yed300250
הכי מטוקבקות
    גיא מורד
    ממון • 17.01.2017
    ריבים מדור לדור
    הקמתם עסק משגשג, צברתם רכוש רב וכעת הגיע הזמן להעביר את הניהול לדור הבא • איך תבטיחו שזה יתבצע בצורה חלקה בלי סכסוכים מרים במשפחה: מדריך
    ליטל דוברוביצקי

    איך מחלקים את ההון לדור הבא במשפחה? בעלי עסקים רבים שצברו רכוש רוצים לוודא שבחייהם או לאחר מותם העסק והרכוש יעברו לילדיהם בצורה חלקה. הכנו מדריך לחלוקת הנכסים במשפחה באמצעות עו"ד אלון רון ממשרד ורדי־לשם־רון.

     

    עו"ד אלון רון
    עו"ד אלון רון

     

    האם ניהול ההון המשפחתי רלוונטי רק לאנשים אמידים במיוחד?

     

    לא. גם אנשים "מהיישוב", שצברו רכוש ומנהלים עסק משפחתי, ייתקלו פחות או יותר באותן בעיות ודילמות משפחתיות שבהן ייתקלו משפחות שבבעלותן קונצרנים ועסקים רבים. גם אדם שהקים בית דפוס משגשג ומנהל אותו במשך 30 שנה, יעמוד מתישהו מול הצורך לקבל החלטות משפחתיות ועסקיות לא פשוטות בנוגע לעתיד בית הדפוס.

     

    למה חשוב לנהל הון משפחתי?

     

     

    הסיכון העיקרי להצלחת עסקים משפחתיים לשרוד נעוץ בקושי להתמודד עם היסוד הרגשי המשמעותי שמשפיע על קבלת ההחלטות בנושא. עו"ד אלון רון מציין כי ניהול עסק משפחתי והחזקת נכסים במסגרת משפחתית מושפעים ממידת הקרבה האישית של אלה שמשפיעים על קבלת ההחלטות, מחוסר הרצון להיתקל בבעיות רגשיות בתוך המשפחה שעלולות להוביל לפתיחת "תיבות פנדורה" וחשיפת "שלדים בארון", ומהחשש להסלמה על רקע אישי של מחלוקות שנראות פשוטות ופתירות מבחינה עסקית טהורה.

     

    לדבריו, "התעלמות מהבעיות האופייניות הללו עלולה להביא לתוצאות קשות עד כדי ירידה לטמיון של הרכוש מבחינה כלכלית ופגיעה קשה ביחסי המשפחה במישור האישי". עו"ד רון מציין כי עורכי הדין העוסקים בתחום מספקים ללקוחות הרבה יותר ממסגרת לניהול נכסים והשקעות: "עו"ד עשוי להידרש בין היתר לארגון המבנים התאגידיים המתאימים להחזקת הרכוש המשפחתי, לייעץ בתכנון המס האופטימלי ולהקים הגנות משפטיות על זכויות המשפחה ונכסיה. חשיבות מיוחדת יש ליצירת המנגנונים המשפטיים והכלכליים המתאימים להסדרת היחסים התוך משפחתיים בכל הנוגע לבעלות על העסקים המשפחתיים ולניהולם".

     

    איך לשמר את רכוש המשפחה?

     

    רו"ח אלון ברוידא, מחבר הספר "במשפחה שלנו זה לא יקרה! – על מה שמחבר משפחה, כסף רכוש ועסקים": "הגנה על רכוש משפחתי נעשית על ידי יצירת כללי משחק ברורים לכל בני המשפחה. אנו בונים גדר כדי שתהיה לנו אפשרות לסנן את אלה שמסתובבים מחוץ לבית ולקבוע מי ייכנס בדלת הראשית ואת מי נרצה לחסום. הגנה מפני ידוע/ה בציבור מחייבת יצירת מסמכים ברורים שיקבעו את גבולות המוסכם ויגדירו את רמת החשיפה הכלכלית של המשפחה למערכת היחסים עם הידועה בציבור. כל הורה שמבקש לגרום לכך שמפעל חייו יעבור לילדיו בתשלום מס מינימלי, חייב לברר היטב עם ילדיו בעודו חי מהם רצונותיהם ואם הם מעוניינים להיות שותפים לרכוש ולעסקים. שגיאות בתכנון המס עלולות להוביל למס של עד 30% משווי הרכוש המשפחתי – מס שכמה שיחות הבהרה יכולות למנוע אותו לחלוטין".

     

    אנחנו זוג בני 70 עם רכוש רב שצברנו מעסק משפחתי שעדיין פועל. עשינו צוואה. למה צריך תכנון של ההון המשפחתי?

     

    עו"ד רון: "צוואה היא מכשיר חשוב בתוך התהליך הזה אבל היא רחוקה מלהיות חזות הכל. אם צוואה היא לא חלק ממהלך כולל המשתף את בני המשפחה ונותן מענה לתחושות שלהם ולרצונות שלהם – היא הופכת להיות במקרים רבים נקודת פתיחה לסכסוכים משפחתיים קשים שלעיתים מגיעים להליכים משפטיים ומסכנים את אחדותה של המשפחה ואת עצם קיומו של העסק".

     

    מהי הדרך המתאימה לחלק רכוש לדור הבא?

     

    לדברי עו"ד רון, "הדרך המומלצת היא לגבש הסדר מוסכם על בני המשפחה, שאחד הכלים להוצאתו לפועל עשוי להיות צוואה. גיבוש הסדר כזה מחייב תשומת לב מיוחדת לצדדים האישיים והרגשיים של המחלוקות. אם ההידברות הפנים־משפחתית מנוהלת בצורה נכונה, השגת הסדר מוסכם, אפילו במנותק מתוכן ההסדר, היא בעלת משמעות חיובית עצומה ביחסי משפחה – לא רק בין הצדדים הישירים להסדר אלא גם לדורות שאחריהם, ומעניקה להם דוגמה מוחשית לדרך שבה מיישבים חילוקי דעות במשפחה".

     

    יש לנו עסק משפחתי ו־4 ילדים שחלקם מעורבים בעסק. אילו מודלים קיימים להעברת רכוש?

     

    עו"ד רון: "המודלים נעים על הציר שבין דמוקרטיה משפחתית המעניקה לכל בן משפחה זכות שווה בהחלטות ובניהול העסקים, דרך בחירת "בן/בת ממשיך/ה" המרכז את השליטה והניהול השוטף, לעיתים תוך פיקוח של מועצת מנהלים המורכבת מבני משפחה אחרים ושיתופם בהתוויית האסטרטגיה העסקית, ועד להפרדה מוחלטת של הבעלות המשפחתית מניהול הנכסים, הנמסר לגורמים מקצועיים חיצוניים. המנגנונים הם רבים ובמסגרתם ניתן גם להבטיח את מעמדם של המייסדים ולהותיר בידיהם סמכויות מגוונות".

     

    lital-do@yediot.co.il

     


    פרסום ראשון: 17.01.17 , 20:15
    yed660100