מצג שווא
משוטטים במחשב או בסלולרי בלילה? סיכוי גדול שזה יהרוס לכם את השינה • מחקר חדש של בית החולים "אסותא" מגלה: חשיפה למחשב בשעות החשיכה פוגעת בשינה וביכולת להתרכז בבוקר
קשה לכם להירדם? התהפכתם כל הלילה וקמתם לא מרוכזים? ייתכן שכל מה שאתם צריכים לעשות הוא להפסיק להשתמש במחשב, בסלולרי או בטאבלט שעתיים לפני השינה — והכל יהיה בסדר.
תאורת לד, המדמה תאורה טבעית של שעות הבוקר — ונפלטת ממחשבים, מטלפונים סלולריים ומטאבלטים — עלולה להתפרש על ידי הגוף כתאורת יום, גם בשעות החשיכה. מחקר חדש של חוקרים ממבית־החולים אסותא ומאוניברסיטת חיפה חושף: חשיפה לתאורה כזו לפני השינה גורמת לגוף לפרש לא נכון את המציאות, ועלולה לפגוע באיכות השינה, במדדים פיזיולוגיים חשובים וביכולת הריכוז בבוקר שלמחרת.
במחקר השתתפו 19 נבדקים, שבמשך ארבעה לילות עבדו בלילה במשך שעתיים מול מסך עם תאורה בעוצמות ובאורכי גל משתנים. כל הנבדקים עברו ניטור בשנתם, מילאו שאלון מצב־רוח בבוקר שאחרי ועברו מבחן שבודק רמת קשב וריכוז. מניתוח הממצאים התברר כי נבדקים שנחשפו בלילה לתאורת הלד באורך גל קצר־כחול של מחשב התקשו להירדם, ישנו פחות טוב והתעוררו במצב רוח רע. עוד התגלה כי חשיפה של שעתיים למחשב לפני השינה משבשת את השעונים הביולוגיים והמערכות הפיזיולוגיות של הגוף.
אף על פי שהמחקר בדק את השפעות החשיפה למסך מחשב, ההנחה היא שפגיעה דומה נגרמת כתוצאה מחשיפה למסכי לד נוספים, בהם טלפונים סלולריים וטאבלטים. "הדבר נכון עוד יותר לגבי סמארטפון, שמוחזק קרוב יותר לפנים ממחשב", אומר הפסיכולוג עמית גרין, מנהל המחקרים במכון השינה של אסותא. אז מה אפשר לעשות? גרין ממליץ להמנע מחשיפה למסך שעתיים לפני שעת השינה.

