נוקדים עם כוכבים

המיקום: בין ערד למצדה. תנאי הלינה: מאוהלים משפחתיים ועד חדרים ממוזגים. הפעילויות: טיולים במדבר יהודה, רכיבה על גמלים והכנת מרשמלו בעזרת קרני השמש. ברוכים הבאים לכפר הנוקדים

על הכביש המתפתל בדרום מדבר יהודה, בדרך המובילה מערד למצדה, מפציע לפתע כפר הנוקדים כנווה מדבר, נקודה זעירה קטנה ועטורת דקלים בישימון הצהוב הגדול שמקיף אותה מכל עבר. מבחינה גיאוגרפית, הכפר שוכן בבקעת קנאים: 338 מטר מעל פני הים, 8 ק"מ ממצדה ו־12 ק"מ מערד. והיובש פה מוחלט: מקסימום ארבעה ימי גשם בשנה. עם המזל שלנו, נפלנו על אחד מהם. אבל האם זה באמת גשם? לא ממש. יותר מין רסס של לחות שמרטיב קצת את האבנים והמכוניות. כשהגשם האמיתי מגיע, מתחילים השיטפונות.

 

אבל מרגע שחניתם ועברתם את שערי הכפר, התמונה משתנה לגמרי. הכפר המטופח מציע את כל סוגי המגורים: מאוהלים קהילתיים פשוטים המתאימים למשפחות גדולות שרוצות רק לישון יחד ולעשות על האש ועד לחדרים מטופחים עם מזגנים (אבל בלי טלוויזיה). חדרי האירוח מעוצבים בסגנון מדברי וכוללים חדר רחצה צמוד. פינות ישיבה מוצלות ממוקמות בין החדרים. פה ושם תלויים ערסלים המציעים מנוחה מושלמת, טווסים משוטטים בין החדרים ומי שרוצה יכול גם לצאת לטיולים — באופניים או על גבי גמלים וחמורים.

 

גם מבחינת האוכל האפשרויות פה מגוונות ומפתיעות. הן נעות מארוחת בוקר ישראלית פשוטה וטיפוסית עם פיתות, חביתה וסלט ועד לארוחת ערב מושקעת בסגנון חפלה בדואית מסורתית, המוגשת בחדר אוכל עשוי אבן, מעוטר בבדים ובשטיחים מסורתיים. וכשאכלנו, הופתענו לא רק מהשפע אלא גם מהטריות של כל המרכיבים — כמו במלון.

 

מסביב למדורה

 

פינות ישיבה בכפר הנוקדים
פינות ישיבה בכפר הנוקדים

 

 

הכפר הוקם בשנת 1991 על ידי יהורם רודד, שטייל ונדד עם הבדואים בסיני והתאהב במדבר. 1982, לאחר החזרת סיני למצרים, הקים רודד אוהל בבקעת קנאים כבסיס יציאה של סטודנטים ותיירים מחו"ל לטיולי זריחה במצדה.

 

השם "נוקדים" ניתן לכפר בגלל הבדואים רועי הצאן שגרים באזור, וחלקם אף עובדים בו. ואכן, הרעיון של מייסד המקום היה להקים כפר אירוח שישקף את אורחות החיים של הבדואים, ושבו המטיילים ישנים באוהלים ליד המדורה בלילה, ובבוקר נהנים מארוחת בוקר ישראלית מפנקת לפני היציאה לטיול.

 

בשלב הטיולים, אפשרות אחת היא רכיבה במסלול אופניים חביב ולא קשה מדי בן 7 ק"מ. המסלול סלול יחסית ומציע דיווש מעגלי בבקעת קנאים וחזרה לכפר.

 

בסך הכל יש בסביבה כ־17 מסלולי טיול מסומנים באזור בדרגות קושי שונות — החל מהליכה קלילה אל גבעת גורני (2 ק"מ) ועד טיול בנחל צאלים עליון, למיטיבי לכת במדבר (13 ק"מ). עוד מקום שכדאי להגיע אליו הוא מצפה אליה, הנמצא בראש גבעת גורני (441 מטרים מעל פני הים) וקרוי על שמו של רב־סמל איתמר איליה ז"ל, שנהרג באסון השייטת ב־1997 ואהב לטייל. מהמצפה נשקף נוף מרהיב לקניון נחל צאלים בצפון. מנגד נראית העיר ערד היושבת במרום רכס כידוד.

 

אנחנו טיילנו עם מדריך שלקח אותנו לבריכת צפירה, גב מים הנמצא באפיק נחל צאלים ומלא בדרך כלל לאורך כל השנה. הבריכה שימשה לפני אלפי שנים כמקור מים להולכי המדבר ובהמותיהם. המסלול שמוביל לבריכה מכפר הנוקדים מסומן בסימון שחור־כחול (מפת סימון שבילים דרום מדבר יהודה וים המלח), וההגעה אליו אורכת 3־4 שעות הליכה. אפשר גם להגיע ברכב עד לחניון הסמוך, ואז מדובר ב־20 דקות הליכה. זה מה שאנחנו עשינו, ונהנינו מאוד. מעל גב המים המשקיף לערוצו המתפתל של נחל צאלים שעליו נבנתה מצודה שהשגיחה עליו, ושרידי חומתה עדיין ניצבים שם.

 

אופני הפלא

 

אבל גם מי שטיולים במדבר הם לא בדיוק הקטע שלו יכול להישאר בכפר ולבקר בסדנה האקולוגית, שבה אפשר ללמוד איך רותמים את המשאב הכי נפוץ במדבר — השמש — ליצירת אנרגיה. בסדנה תוכלו להתנסות בהכנת פופקורן וצליית מרשמלו בעזרת צלחות סולריות, בדיווש במקום על אופני פלא שמייצרים שייק פירות צונן, ובציור על עץ באמצעות מסך טלוויזיה ישן שהפך ל"קרן לוהטת" המדגימה את כוח השמש.

 

אפשר גם סתם להסתלבט באוהל המוצל ולראות איך הבדואים קולעים סלים מסנסני דקלים או אורגים שטיחים ויריעות בד אחרות (מחיר הסדנה: 45 שקל למשתתף, בתיאום מראש).

 

• לפרטים: 9950097־08 או 053-7933397, kfar@khn.co.il

 

 

מדינה אוכלת יזמיה

 

כפר הנוקדים הוא מפעל תיירותי המספק כיום יותר מ־100 מקומות עבודה קבועים לתושבי ערד ולבדואים הגרים בסביבה. אבל הנתון המרשים הזה כנראה לא מספיק עבור הרשויות כדי להכשיר את המקום ולהעניק לו את האישורים והשירותים המגיעים לו. למשל, אספקה שוטפת של מים וחשמל, כך שהכפר נאלץ לדאוג לעצמו גם בשני התחומים הקריטיים האלה.

 

בדרך כלל התירוץ של הרשויות, המסרבות באופן גורף לאשר יוזמות פרטיות בתחום התיירות, היא חריגה מהתב"ע (תוכנית בניין עיר) או היעדר אישור לשינוי ייעוד של קרקע חקלאית. אבל כשמדובר בפיסת המדבר השוממת שעליה הוקם הכפר, מדינת ישראל צריכה לשאת אנשים כמו יהורם רודד על כפיים ולהעניק להם כל תמיכה אפשרית. במקום זה היא נלחמת בהם כאילו היו אחרוני הפולשים.

 

וגם כשהליכי האישור יוצאים סוף־סוף לדרך, הם נמשכים שנים ארוכות שבהן היזם ומפעלו תלויים על בלימה. מדן ועד אילת, עשרות יזמים קטנים בתחום תיירות הפנים נמצאים באותו מצב. וזה באמת לא היחס שמגיע לאנשים הטובים האלה.

 

מעיריית ערד נמסר בתגובה: "עד לפני כשנה היה המקום תחת אחריותה המוניציפלית של המועצה האזורית תמר. אז נעשו חילופי שטחים בין המועצה ועיריית ערד, כך שהאזור שבו נמצא כפר הנוקדים עבר לשטחה של ערד. מיום קבלת האחריות מסייעת העירייה לכפר הנוקדים להשלים את כל הפערים הקיימים בשטח: קידום התב"ע מול המינהל, קידום קו החשמל מול חברת החשמל, ואישור למתקן מים מיוחד על מנת לעמוד בדרישות הכבאות. אנשי הכפר יוכלו להעיד על כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "נוקדים עם כוכבים"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים