השאלה היומית: האם אתם תומכים במינוי דיוויד פרידמן לשגריר ארה"ב בישראל
קראו את שתי הדעות המנוגדות ובסוף תוכלו להצביע: מי צודק לדעתכם?
יצית את האזור
אריאלה רינגל־הופמן
דיוויד פרידמן, עורך דין יהודי, חובש כיפה, בן למשפחה אורתודוקסית שייצג בשעתו גם את דונלד טראמפ, הוא המיועד של צוות ההקמה בבית הנשיא לשמש כשגריר ארה"ב בישראל. לכאורה, האיש הנכון במקום הנכון, ועוד יותר מכך - בזמן הנכון. הוא אוהב ישראל ידוע שביקר כאן, על פי עדותו, למעלה ממאה פעמים, ומחזיק דירה בירושלים אליה הוא מגיע תכופות עם בני משפחתו. ואם לא די בכך, הוא גם משמש שנים כיושב ראש "ארגון ידידי בית אל" בארה"ב וחבר הוועד המנהל של איחוד ההצלה.
רק שבמקביל פרידמן, אם להסתמך על ציטוטי דברים שהוא אמר, הוא גם תומך בהעברת השגרירות לירושלים, וספקן גדול במה שנוגע לפתרון שתי המדינות לשני העמים ("מעולם לא היה דבר כזה 'פתרון שתי המדינות' אלא רק 'נרטיב שתי המדינות'"). ספקן גדול לא פחות במה שנוגע לנכונותם של הפלסטינים להגיע להסדר ("לא יאסר ערפאת ולא מחמוד עבאס התכוונו לקבל את התנאים המינימליים הדרושים לפתרון שתי המדינות בגלל שהקמה של מדינה פלסטינית הייתה גורמת לסוף המשטר המתועב ולאחיזת החנק המושחתת שלהם בכספי הכופר המשולמים במשך שנים על ידי ארה"ב ומדינות מערביות אחרות"). הוא מתעב ארגוני שמאל יהודים בעולם, ותומכי ג'יי סטריט, שדולת השמאל היהודית־אמריקאית, גרועים בעיניו ממי ששימשו כקאפו במחנות הריכוז, ואינם אלא "תומכים זחוחים בהרס ישראל מתוך הספות הנוחות שלהם באמריקה".
הוא לא מקובל על היהדות הרפורמית בארה"ב, על חלק משגרירי העבר כאן. "הרקע שלו והטמפרמנט שלו עלולים להביא לקרע במקום להביא לאיחוד", כתבו חברי התנועה רק לפני ימים ספורים.
אז נכון, בשימוע שנערך לו בסנאט הוא התנצל בפומבי על התבטאויות עבר שלו וגם הבטיח להיות שקול יותר אם ימונה לתפקיד. רק ש"שקול יותר" אינו טוב מספיק; גם לא, עם כל הצער, אהבת ישראל. מציאות חיינו מחייבת מכבי שריפות היודעים לגשר בין הניגודים ולא מציתי בעירות המגדילים את השסעים נוסח פרידמן.
חושב מחוץ לקופסה
יפעת ארליך
רפורמה אמורה לייצג נכונות לשינויים וקבלת רעיונות חדשים בהתאם לתמורות הזמן. טוב שהיא אמורה. תנועת הרפורמה של יהודי ארה"ב הפכה לתנועה מקובעת, עיוורת לשינויים במציאות ושבויה באותה קונספציה כבר יותר מעשרים שנה. הודעת התנועה ביום שישי כי היא מתנגדת למינויו של דיוויד פרידמן לשגריר ארה"ב בישראל מסמלת את היעדר הפתיחות ואת החשיבה הדוגמטית שאליה הידרדרה התנועה הרפורמית. אז פרידמן חושב קצת אחרת מהם. אז פרידמן אורתודוקסי, רחמנא ליצלן. אז פרידמן תומך בהתנחלויות. זו סיבה לפסול אדם מכהונה? האם רק למי שחושב בדיוק כמו הרפורמים מותר לשאת בתפקיד ציבורי? האם באמת מטרידה את התנועה הרפורמית העובדה כי אין לפרידמן ניסיון במדיניות חוץ, או שמא דעותיו לא נכנסות לתוך הקופסה המרובעת שלהם?
מי שהסבירה היטב את מדיניותה של ארה"ב תחת שלטון טראמפ היא ניקי היילי, השגרירה האמריקאית באו"ם: "אנחנו תומכים לחלוטין בפתרון שתי המדינות, אבל גם חושבים מחוץ לקופסה", הבהירה. גם פרידמן אמר דברים דומים בשימוע בסנאט, אבל בתנועה הרפורמית שכחו כבר מזמן מה היא חשיבה מחוץ לקופסה. יותר מעשרים שנה ממשיכה התנועה לאחוז באדיקות קנאית דתית בחזון אוסלו. החזון הפך לאסון, אבל הרפורמים לא פוקחים את העיניים.
במשך שמונה השנים האחרונות ארה"ב ניסתה לשכנע את ישראל לוותר עוד ועוד כדי שהפלסטינים יואילו בטובם לשבת למשא ומתן. ישראל הקפיאה את הבנייה בהתנחלויות ובירושלים בירתה. אבו מאזן עדיין סירב לשבת לשולחן המשא ומתן. הוא דרש לשחרר רוצחי ילדים, טרוריסטים. ארה"ב לחצה על ישראל להסכים למעשה הנורא הזה. לאן זה הוביל? לעוד דם. הגיעה העת שארה"ב תעמוד לימין ישראל ותדרוש מהפלסטינים לוותר על ההסתה והתמיכה בטרור. פרידמן הוא האיש הנכון במקום הנכון. איש שיוביל לתפנית ויפתח צוהר לשלום, משום שלמרות הכיפה לראשו הוא מסוגל לחשוב מחוץ לקופסה.
תוצאות הסקר האחרון:
האם אתם תומכים בגישה של טראמפ לפתרון הסכסוך הישראלי־פלסטיני?
כן — 46% מסכימים עם נח קליגר
לא — 54% מסכימים עם נחמה דואק

