למה הכרטיסים יקרים

מי שירצה לקנות כרטיס להופעה של אמן מחו"ל יגלה שמחירי הכרטיסים התייקרו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, הרבה יותר מעליית המדד. האם עושים עלינו קופה?

הקיץ הקרוב אמור להיות עמוס בהופעות של אמנים בינלאומיים – רדיוהד, ניק קייב, הפיקסיז, גאנז אנד רוזס - אם למנות רק חלק. מי שירצה לרכוש כרטיס להופעות האלה ייאלץ להיפרד מכמה מאות שקלים. כרטיסים לרדיוהד, למשל, יעלו בארץ 479 שקל, לעומת כ־300 שקל בממוצע להופעה דומה במיאמי.

לא תמיד אלה היו המחירים. אם ב־1993 הייתם צריכים להקריב כ־80 שקל כדי לצפות בניק קייב, השנה תשלמו בין 234 ל־694 שקל. גם לפני עשרים שנה הופיע כאן ניק קייב, ואז היו מחירי הכרטיסים כמחצית ממחירם היום. לשם השוואה, מדד המחירים לצרכן עלה בעשרים השנים האחרונות ב־54%, כך שכרטיס שעלה 100 שקל לפני שני עשורים צריך לעלות היום 150־160 שקל. האם מישהו עושה עלינו קופה?

 

תפסיקו לקטר ותגידו תודה שהם מגיעים אלינו / רז שכניק

 

 

"המטרה שלנו כמפיקים היא למכור כמה שיותר כרטיסים. בחשבון פשוט, ככל שהכרטיס יותר זול, אנחנו נמכור יותר. אבל יש מציאות שנכפית עלינו", מסביר המפיק אודי אפלבוים, שהביא לארץ אמנים כמו ארט גרפונקל, ג'סטין טימברלייק וקווין עם אדם למברט ובקרוב יביא את רוד סטיוארט. "המציאות שאנחנו נאבקים בה יום־יום היא שמחירי האמנים עלו. הבאת אמן לישראל עולה הון תועפות. בשנים האחרונות ניסיתי, די בהצלחה, להוריד את המחירים באירועים שלי. לפעמים תוך סיכון שהמכירות לא יכסו את העלויות. המחירים מתיישרים, פחות או יותר, עם מה שקורה בעולם, ואנחנו סופגים על עצמנו את ההפרש ואת הסיכון".

 

 

איך אתה מסביר את העלייה של מחירי הכרטיסים בישראל?

אפלבוים: "צורת החיים השתנתה, הכל השתנה. הדבר הכי חשוב שקרה פה זו בגרות של הקהל הישראלי בד בבד עם התמקצעות תחום המופעים. המופעים נראים ומאורגנים הרבה יותר טוב מבעבר. הקהל הבין שזה חלק מהתרבות והוא צורך את זה. אם פעם היו הולכים למסעדת יוקרה ומשלמים 1,000 שקל, היום מעדיפים ללכת למופע. זה עניין של היצע וביקוש. הקהל הישראלי שינה את ההרגלים שלו ואני שמח על זה. לצרוך תרבות זה דבר חשוב".

 

 

ומה בכל זאת גורם לפערי המחירים בין ישראל לשאר העולם?

"נקודת הבסיס בעייתית. כשאמנית כמו מדונה מופיעה ביום ראשון בלונדון, ביום שני בברלין וביום שלישי בפריז - היא מסיימת מופע, מעמיסים משאיות ומתחילים מופע חדש. אם היא מופיעה בישראל - זה מינימום 3־4 ימים כדי לשנע את הדברים לפה. זה גורם להפסד של כסף. יש גם את נושא האבטחה שעולה לא מעט, ויש גם עלויות הביטוח של האמן, שנעשה בחו"ל ולא בארץ, וזה עולה לא מעט. אם הייתה עזרה, כמו קרן מטעם המדינה או גוף שיגן עלינו, זה היה נראה אחרת. המצב הביטחוני פה הוא לא כמו במדינות אירופה. ככל שההוצאות שלנו יקטנו, מחיר הכרטיס יקטן בהתאם. כולם מסתכלים על הצלחה של מופע, אבל לא מבינים שרוב המופעים לא מרוויחים בארץ. וכשאנחנו מפסידים - זה כסף פרטי שלנו. אם הייתה קרן שתומכת ועוזרת לנו, בעיקר במקרה של הפסד, מחירי הכרטיסים היו יורדים, ויותר הפקות היו מגיעות. הסיכון כרגע גבוה מדי".

 

 

מחברת ההפקות של שוקי וייס, שמביאה לארץ אמנים בינלאומיים רבים, נמסר: "לאורך השנים, בכל משא ומתן אנו דואגים לוודא כי מחירי הכרטיסים בארץ יהיו ראויים ככל האפשר. ולראיה, מחירי הכרטיסים להופעה של הפיקסיז בקיסריה מתחילים ב־199 שקל ושל ניק קייב ב־234 שקל. מדובר בשני מופעים שהקהל זוכה לראות כפי שלא ראה מעולם, מקרוב, בלי להידחס עם עוד עשרות אלפי אנשים, אלא במקומות ישיבה מסומנים וחוויית מופע ברמה הגבוהה ביותר. כדאי לזכור שישראל זה לא ממש מקום שהוא 'על הדרך' לאמנים, והעלויות כאן גבוהות מכל עיר אחרת בעולם. ועדיין אנחנו מצליחים להנגיש את המחירים לכל החפץ בכך".

gil–k@yediot.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים