מאני טיים
מבול ההופעות מחו"ל הצפוי בישראל בקיץ הקרוב שובר שיאים בסכומים שיקבלו האמנים. כמה צריכים המפיקים למכור כדי להרוויח, איך הגיב ניק קייב לבהלת הכרטיסים, איזה סכום דורש ברונו מארס כדי לבוא ומה קורה בגזרת בריטני ספירס וג'ניפר לופז
כל אחד רוצה לשלוט בעולם, קבעו טירז פור פירז אי שם באייטיז, ברוכים הבאים לחיים, אין פנייה חזרה. יותר מ־100 מיליון שקל יתגלגלו הקיץ בשוק ההופעות הבינלאומיות, כל אחד רוצה לשלוט בו, ברוכים הבאים לישראל. השילוב בין קרבות המפיקים מצד אחד והעלויות המיוחדות שמציב השוק הישראלי לאמנים הזרים מצד שני, הביא את סכומי ההשקעה בשוק לשבירת כל השיאים בקיץ הקרוב. גם רשימת האמנים המפוארת תנציח כנראה את 2017 כשנה הטובה ביותר ליחסינו עם האמנים הבינלאומיים. בדיקת '7 לילות' מגלה את המספרים שמאחורי ההופעות, את הסיכויים לרווחים וגם את החזיתות המעניינות שמתנהלות תוך כדי תנועה.
עד כמה הסכומים גבוהים? "ברור שיש מי שהגזימו בתשלומים גם הפעם", אומר המפיק שוקי וייס, שמביא לארץ השנה את ניק קייב והפיקסיז, "אבל אני גם חושב שאותם מפיקים באמת משוכנעים שהם יכולים להרוויח. בארץ מציעים לאמנים יותר כסף מאשר במקומות אחרים, גם בגלל שהאגו של המתחרים בשוק קטן, אבל בעיקר כי האמנים הזרים לא ממהרים לבוא לישראל, שלא עומדת בכלל בתחרות מול העשירייה הפותחת בעולם. זה מתבטא במחירים".
"מצד אחד זה מבורך, מצד שני זה מטורף", אומר המפיק גדי אורון. "זה אולי הקיץ העמוס ביותר שאני זוכר, ואני בעסק מ־1985. בינתיים אני נמנע ממופעים בפארק למרות שיש לי אפשרויות. ההסבר פשוט: הפוטנציאל בארץ לא יותר גדול מעיר בינונית באירופה. כלומר, קח 100־150 אלף איש שרוצים לראות קונצרט רוק. עכשיו, כמה אתה יכול להעמיס על בנאדם שחי על משכורת ממוצעת? עלות של כרטיס למופע, פלוס בייביסיטר וחניה, זה 1,200 שקל מינימום לזוג. מי יכול להוציא 3,600 שקל בעונה אחת רק על הופעות?"
"השוק עובר מהפכה כי מפיקים זורקים מחירים ונותנים לאמנים שכר שאי־אפשר לעמוד בו", אומר המפיק יואב צמח, שמביא השנה את קליף ריצ'רד, "זה לא הגיוני. לדעתי יהיו נפילות קשות הקיץ לכמה מפיקים. אלה לא הימורים של עשרות אלפים או מאות אלפים אלא של מיליוני שקלים".
דוגמאות להשתוללות?
"הצעתי לברונו מארס 1.3 מיליון דולר. אנשיו חזרו אליו אחרי כמה ימים ואמרו שיש הצעה מהארץ של קרוב ל־3 מיליון. ברונו מארס שווה סכום כזה? לא יודע. סלין דיון מנהלת כבר שנים מו"מ עם מפיקים פה. הצעתי בעבר מעל 2 מיליון דולר, אמרו לי, 'אדוני, יש הצעה של מעל 4 מיליון דולר'. פרשתי מיד. רציתי להביא את דיאנה רוס למנורה מבטחים. ביקשו 750 אלף דולר, שזה מחיר פסיכי להיכל. בוא נראה אם אחרים יתאבדו על זה. אני לא מוכן להתאבד".
האמנים הזרים מקבלים בישראל לפעמים פי 4־5 ממה שהם רגילים לגבות בחו"ל. יש כמה סיבות. למשל, הפחד התמידי מביטול. "אמן כמו ג'סטין ביבר, שהולך לאצטדיון במינכן מקבל מיליון דולר, גג מיליון וחצי", אומר אורון, "אבל לנו יש מאניה שקשורה בביטולים ובאי־הסכמות להגיע, ולכן אנחנו נותנים פרמיה של לא לבטל".
הסיבה השנייה היא הלוקיישן. ישראל מצריכה מאמץ מיוחד. "אלה מאמצי שינוע והובלה שלא קיימים בכלל באירופה", מסביר וייס. "בוא ניקח את אלטון ג'ון", מפרט אורון, "יש לו כל יום או יומיים מופע באירופה. אחר כך נכנסים כולם לאוטובוסים, למעט אלטון ומקורביו, ונוסעים לעיר הבאה. זה טור שיש לו קצב הופעות של שלוש־ארבע בשבוע. לישראל אתה צריך יום אחד טיסות, יום שני הקמות, יום שלישי מופע, ואז מפרקים כל הלילה. ביום רביעי שוב טיסות. כלומר, כל התפוקה השבועית שלו נופלת על הופעה אחת. ואז החבר'ה האלה אומרים, 'אני צריך יותר כסף'".
סיבה נוספת היא הנדירות של ההופעות הגדולות בפארק, בהיבט של חברות התאורה והסאונד. ההופעה של ז'אן מישל ז'אר באפריל תהיה בולטת מהבחינות האלה. "כשאמרגן הולך לנהל טור באירופה, הוא סוגר עם חברה על חוזה לחצי שנה", מסביר גורם בשוק ההפקה הישראלי, "ואז אותה חברה מקבלת פחות לכל הופעה. אצלנו יש כמה מופעים בפארק לכל היותר, גם בקיץ כזה, ולכן חברה שמספקת הגברה או תאורה מזניקה את העלויות".
* * *
איך מתקדמות המכירות עד כה? לא רע בכלל, תודה. בקרב רוב הגורמים בשוק יש קונצנזוס שהמכירות של רוד סטיוארט וכנראה גם אירוסמית' עדיין לא במצב של נקודת איזון, נכון לשלב הזה, אם כי בשני המקרים המפיקים בטוחים שנשאר מספיק זמן כדי למלא את ההופעות. ג'סטין ביבר, רדיוהד וניק קייב מסתמנים כהופעות רווחיות מאוד, וגם גאנז אנד רוזס, האיחוד, במצב טוב. "התברר לנו שלג'סטין ביבר יש הרבה מאוד אוהדים בישראל", אומר עו"ד חגי שטרוויס, נציגו של מרסל אברהם שמביא את ביבר. "אני מקווה שהשוק יוכל להכיל את כל ההופעות. לגבי רובי וויליאמס, למשל, עוד לא החלטנו סופית אם נכון לעשות את ההופעה בקיץ הזה, למרות ששריינו את פארק הירקון בספטמבר".
אודי אפלבוים, שמביא את רוד סטיוארט, טוען שכולם ירוויחו: "זו שנה מדהימה בשוק הזה ועובדה שהקהל רץ וקונה כרטיסים לכל המופעים. זה מראה על נורמליות שהמדינה הזו אולי הגיעה אליה בהיבט הזה. אני לא בטוח בכלל שמישהו יפסיד".
"אנחנו נהנים מיבול טוב של מופעים", מסכים וייס. "ניק קייב מתקרב לסולד־אאוט בשני המופעים. הוא מאוד מבסוט מהעניין ואמר לי שלא חשב שיזכרו אותו ככה בישראל. גם הפיקסיז מתקדם מצוין, המופע הראשון נמכר והשני בקרוב יהיה סולד־אאוט. בחרתי להתרכז השנה בלהביא יותר אמנים שאני אוהב באופן אישי ולתת לקהל לראות אותם מקרוב".
וזה לא יותר מדי אמנים לשוק קטן?
"לא מאמין בעניין הזה של רוויה. זה לא משנה מה יש עוד מסביב, אם אתה אוהב את אותו אמן. כן יש חשיבות אם מגיעים שני אמנים גדולים שפונים לאותו קהל יעד ואז יש בעיה. דחיתי שני אמנים גדולים לשנה הבאה כי אמרתי, 'חבר'ה, על המשבצת שלכם יש פה כבר משהו. האמנים מבינים את זה'".
מי שאולי נקלעות להגדרה הזו של משבצת דומה, הן בריטני ספירס וג'ניפר לופז. מול ספירס נערכים מגעים מתקדמים, לקראת סגירה, כשקבוצת בלוסטון נראית כמתחרה המובילה, אבל גם הזאפה הגישו הצעה גבוהה. לופז סגרה כבר בשנה שעברה חוזה מול מפיקים ישראלים ועשויה לממש אותו הקיץ. ייתכן שסגירה עם ספירס תדחה שוב את הגעתה המבורכת, אבל לא מן הנמנע שבסוף שתיהן יופיעו. "האם בריטני שווה את הכסף שהצענו?" תוהה יוני פיינגולד מקבוצת זאפה, "אנחנו מאמינים שכן. אם אתה מפלח את מה שקורה הקיץ, בתחום של פופ נראה שיש מקום. קהל ההארדקור של כל אמן יהיה. השאלה היא מה קורה במעגל השני והשלישי. אלה יתפצלו בין המופעים. זה לגמרי מבורך, כל מה שחלמנו הרבה זמן על התרחשויות חזקות בתחום המוזיקה - קורה. ולשמחתנו, אנחנו לא רואים השפעה על ההופעות של האמנים הישראלים".
שוקי וייס סבור שהשוק התבגר. "עשו השנה בחירות נכונות לרוב ואנחנו רואים תופעה חיובית גם במחירי הכרטיסים. ב־2009 נקבתי במחירים גבוהים לשתי ההופעות של מדונה כי היו עלויות מטורפות, והקהל קנה. היום המציאות הכלכלית שונה ומחיר הכרטיס הפך פקטור יותר חזק. הקהל בסוף גם בוחן איזה שירות הוא מקבל ויודע להסתכל מי מביא את האמנים. זה לא נגמר בכסף, צריך לספק את ההפקה המתאימה ולא לעגל פינות. אני דואג למשל שכל מופע שאני מביא יהיה זהה למה שהאמן עושה באירופה ושלא יחסוך. זה קיים בחוזה שלי. זה לא תמיד ככה בארץ. ראינו פה הופעות שבהן זה לא היה דומה למה שקורה בחו"ל ודי נעלבתי בשם הקהל".
מי שעשתה את המהלך הגדול בתחום השנה היא קבוצת בלוסטון עם הכנסת ענקית הבידור 'לייב ניישן' לישראל., מהלך שיכול להשפיע על חוקי המשחק בשוק. החברה האמריקאית רכשה את השליטה ב'בלוסטון אנטרטיינמנט', חברה־בת של בלוסטון, ובמקביל מוציאה לדרך את פעילות פלטפורמת הכרטיסים הדיגיטלית הגדולה בעולם, 'טיקטמאסטר'. לצד גיא בסר, שי מור יוסף וגדי ויינריב, שותף בבלוסטון אנטרטיינמנט המפיק גיא עוזרי - מנהלה האישי של מדונה לאורך השנים וכיום גם המנהל של יו־2. "המשמעות היא ברורה", אומר בסר, "נקבל הרבה מאוד תוכן לאורך כל השנה ולא רק בקיץ. גם פסטיבלים". "יש שינוי לטובה בעמדה של האמנים" מוסיף מור יוסף, "ואנחנו רואים פחות ופחות כניעה ל־BDS".
ומה עם הגביע הקדוש של ההופעות, ביונסה? "כולנו הבנו באחרונה מה הייתה הסיבה לביטול הטור שכלל את ההופעה שלה פה", אומר בסר, "בטור הבא שלה אני מאמין שזה יקרה".
ג'סטין ביבר
מתי ואיפה: 3 במאי, פארק הירקון
כסף לאמן: 8.93 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 13.5מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 32־36 אלף כרטיסים
מחירי כרטיסים: 355־1,195 שקל
מפיק: מרסל אברהם
בביקור הקודם שלו כאן, בשנת 2011, ג'סטין ביבר הגיע עם להיט אחד ו־50 חצ'קונים. המופע עשה המון באזז פפארצי אבל כשל כלכלית. הפעם, אחרי שנתיים מטורפות עם מיליון להיטים, המון קעקועים ושערוריות, ביבר כבר פונה לכולם. התוצאה: קרוב לסולד אאוט מהיר ביותר.
אירוסמית'
מתי ואיפה: 17 במאי, פארק הירקון
כסף לאמן: 4.75 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 9.1 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 25־30 אלף כרטיסים
מחירי כרטיסים: 295־875 שקל
מפיקים: בלוסטון
*ההפקה תשתמש בבמה מהמופע של
ג'סטין ביבר, ותחסוך בעלויות
אירוסמית' היו כאן ב-1994, והם חוזרים לפה בדקה ה־98, אם לא בגיל 98. סטיבן טיילר והחברים עמוסים בלהיטי ענק שהם לא יתביישו לנגן בסיבוב הפרידה שלהם מהבמות.
גאנז אנד רוזס
מתי ואיפה: 15 ביולי, פארק הירקון
כסף לאמן: 8 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 12.54 מיליול שקל
מחזירים את ההשקעה: כ־33 אלף כרטיסים
מחירי כרטיסים: 350־1,300 שקל
מפיקים: בלוסטון (גיא בסר ושי מור יוסף)
גאנז אנד רוזס הגיעו לכאן בשיאם, בקיץ האגדי של 93', לצד מייקל ג'קסון ומדונה. הם גם הגיעו הנה מאוד לא בשיאם לפני כמה שנים, טרום האיחוד הנוכחי, אבל דווקא אז אקסל רוז נתן הופעה מצוינת מול פארק לא ממש מלא. עד כה לפחות, הסיבוב הנוכחי מתפקד פצצה והקהל בעולם יוצא מגדרו.
ניק קייב
מתי ואיפה: 19 ו־20 בנובמבר, היכל מנורה מבטחים
כסף לאמן: 1.9 מיליון שקל לשני מופעים
עלות הפקה כוללת: 3.42 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 5,000־6,000 כרטיסים למופע
מחירי כרטיסים: 234־694 שקל
מפיק: שוקי וייס
בניינטיז, כדי לראות את ניק קייב היית פשוט צריך לצעוד מספיק פעמים על שינקין. מאז הוא סירב לבוא. והנה, לא הופעה אחת, אלא שתיים. המעריצים הקנאים שלו לא מאמינים שזה קורה.
קודלפליי
מתי ואיפה: ההופעה טרם נסגרה סופית
כסף לאמן: 30.4 מיליון שקל לשני המופעים
עלות הפקה כוללת: 38 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 40 אלף כרטיסים למופע
מפיקים מסתמנים: הפורום (יוסי ורועי שוורץ)
ואם רדיוהד, למה לא להביא גם את הלהקה שלקחה את הפורמולה שלהם למיינסטרים? כריס מרטין וחבריו קיבלו מיליון הצעות לבוא לארץ לאורך השנים וייתכן מאוד שיסגרו השנה - האם זה תום יורק שיעשה את ההבדל?
ג'ניפר לופז
מתי ואיפה: ההופעה טרם נסגרה סופית
כסף לאמן: 6.1 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 10.66 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 28־30 אלף כרטיסים
מפיקים: לא נסגר
ג'יי לו כבר סיכמה בשנה שעברה על הופעה בישראל אבל בסופו של דבר העדיפה לא לצאת מתחומי לאס־ וגאס ונתנה את מילתה לקיץ 2017. הסיכום הסופי לגביה תלוי גם בספירס ולפי כל הסימנים, הקהל הישראלי יזרום.
רדיוהד
מתי ואיפה: 19 ביולי, פארק הירקון
כסף לאמן: 6.85 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 11.5 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 34־38 אלף כרטיסים
מחירי כרטיסים: 484 שקל
מפיק: נרנג'ה (ערן אריאלי)
*אין גולדן רינג, לכן זקוק ליותר קהל כדי להרוויח
הגביע הקדוש של ההופעות. רדיוהד לא היו כאן משנת 2000 והסיבוב המופתי שלפני 'קיד איי'. 17 שנים מאז והלהקה החשובה בעולם רק צברה עוד ועוד קהל. לראיה, המופע הקודם בקיסריה ובסינרמה הפך הפעם להופעה בפארק הירקון שנמכרת בשיגעון. רק שתום יורק לא יתחרפן מהפפראצי.
פיקסיז
מתי ואיפה: 25 ו־26 ביולי, קיסריה
כסף לאמן: 1.5־1.6 מיליון שקל לשני מופעים
עלות הפקה כוללת: 2 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 2,500 כרטיסים למופע
מחירי כרטיסים: 204־429 שקל
מפיק: שוקי וייס
בשנת 2010, קצת אחרי המרמרה, פיקסיז ביטלו את ההופעה שלהם ושברו לנו את הלב. בסוף הם הגיעו לפה, להופעה אחת מעולה באצטדיון בלומפילד. הפעם, בקיסריה, זה צפוי להיות אינטימי יותר.
בריטני ספירס
מתי ואיפה: ההופעה טרם נסגרה סופית
כסף לאמן: 9.12 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 13.7 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 32־36 אלף כרטיסים
מפיקים: בלוסטון או זאפה
בריטני ספירס לא יצאה מווגאס כבר יותר מדי זמן ואם תחליט בקרוב לצאת לסיבוב שיכלול את אירופה, היא תגיע לפה. לספירס יש מספיק להיטים ואפיל תקשורתי בשביל לשגע את הישראלים גם בקיץ עמוס כמו הנוכחי.
רוד סטיוארט
מתי ואיפה: 14 ביוני, פארק הירקון
כסף לאמן: 3.42 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 6.1 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 12־15 אלף כרטיסים
מחירי כרטיסים: 292־795 שקל
מפיק: אודי אפלבוים
סטיוארט כבר הגיע לישראל בשנת 2010 והועבר מאצטדיון רמת־גן להיכל מנורה מבטחים בגלל מכירת כרטיסים דלה. אבל המפיקים בכל זאת בונים על הגעגוע לשנדי ועל הרפרטואר העצום מהסבנטיז־אייטיז, כדי למלא איכשהו פארק קטן.
טירז פור פירז
מתי ואיפה: מנורה מבטחים, 5 ביולי
כסף לאמן: 1.1־1.3 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 2.3 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 6,000 כרטיסים
מחירי כרטיסים: החל מ־290 שקל
מפיקים: סברס
כמה להיטים, כמה. אין חובב אייטיז שיוותר על ההזדמנות לראות את טירז פור פירז. גם היום, באיחוד, שנים אחרי הלהיט האחרון שלהם.
רובי וויליאמס
מתי ואיפה: לא נסגר סופית, למרות שהפארק שוריין לסביבות 14־16 בספטמבר
כסף לאמן: 6.84 מיליון שקל
עלות הפקה כוללת: 11.4 מיליון שקל
מחזירים את ההשקעה: 36 אלף כרטיסים
מפיק: מרסל אברהם
וויליאמס היה פה רק ב-2015, הספיק להתבאס על הפארק ודורש כעת להופיע במקום אחר או לשנות את תנאי המופע. הקהל הישראלי אוהב את הזמר, שמגיע אחרי אלבום חדש מוצלח ועם מחירים הגיוניים יכול להביא לא מעט אנשים.

