דווקא בגרמניה: קומיקס שואה

תערוכה חדשה ומדוברת שנפתחה השבוע בפרנקפורט עוסקת בשואה בדרך לא שגרתית. "גם קומיקס מצליח להעביר את המורכבות של הנושא", אומרים האוצרים

השואה היא כבר מזמן לא טאבו בגרמניה, ועם השנים העיסוק בה מאבד מהחומרה והרצינות שאפפו אותו ופורץ למחוזות חדשים. את העדות הכי טובה לכך אפשר לראות בתערוכה "השואה בקומיקס", שנפתחה השבוע בפרנקפורט ומנסה לעסוק בנושא הטעון מזווית מפתיעה. התערוכה, שמציגה עשרה ספרי קומיקס מתקופות שונות, אינה מיועדת לילדים בלבד. אולם השאלה כיצד לשמור על הרלוונטיות של נושא השואה עבור דור חדש ומרוחק נמצאת ללא ספק ברקע.

 

"אנחנו כל הזמן בחיפוש אחר פורמטים חדשים ועדכניים שיוכלו לתת לנוער וגם למבוגרים מבט חדש על ההיסטוריה", אומר ל"ידיעות אחרונות" ד"ר מרון מנדל, מנהל המרכז החינוכי אנה פרנק, שבו מוצגת התערוכה. בין המוצגים נמצא גם קומיקס של יוצרת ישראלית, שעוסק בעקיפין בנושא השואה: עבודה של המאיירת רותו מודן מתוך "הנכס", רומן גרפי המתאר ביקור בפולין של סבתא ונכדתה.

 

את החיבור לקומיקס עשה לראשונה ספרו פורץ הדרך של ארט ספיגלמן "מאוס" בשנות ה־80, שמוצג גם הוא בתערוכה. בספר משוחח ספיגלמן עם אביו ניצול השואה על זיכרונותיו, שבהם מוצגים היהודים כעכברים והגרמנים כחתולים. "מאוס היה אולי סוג של פרובוקציה, אבל הדיון היום כבר לא איפה שהוא היה בשנות ה־80", אומר מנדל. "השאלה אם קומיקס לגיטימי כמדיום לתיאור השואה איננה בעייתית יותר. אם היוצר מצליח להעביר את הדקויות ואת המורכבות של הנושא, כל מדיום הוא אפשרי, כל עוד משתמשים בו בצורה שמכבדת את הנושא".

 

את השינוי בהתייחסות לשואה בחברה הגרמנית בעשור האחרון מרגישים אנשי הצוות של המרכז החינוכי יום־יום. "אנחנו רואים את זה אצל המבקרים שלנו, שמרגישים חופשי יותר להציג שאלות. נושא השואה עדיין רלוונטי לחברה הגרמנית, רק שבגלל המרחק הוא נהיה פחות טעון ויותר פתוח".

 

עבודה של רותו מודן מהתערוכה
עבודה של רותו מודן מהתערוכה

 

 

את התערוכה מלווה תוכנית חינוכית עם סדנאות ודיונים בנושא תרבות זיכרון אלטרנטיבית. גם מקומו של הקומיקס נדון במפגשים כמדיום שיכול להעשיר את הדימויים הוויזואליים של השואה. דימויים אלה שואבים בדרך כלל מתמונות שצולמו על ידי הנאצים, והקומיקס יכול להפוך את זיכרונותיהם של הקורבנות לוויזואליים ובכך להעצים אותם.

 

"לא רק היחס לשואה השתנה בשנים שחלפו מאז מאוס, גם הקומיקס כמדיום נתפס היום באופן רציני יותר", אומר אוצר התערוכה יאקוב הופמן. "היה לנו חשוב לבחור יצירות שמציגות פרספקטיבה ברורה ומעניינת".

 

"הקומיקס הופך את הזיכרונות לוויזואליים". מבקרים בתערוכה
"הקומיקס הופך את הזיכרונות לוויזואליים". מבקרים בתערוכה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים