מנצחים את המגבלות

כשתלמידי ליידי דייוויס עמל בירושלים ראו את הילדה הנכה מצליחה להתנייד לבדה בזכות כיסא הגלגלים שייצרו, הם התרגשו. והם לא היחידים. כל רשת עמל נרתמה לתחרות יוזמות למען אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. "החינוך לעשייה חברתית הוא תפיסת עולם אצלנו", אומרת רוית דום־עיני, מנכ"לית הרשת

חרי שביקרו בבית החולים אלי"ן וראו ילדה קטנה שאינה מסוגלת לנוע בכוחות עצמה מרותקת לכיסא גלגלים — החליטו תלמידי ליידי דייוויס עמל ירושלים להמציא רובוט שיסייע לילדה להניע את הכיסא באמצעות קולה בלבד. כשערכו ניסוי למערכת ההפעלה בבית החולים, והילדה לראשונה הצליחה להתקדם עם הכיסא לבד — ירדו מעיניה של אמה דמעות התרגשות.

 

באחרונה זכו התלמידים במקום הראשון (7,000 שקלים) בתחרות היזמות והחדשנות הארצית למען אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים של קבוצת עמל. "אנחנו רוצים להגיע כמה שיותר רחוק ולעזור לכמה שיותר ילדים", אומר עמיר אליהו, מחברי בקבוצה שיצרה את הפרויקט הזוכה. לצידם זכו במקום הראשון גם תלמידי בית הספר ליידי דייויס עמל תל־אביב על המצאת מקל נחייה חכם לעיוורים.

 

"העיקר זו התרומה לחברה הישראלית"
"העיקר זו התרומה לחברה הישראלית"

"יצרנו רובוט שמתחבר לכיסא גלגלים שיכול לסייע לילדים עם מוגבלות פיזית לנוע קדימה ואחורה לפי פקודות קוליות", מספרת ענת עמר, מכיתה י"א בליידי דייוויס עמל ירושלים. "כשהילד אומר 'קדימה', הכיסא נע קדימה. כשהילד אומר למעלה, הכיסא עולה למעלה והוא יכול להיעמד בכוחות עצמו. בתחילת השנה הלכנו לביקור בבית החולים אלי"ן, וחיפשנו מה חסר לילדים. ראינו שהרבה ילדים על כיסאות גלגלים זקוקים לעזרה כדי להתקרב לשולחן האוכל או כדי להתרומם בעצמם. הבנו כמה חשוב לאפשר להם להיות עצמאיים ולא להמתין עד שהגננות יגיעו אליהם".

 

"בכלל לא האמנו"

 

את הרובוט יצרו תלמידי מגמת האלקטרוניקה בעזרת מורה המגמה אופיר אליהו ומנהל בית הספר רפי אלפסי. "בנינו יחד אבטיפוס", אומרת התלמידה ענת עמר. "ראינו שזה באמת עובד ואז יצרנו גרסה חדשה של הרובוט — קל יותר ומעוצב יפה יותר. כשהגענו לבית החולים וראינו את הילדה הקטנה מתקדמת בזכותו בפעם הראשונה, שמחה כל כך, התרגשנו. נהדר לראות שאנחנו באמת עוזרים לילדים שזקוקים לעזרה. עכשיו, עם סכום הזכייה, נוכל להמשיך ולפתח את המוצר".

 

עמיר אליהו, שזכה יחד איתה במקום הראשון, מצטרף להתרגשות. "לא האמנתי שנגיע למעמד כזה, שנזכה לכל כך הרבה כבוד אחרי העבודה הארוכה והקשה", הוא אומר. "התרגשנו מאוד. היה גם מרגש לראות את רפי (מנהל בית הספר — נ"ב) מתרגש, כי הוא משקיע בנו המון".

 

רפי אלפסי, מנהל ליידי דייוויס עמל ירושלים, יזם את הביקורים של התלמידים בבית החולים אלי"ן. "רפי בוחר בילדים שהוא חושב שיכולים לעזור. הוא מחלק אותנו לקבוצות ואומר לנו, 'לכו עם מחברת ועט ותרשמו מה הבעיות שלהם'", אומר עמיר. "אחר כך נשב יחד ונראה איך אפשר לעזור".

 

"אנחנו לוקחים תלמידים שאין להם חוויות הצלחה מהעבר", אומר אלפסי. "אני כמעט מוחק את מה שהיה בעבר ומתחיל איתם מהתחלה — מציב להם רף גבוה, מאמין בהם, דורש מהם יותר, וכך מרים את הרמה הלימודית והחברתית. התלמידים לומדים לטפס במדרגות. ככל שאני דורש מהתלמידים יותר — הם מצליחים יותר. ובאמת התלמידים שלנו מגיעים לרמה של מהנדסים, ומגיעים לתפקידי מפתח בצבא ובאזרחות. משמח כמנהל לראות שאני קולט תלמיד שלא תמיד האמינו בו, וכאן, בזכות האמונה שלי בו, הוא מוכיח שהוא מסוגל ומגיע להישגים. לא פלא שאני מוצא בוגרים שלנו בתפקידים בכירים באזרחות".

 

הזכייה במקום הראשון ריגשה את אלפסי מאוד. הוא מבהיר שכל הפרויקט לא היה מתאפשר "ללא התמיכה הגדולה של קבוצת עמל. כל נושא היזמות והחדשנות הוא יוזמה של מנכ"לית הרשת, רוית דום־עיני. בשנים האחרונות רוית פתחה מספר מרכזי יזמות ברחבי הארץ וזה מוכיח את עצמו", אומר אלפסי.

 

געגועים לשמעון פרס

 

אירוע היזמות והחדשנות של קבוצת עמל התקיים בשבוע שעבר ב"מרכז פרס לשלום" והיווה את אירוע השיא של עשייה ארוכה ומרובת פרויקטים בבתי הספר השונים של הקבוצה. "החינוך לעשייה חברתית הוא תפיסת עולם אצלנו בקבוצה", אומרת דום־עיני, מנכ"לית קבוצת עמל, "תפיסה חינוכית וחברתית של רשת עמל שונה מתפיסת הלימודים של פעם — כשהיו מלמדים אותנו תיאוריות, שאחרי בחינת הבגרות התאיידו. אצלנו הילדים פועלים עם הידיים — למען ילדים ומבוגרים עם צרכים מיוחדים. מדהים לראות פרויקטים של ילדים בני 14 שתורמים ככה לחברה".

 

לדברי דום־עיני, האירוע היה אמור להתקיים בסוף חודש ספטמבר במעמד הנשיא התשיעי של מדינת ישראל, שמעון פרס, אבל נדחה בשל פטירתו. את האירוע כיבד בנוכחותו בנו של פרס, חמי. "התחרות תתקיים מדי שנה, והחל משנה הבאה תיקרא על שמו של הנשיא פרס", אומרת דום־עיני.

 

בכירים רבים בתעשיית ההיי־טק והמשק הישראלי הגיעו לאירוע הגמר התחרות לצפות בפיתוחים של התלמידים. שבעה מיזמים עלו לשלב הגמר: מכשיר אלקטרוני המסייע לחולי פסוריאזיס באמצעות שליטה על כמות הקרינה, שפותח על ידי תלמידי עמל בצפת; קיט משחקים לפיתוח מוטורי וקוגניטיבי, שפיתחו תלמידי עמל בחדרה; אפליקציה המסייעת לאנשים במצוקה להזעיק עזרה, פיתוח של תלמידי עמל שבח מופת תל־אביב; אפליקציה לתקשורת בין הורה לילד עם צרכים מיוחדים, פיתוח של תלמידי עמל בכסייפה; סט עיצוב משחקים לילדים מאושפזים ולקירות בתי החולים שפותח על ידי תלמידי עמל בבאר־שבע, ושני המיזמים שזכו יחד במקום הראשון. "התקווה שלי היא שבני הנוער יהיו היזמים והמנהיגים, אנשי המדע והטכנולוגיה שיתרמו בעתיד למדינת ישראל", אומרת דום־עיני.

 

גם אורן הלמן, סמנכ"ל שיווק ורגולציה בחברת החשמל ומייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה", גאה בפרויקט. "כמנהל בחברת החשמל, שחרטה על דגלה שילוב של עובדים עם מוגבלות כמדיניות של יו"ר הדירקטוריון", הוא אומר. "פרויקט כמו זה פותח לבבות של תלמידים לאוכלוסייה עצומה של אנשים עם מוגבלויות, שלצערי מופלית לרעה בישראל". •

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים