לנטרל גם את חסימת ה־IMEI הזו, או לצרוב במכשירים מספר IMEI חדש לחלוטין. בכל מקרה, מכשירים שייגנבו בארץ לא יהיו חסומים בחו"ל, כיוון שבנוהל החדש לא נכללות גם מפעילות בינלאומיות.

     

    במקביל לחסימה, נקבעו עתה כללי עבודה שיאפשרו למשטרה קשר ישיר עם חברות הסלולר, שיאפשר, למשל, את איכון מיקומו של מכשיר גנוב, לפי הצורך.

     

    israelwu@yediot.co.il

     


    פרסום ראשון: 11.01.17 , 22:03
    yed660100