yed300250
הכי מטוקבקות
    גיא מורד
    ממון • 14.02.2017
    חותם ועוזב
    האם מעסיק יכול לדרוש מעובד שנפרד מהארגון חתימת כתב ויתור על זכויות, או לעכב לו מסמכים ותשלומים? • על מה מותר לעובד לוותר? • ומתי בית הדין לעבודה יתערב? • זכויות עובדים ומעסיקים, כתבה ראשונה בסדרה
    ליטל דוברוביצקי

    כמעט כל מי שנפרד ממקום עבודה מכיר את הדרישה של מעסיקים: "תחתום שאין לך דרישות כדי שאוכל לתת לך מה שמגיע לך". לעיתים הם מעכבים מסמכי סיום עבודה ותשלומים שונים עד שהעובד חותם על כתב ויתור לפיו אין לו יותר דרישות והוא קיבל "כל מה שמגיע לו". על מה מותר לעובד לוותר ומתי יתערב בית הדין לעבודה? "ממון" גיבש מדריך לעובד המבולבל, בעזרת עו"ד יעל פורת־קוצר, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד דורון טיקוצקי קנטור גוטמן צדרבוים & SRFK.

     

    ˆ באילו סיטואציות נפוצות עלול עובד להידרש לוותר למעסיקו?

     

    במשך חיי העבודה נדרש עובד לוותר למעסיק לא אחת, והדוגמאות רבות. עם קבלתו לעבודה, יש שיידרש לחתום בהסכם העבודה למשל שלא ידרוש מהמעסיק תשלום על שעות נוספות אף שהתפקיד מחייבו לעבוד מעבר לשעות הרגילות. הוא עשוי להידרש לחתום שלא ידרוש זכויות מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה שמקנים לו זכויות. דוגמה קיצונית לוויתור, לו נדרשים רבים בעת קבלה לעבודה, היא ויתור מראש על זכויות של עובד שכיר, תוך שהם מצהירים שהם עובדים אצל המעסיק כעצמאים עבור חשבוניות. לדברי פורת־קוצר, "בית הדין לעבודה יגלה חשדנות וזהירות לכל ויתור שעובד עושה לטובת המעסיק שלו".

     

    ˆ האם כתב ויתור הוא מסמך משפטי?

     

     

     

    אכן, וכזה המנוסח בשפה שאיננה ברורה לחסרי השכלה משפטית. גם מי שמבין מה כתוב לא יבין תמיד מהן המשמעות והתוצאה האפשרית של חתימה עליו. כיוון שכך, הוא בהחלט עלול לחייב את העובד, שוויתר על זכויות וכספים שיכלו להגיע לו אלמלא חתם. לכן, עובד שרוצה להתכחש למה שחתם ייאלץ לתקוף את כתב הוויתור בביה"ד לעבודה.

     

    ˆ מותר להחתים עובד על כתב ויתור שיחייב אותו?

     

    מותר להחתים עובד על כתבי ויתור, השאלה היא אם הם מחייבים אותו. פורת־קוצר: "התשובה אינה פשוטה. רבים חושבים שאין משמעות לחתימתם על כתב ויתור, אבל זה לא כך. בדרך כלל בית הדין יקבע שההסכם לא מחייב את העובד, אך לעיתים הוא יכבד אותו אם לדעתו החתימה שירתה אינטרס אמיתי של העובד, ואם הוא הבין את משמעותה". לפני חתימה על כתבי ויתור חשוב להתייעץ, כי אם ביה"ד יקבע שהעובד חייב לכבד את חתימתו, הדבר עלול להשליך על זכויות המגיעות לו, והוא עלול למצוא עצמו מוותר על זכויות שחשב שהוא צובר במשך שנים. כך, למשל, עובד ששנים רבות היה זכאי לקרן השתלמות וחתם שהוא מסכים להפסיק את התשלומים אליה, עלול למצוא בבוא היום קופה ריקה".

     

    ˆ מה אם עובד לא מסיים העסקתו, אך מעסיקו מבקש ממנו לוותר על הטבות שכבר קיבל, כמו קרן השתלמות?

     

    עו"ד יעל פורת | צילום: שלי קורן
    עו"ד יעל פורת | צילום: שלי קורן

     

     

    כל עוד עובד נמצא בעבודה ויידרש לחתום על ויתור כלשהו (למשל, לא לדרוש העלאת שכר, או לוותר על זכות לקרן השתלמות שניתנה לו בהסכם העבודה, על ימי חופשה שניתנו לו מעבר למכסה בחוק, וכיו"ב זכויות מעבר למתחייב), הוא יחשוש בדרך כלל להתנגד לדרישה פן יפוטר, וכשהוא כבר מפוטר הוא עלול לחשוש שלא ישולם המגיע לו. לדברי פורת־קוצר, "בית הדין לא יכבד הסכם ויתור אם השתכנע שעובד חתם עליו תחת לחץ". אפילו הסכם פשרה, שבו עובד ויתר על זכויות בסיסיות שמגיעות לו על פי חוק, ניתן לתקיפה משפטית תוך בחינת הנסיבות בהן הוא חתם. "כתב ויתור על פיצויי פיטורים, שכר עבודה, דמי הבראה או פדיון חופשה אינו חוקי. אבל במקרה של ויתור על זכויות עדיפות, מעבר למתחייב בחוק, אפשר שביה"ד יכבד את הוויתור. לידיעת המעסיקים: מתן הטבות לעובד בכפוף לחתימה על כתב ויתור עשוי להיאכף, ובלבד שכתב הוויתור ערוך כדין.

     

    יודגש כי התניה של תשלום זכויות המגיעות לעובד מכוח החוק באמצעות כתב ויתור - אסורה. מעסיק המעכב כסף המגיע לו עקב פיטוריו, למשל, מסתכן בחשיפה לתביעת פיצוי על הלנת שכר/פיצויים, ואלה קנסות העלולים להגיע לסכומים גבוהים מאוד. רק באחרונה חזר ביה"ד לעבודה בירושלים והזכיר, כי הכלל הוא שלא יינתן תוקף לכתבי ויתור בהם העובד מוותר על זכויות שנקבעו בחוקי המגן, כי אלה אינן ניתנות לוויתור.

     

    ˆ מה אני עושה אם אני רוצה לתבוע?

     

    תביעה בין עובד למעסיקו תוגש לבית הדין האזורי לעבודה שבאזור שיפוטו מצוי מקום העבודה, או ששם היא התבצעה. גם ניתן לתבוע כמה נתבעים יחד באותו עניין. חשוב לזכור: לפני הגשה של תביעה לבית הדין לעבודה רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.

     


    פרסום ראשון: 14.02.17 , 21:46
    yed660100