המקום שבו אנו צודקים
יהודה עמיחי המנוח, מגדולי משוררי ישראל, היה מפקד פלוגה במלחמת העצמאות ולחם במקומות המסומנים היום במפות עוטף עזה. שיריו הנפלאים יונקים מאותה מלחמה, שהייתה מלחמה קיומית. לא היו חילוקי דעות על כך שהיא הייתה מלחמה לחיים ולמוות שנכפתה על המדינה שזה עתה קמה. ביסוד שירי עמיחי נמצא סיפור היחלצותו מחשרת הסופה של השואה הסוגרת על יהודי אירופה. שלוש שנים בלבד חלפו מהשואה עד להקמת המדינה. לחרדה שמא המעטים שנותרו יושמדו גם הם היה בסיס.
עמיחי, קצין ומשורר, היה משוכנע שמלחמת העצמאות היא מלחמת אין ברירה, מלחמה שבה אנו צודקים. והנה, אחרי הניצחון הגדול במלחמה, שבה חשו הניצולים מהשואה שניצלו שוב, הוא מתבונן סביבו וכותב את אחד משיריו היפים ביותר. לשיר קרא "המקום שבו אנו צודקים", וכך כתב: "מן המקום שבו אנו צודקים/ לא יצמחו לעולם/ פרחים באביב/. המקום שבו אנו צודקים הוא רמוס וקשה/ כמו חצר/. אבל ספקות ואהבות עושים/ את העולם לתחוח/ כמו חפרפרת, כמו חריש/. ולחישה תשמע במקום/ שבו היה הבית/. אשר נחרב".
עוטף עזה הוא אסם התבואה של ישראל. רוב יישוביו קטנים, והחיים מתנהלים בקהילות מהודקות. במהלך שנים ארוכות של מוקשים, חדירות וטילי קסאם הם בנו מערכת חינוכית, תרבותית והשכלתית מהמפותחות בישראל. לא רבים מקרב שני מיליון תושבי גוש דן רבתי יודעים שכאשר הם מורידים את המים באסלה הם שולחים אותם לעוטף עזה, שם המתיישבים מפריחים במי הקולחין שלהם את אדמת המדבר. התוצרת חוזרת לגוש דן במגוון תבואות וירקות. אלה שמפריחים את שממת עוטף עזה הם, כדבר שירו של עמיחי, הצודקים.
מי שקשוב לקולות מוצא גם שם, "במקום שבו אנו צודקים," את הד קולו של עמיחי בדבר "ספקות ואהבות." בשני דברים אין למתיישבים ספקות: ביחס לסכנת המנהרות ולאהבת המקום. אבל ניתן לשמוע מהם גם את מה שעמיחי כינה "לחישות," המדברות על "המקום שבו היה הבית אשר נחרב."
בלב עוטף עזה נמצאת המכללה האקדמית ספיר, שבשנות קיומה ספגה רקטות שכוונו אליה. היא דגם מרתק של עוצמת החברה הישראלית בכך שלמרות מיקומה והתנהלותה היומיומית תחת אזעקות "צבע אדום," שנה אחר שנה, היא צמחה במהירות ועתה היא המכללה הציבורית הגדולה בישראל.
לוח שיש גדול של השיר "המקום שבו אנו צודקים" נמצא בחצר הקפיטריה שבה הסטודנטים בספיר שוהים בין השיעורים והאזעקות. אולי הכמיהה לצמיחת פרחים באביב הולידה את הרעיון להמיר את האימה של "צבע אדום" במסע בטבע בעונת הכלניות הנקרא "דרום אדום." בעוטף עזה מתחברים קהילות מתיישבים, מרכז השכלה גבוהה ואסם תבואה לאומי. מקום "רמוס וקשה" של צודקים שיש להם חרדות, ספקות ותקווה לעתיד טוב. שילובם יחד הוא תהילתם. √
מאמרו של פרופ' זאב צחור ז"ל, נשיא ומייסד מכללת ספיר, פורסם במדור זה בתום מבצע "צוק איתן". יהי זכרו ברוך

