המחלצות
אחרי טייסות הקרב, מפקדות החי"ר ולוחמות האיסוף הקרבי — החיילות פורצות עוד תקרת זכוכית בצה"ל • שש בנות ראשונות משתתפות בימים אלה בקורס של היחידה ללוחמה בטרור, שיכשיר אותן לחלץ פצועים בסנפלינג ולהדריך לוחמים • "זה כבוד גדול לדעת שצה"ל מפקיד בידינו את האחריות להכשיר את הלוחמים הכי מובחרים שלו", אומרת טוראית אופיר שמואלוב
הן מטפסות, גולשות בחבל ומצילות לכודים ופצועים במצבי חירום: תכירו את שש המחלצות הראשונות ביחידה ללוחמה בטרור.

שש חיילות התחילו לפני שבועיים קורס טג"ח (טיפוס, גלישה, חילוץ), שנפתח בפעם הראשונה גם לבנות. מסיימי הקורס היוקרתי, שיימשך שמונה חודשים, ידריכו אחר כך את לוחמי היחידות המובחרות והמסווגות ביותר בצה"ל באימוני לוחמת טרור ובפעולות חילוץ והצלה באזורים הרריים ועירוניים.
במסגרת הקורס יעברו משתתפי הקורס — תשעת הבנים ושש הבנות — תרגילים בתנאים שטח שונים ברחבי הארץ שידמו חילוץ אזרחים או לוחמים במקרה הצורך, בזמן שגרה ובעת חירום. השתתפות הבנות בקורס תחייב אותן להתחייב לשירות סדיר של שנתיים ושמונה חודשים, ממש כמו החיילים (ושמונה חודשים יותר משירות של חיילות).
"אני שמחה שנפלה בחלקי ההזדמנות להיות במחזור הראשון של צוות מעורב בטג"ח", אומרת טוראית אופיר שמואלוב, שהייתה בין אלה שהצליחו להתקבל לקורס היוקרתי. "אין לי ספק שחובת ההוכחה מוטלת עלינו, הבנות, ואני מקווה שנעמוד בציפיות. אני מאוד רוצה לצלוח ולסיים את ההכשרה המאתגרת והמעניינת הזו".
כל משתתפי הקורס הם חיילים וחיילות שמכירים את מקצוע הטיפוס ואוהבים אותו. הבנות שהתקבלו מבינות שההשתלבות שלהן תקבע הרבה לגבי שילוב בנות נוספות במחזורים הבאים של הקורס. "מדריכת טג"ח זה תפקיד שדורש מקצועיות, הבנה, יכולת פיזית ואחריות על חיי אדם", מוסיפה טוראית רות יצחקי. "אני מרגישה כבוד גדול להיות חלק מהמסלול הזה, ובמיוחד בקורס הראשון שמשלב נשים. אני מקווה לא לאכזב אף אחד. ההכשרה שלנו לא צפויה להיות קלה, אבל אני בטוחה שנעמוד בזה בגבורה ונכשיר בהצלחה את לוחמי העילית של צה"ל לבצע עבודה מושלמת. יש לנו אחריות לא פשוטה על הכתפיים, ואנחנו מודעות לכך".
"הייחוד בתחום הטג"ח הוא היותו התחום היחיד בצבא שמתעסק בכל הנושא של טיפוס, גלישה בעזרת חבלים וחילוץ ממתארים מורכבים", מסביר רס"ן ש', ראש מדור לוחמה תת־קרקעית בלוט"ר (היחידה ללוחמה בטרור). "בסופו של דבר, הבנות והבנים יבצעו את עבודתם בגובה 80 מטר מעל הקרקע, כשהם אחראים לביטחונם של הפצועים או של המתאמנים. העבודה צריכה להיות מקצועית ובטוחה ללא פשרות. המסלול שמשכו כשנה עובר בכל הארץ — מצוק מנרה בצפון דרך מגדלי עזריאלי בתל־אביב ועד הרי אילת — גם מבחינת שטחי האימון וגם מבחינת המתארים שאותם הם צריכים ללמוד".
"תחום הטג"ח אמון על פתרון בעיות גובה ועומק בכל צה"ל וכן ביחידות החילוץ של משטרת ישראל. אחרי בדיקה מעמיקה למדנו שלבנות יש הרבה מה לתרום בפיתוח התחום, ולכן החלטנו לפתוח את הקורס גם לבנות. במסגרת הקורס כולם, בנים ובנות כאחד, עולים על החבל ובגובה רב, דבר הדורש מיומנויות חבל אישיות וצוותיות, יכולת לפתור תקלות מורכבות ועבודה בתנאים מגוונים וקשים. בנוסף, במסגרת המסלול החיילים ילמדו להדריך ולפקד, כיוון שיהיה עליהם להכשיר לוחמים וכן לפקד על אימונים ועל כלל צוותי החילוץ בעת אירועי אמת".
"אני גאה להיות מחלוצות המחלצות ביחידה", מסכמת טוראית שמואלוב. "בעיניי זו פריצת דרך עבור נשים בכלל ועבורי בפרט להיכנס ליחידה הזו ולדעת שצה"ל מפקיד בידינו את האחריות להכשיר את הלוחמים הכי מובחרים שלו".

