שפה זרה: אסף מונד על 'אהבה מודרנית' של עזיז אנסרי

סמס אחד לבחורה בשם טניה, ככל הנראה שם בדוי - זה מה שגרם לקומיקאי האמריקאי ממוצא הודי עזיז אנסרי לצאת למחקר סוציולוגי על מהות האהבה בעידן המודרני. סמס אחד, עם הזמנה לדייט, שלא נענה - מהתקופה הפרה־היסטורית שלפני הווטסאפ, כשאי־אפשר היה עדיין לדעת אם ההודעה נקראה או לא. התוצאה של המחקר הזה, שבוצע על פני ארבע יבשות בסיוע הסוציולוג אריק קלייננברג, היא הספר 'אהבה מודרנית'.

 

מחקר סוציולוגי הוא לא בדיוק השלב הבא הטבעי בקריירה של אנסרי - הכוכב לשעבר של הסדרה המצליחה 'מחלקת גנים ונוף', הכוכב בהווה של הסדרה 'מאסטר אוף נאן' ואחד הסטנדאפיסטים המצליחים בארצות־הברית בעשור האחרון. אף על פי כן, מדובר בספר שאינו רק משעשע אלא גם מעשיר. למשל, כשאנסרי משווה בין תפקידן של מודעות השידוכים בעיתונים בשנות ה־70 בארצות־הברית לתפקיד של טינדר בקטאר כיום, בכל הנוגע לשחרור נשים מהסביבה הביתית הכובלת. או כשהוא מסביר למה הנטייה של הדור הצעיר לסיים קשרים רומנטיים בהודעות סמס יכולה להיות ביטוי לכנות ולאו דווקא לאטימות. לא בטוח שזה המחקר המעמיק ביותר שנעשה על טכנולוגיה ורומנטיקה, אבל הוא גם לא שטחי כפי שאפשר לחשוד שיהיה, והוא לבטח המחקר המצחיק ביותר שפורסם.

 

למעשה, השאלה המרכזית שעולה ממנו אינה תפקידה של הטכנולוגיה באהבה המודרנית, אלא תפקידו של אנסרי בחברה המודרנית. הספר, שפורסם בשלהי כהונתו של אובמה כנשיא ארצות־הברית, תואם את דמותו של אנסרי כקומיקאי חמוד שמתעסק בחיי היום־יום בתקופה שעיוורת לכאורה לגווני עור. יממה לאחר השבעתו של טראמפ לנשיא, לעומת זאת, אנסרי הופיע ב'סאטרדיי נייט לייב' עם מונולוג פתיחה לוחמני שהפך במהרה לוויראלי - נגד הנשיא שרואה אותו כ"בחור חום", נגד הגזענים הקטנים של ארצות־הברית שיוצאים מהחורים, ובעד המחאה של מיליוני נשים ברחבי העולם. אפשר להניח - ואולי גם לקוות - שהספר הבא של אנסרי יעסוק פחות בטינדר וסקסטינג ויותר באפליה ובפוליטיקה של מיעוטים. אולי הוא גם יהיה פחות מצחיק.

 

 

Aziz Ansari and Eric Klinenberg // Modern Romance ,2015

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים