המפה שהצילה את חיינו

את היומיים הראשונים של מלחמת יום כיפור העביר אמנון כפכפי בניסיון לחבור לגדוד שלו שלחם בגולן | בטנק כמעט ריק מציוד ניווטו הוא וחבריו את דרכם בסיוע מפה שהופיעה בעיתון והביאה אותם לעמק הבכא | 44 שנה אחרי קרב הבלימה ההירואי שהפך לסמל לעמידה העיקשת של צה"ל — הוא הצליח להשיג עותק של העיתון ההוא: "ידיעות אחרונות", 7 באוקטובר 1973

ב־6 באוקטובר 1973 אמנון כפכפי היה בביתו ברמת־השרון. כמו מאות חיילים אחרים שיצאו לחופשת יום כיפור, ברגע שבו נשמעה האזעקה הראשונה הוא עלה על מדים ונסע בטרמפים צפונה, כדי להצטרף לחבריו הטנקיסטים בגדוד 82 של חטיבה 7 שלחמו בקרבות הקשים בגולן. בדרכם לגדוד הם נעזרו במפה קטנה שהודפסה באחד העיתונים. רק היום, 44 שנה מאז המלחמה ההיא, הוא גילה שהמפה שבאמצעותה הגיעו לאזור הקרבות — הודפסה בגיליון של "ידיעות אחרונות" מ־7 באוקטובר.

 

“הגדוד שלי ישב אז ליד באר־שבע, אבל כשפרצה המלחמה הוא הוזנק לצפון", נזכר כפכפי השבוע. כפכפי הגיע למחנה פילון ליד ראש־פינה ופגש שם עוד כמה חיילים שהגיעו כמוהו מהבית. "ניגשנו למחלקת המבצעים ושאלנו איפה נמצא גדוד 82. אמרו לנו שלא יודעים. חיכינו כמה שעות, ובזמן הזה חילקו לנו גיליונות של ‘ידיעות אחרונות’. בעיתון של אותו יום, 7 באוקטובר 1973, בעמ' 3, הופיעו שתי מפות שהצביעו על מוקדי הלחימה בדרום ובצפון. גזרתי את המפה של הגולן והכנסתי אותה לכיס".

 

כפכפי ושלושה מחבריו — שלום בורשטיין, יוסף שץ ושמואל זמל — יצאו צפונה, במטרה לחבור לגדוד. בדרך הם הצליחו לשים את ידם על טנק ריק כמעט לחלוטין. את הציוד החסר, כולל נשק ותחמושת, השלימו מטנקים פגועים שנקרו בדרכם. "אף אחד מאיתנו לא הכיר את הרמה כמו שצריך, והמפה מהעיתון נתנה לנו מושג כללי. נתנה לנו מושג איפה נמצאים יישובים, נקודות שצריך לעבור בדרך. נסענו בלילה, בחושך, בכבישים לא מוכרים, והמפה עזרה לנו להגיע לאן שהיינו צריכים להגיע. כיוונה אותנו למקום הנכון".

 

באחד הטנקים הם מצאו את התדר של יאנוש בן גל, מח"ט חטיבה 7, והצליחו לדבר איתו בקשר. "הצלבנו בין ההוראות שקיבלנו ממנו ובין המפה שבעיתון, וככה מצאנו את דרכנו לאזור עמק הבכא".

 

בדרך הארוכה והמפותלת לשם חטפו הארבעה אש ארטילרית סורית. הם השתתפו ביומיים האחרונים של הקרב, שנחשב לאחד הקשים והמכריעים במלחמה כולה, ובזכותו למעשה נבלמה ההתקדמות של הצבא הסורי. "אתה לא יודע כבר על מי אתה יורה", אומר כפכפי. "בסופו של דבר, כשנגמר הקרב בעמק, היו 250 טנקים סוריים פגועים".

 

עוד לפני הסתיים הקרב, הטנק של כפכפי חטף פגיעה ישירה של פגז. חברו שלום בורשטיין נהרג במקום. שמואל זמל עף החוצה מעוצמת ההדף. "אני נפלתי פנימה לתוך תא הנהג ושברתי חוליות בעמוד השדרה", הוא מספר. "כשזה קרה חשבתי שאני היחיד שנשארתי בחיים. זה היה פיצוץ ענק. כל הטנק דילג באוויר".

 

44 שנים לאחר המלחמה חזר אמנון כפכפי לזיכרונות מהימים הסוערים ההם באוקטובר 73', אך עד כמה שניסה, לא הצליח לשחזר באיזה עיתון הופיעה המפה שבעזרתה הוא וחבריו ניווטו את דרכם לגדוד. לפני כשבוע הוא פנה לשרה יהלומי, ספרנית בספרייה הלאומית, והיא חיפשה ידנית בין העיתונים השונים בארכיון עד ששלפה את הגיליון ההוא של "ידיעות אחרונות".

 

"מאוד מרגש למצוא את המפה, יותר מרגש ממה שחשבתי שיהיה”, הוא אומר. "לא זכרתי באיזה עיתון זה פורסם. ניסיתי לחפש באינטרנט, אבל לא מצאתי עיתונים מהשנים ההן. איך שהיא שלפה את המפה אמרתי 'בינגו, זהו זה, מאה אחוז'. זה בהחלט היה מרגש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים